SDA traži smjenu Gordane Tadić i Milana Tegeltije

ljubuski.info

Nakon odluke Suda BiH, kojom je odbijen zahtjev Tužiteljstva BiH za određivanje pritvora premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, iz SDA poručuju da su uklonjene sve dileme da je Tužiteljstvo pokrenulo politički motiviran proces.

Cilj Tužiteljstva očito nije bio utvrditi činjenice, već po svaku cijenu diskreditirati premijera Novalića i što duže ga zadržati u pritvoru kako bi bila dovedena u pitanje njegova funkcija i kako bi bio oslabljen bošnjački faktor unutar Vlade Federacije BiH. Odbijanje pritvora predstavlja profesionalnu sramotu Gordane Tadić i tužitelja koje je, mimo propisanih procedura, ovlastila voditi ovaj slučaj. Ovo je i čvrst dokaz da je pritvaranje premijera bilo isključivo politički motivirano, što je prvorazredni pravosudni skandal, stav je SDA koja poziva članove VSTV-a BiH da pokrenu proceduru smjene Gordane Tadić s pozicije glavne tužiteljice zbog pokušaja izmjene ustavno-pravnog poretka u FBiH i zbog permanentnog narušavanja ugleda Tužiteljstva BiH te gubitka povjerenja javnosti u neovisnost te institucije.

Gordana Tadić zaštitila Milana Tegeltiju od pravosudnog progona

Umjesto što licemjerno moralizira, optužuje SDA za tobožnji pritisak na pravosuđe i brani kompromitiranu glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija bi trebao podneijeti ostavku ili biti smijenjen, kaže se u saopćenju SDA.

Dodaju kako je razumljivo da Tegeltija brani tužiteljicu Tadić, jer ga je ona sačuvala od procesa u aferi 'Potkivanje', u kojoj je kompletna bh. javnost mogla vidjeti snimak i način rada predsjednika VSTV-a.

Također u saopćenju se navodi kako je poražavajuće da Tegeltija nikada zbog toga nije procesuiran.
I to je jedan od razloga zbog kojih je veliki dio javnosti izgubio provjerenje u dio pravosuđa kojim rukovode Tegeltija i Tadić. Tegeltija je posljednja osoba koja može govoriti o neovisnom pravosuđu, jer je upravo on pravosudne institucije stavio u službu politike SNSD-a, a što je i javno potvrdio kada je sudjelovao u Dodikovom skupu u Istočnom Sarajevu organiziranom sa ciljem derogiranja Ustavnog suda, ističu iz SDA.

Jedini "pritisak" koji SDA pravi prema pravosuđu, kako kažu, jeste njihov zahtjev da se striktno primjenjuje zakon, bez izuzetka procesuiraju sva kaznena djela i da se procesi vode u svakom dijelu BiH.
Ne mogu Tužiteljstvo BiH i SIPA-a biti nadležni samo na teritorijama na kojima u većini žive Bošnjaci. Naš 'pritisak' ogleda se i u tome da od pravosuđa tražimo da ne bude privilegiranih i nedodirljivih, kao i da ne bude afera i montiranih političkih optužnica koji podrivaju vjeru građana u pravosudni suustav, ističu iz SDA u saopćenju za javnost.

Glas naroda

Zbog svih ovakvih političkih peripetija najbolje je svak sebi i nek svak svoje dvorište čisti.Ovu državu je i tribalo do kraja organizovat po nacionalnom ključu pa bi se oni morali takmičit ko će bit bolji a ne ovako radit što gore onda druge optuživat da ih optužuju po nacionalnom ključu.Nikad ovdje države

Zašto brišete komentare?Onda stavite,umjesto glas naroda,naše viđenje.Ovako su komunisti govorili u ime naroda a njih se nekoliko pitalo i kad će se svjetlo gasit.

Pravosuđe je bilo najbolje za SDA do 2013 kad je vladala Medzida Kreso a tužiteljstvo i sudstvo bilo potpuno u rukama muslimana .Kao u Osmanskom carstvu.Tada je proganjan Jelačić Covic i mnogi Srbi a niko od muslimana .E takvo sudstvo hoće Bake a ne da neko razotkriva šta sultanijama Srbija radi ....

SDA traži smjenu Gordane Tadić i Milana Tegeltije
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari