Zbog izjava bošnjačkih lidera Gordana Tadić se ne osjeća sigurnom

ljubuski.info

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić pojasnila je za "Face tv" proceduru po Zakonu o kaznenom postupku, a po kojem postupaju tužitelji Tužiteljstva BiH u istrazi koja je otvorena protiv Fadila Novalića, premijera FBiH, Fahrudina Solaka suspendiranog direktora FUCZ-a te Fikreta Hodžića, vlasnika "Srebrene maline".

Ona je pojasnila proceduralne stvari ne ulazeći u više detalja, jer kako kaže tim od tri tužitelja radi na tome.
Nakon objave u medijima, SIPA je izvršila provjere i utvrđeno je kako je to nadležnost Tužiteljstva BiH i na tome radi tim tužitelja. Neki kažu kako radimo presporo, ali vrijeme je pandemije. Mi smo se kao zemlja trebali pripremiti za to. Ima za sada dosta otvorenih predmeta za ugrožavanje zdravlja za vrijeme pandemije - pojasnila je Tadić.

Dodala je kako je Županijsko tužiteljstvo SŽ prvo otvorilo istragu, koju je preuzelo državno tužiteljstvo.
To je bila pravna, a ne politička intervencija. U spisu su bila samo četiri papira. U medijima su se pojavili istupi da smo trebali preuzeti ogromnu dokumentaciju, ali tužiteljica iz sarajevskog Tužiteljstva kazala je da je otvorila istragu, da ne bi došlo do uništavanja dokaza. Radi se o osnovnoj dokumentaciji - ustvrdila je Tadić.

Ona je dodala kako je odmah po preuzimanju predmeta oformila tim od tri tužitelja, i oni sada rade svoj posao.
Ne mogu govoriti što će se dalje dogašati. Što se tiče ZKP-a SIPA je imala pravo da ih zadrži na 24 sata, Tužiteljstvo, na 24 sata i Sud isto tako… Ne odlučujem hoće li ostati u pritvoru, to tužitelji odlučuju oni daju prijedlog. Ne mogu govortiti o živom predmetu, jer nikakav akt prema Sudu nije otišao. Ne mogu vam potvrditi je li prijedlog napisan, jer to tužiteljski tim radi - kaže Tadić.

U nastavku intervjua Tadić je upitana za mišljenje o pismu Bakira Izetbegovića, na što je kazala:
To je izravan pristisak na rad Tužiteljstva i ugrožavanje moje sigurnosti i sigunosti moje obitelji koja je već bila ugrožena. Moja sigurnost je dodatno pogoršana, a moram reći da imam u užoj i široj obitelji višenacionalne članove. To je sramota koja se nanosi cijeloj mojoj obitelji. To je jedna vrsta klevete. To je prijetnja i pritisak i želja da netko drugi dođe na mjesto glavnog tužitelja. Ne znam tko bi gospodinu Bakiru Izetbegoviću više odgovarao - rekla je glavna tužiteljica Tadić.

Tadić je ponovno istakla kako se ne osjeća sigurno.
Ne osjećam se sigurno u FBiH gdje provodim život s cijelom svojom obitelji. Svi članovi moje obitelji su u BiH. Ne znam je li to pritisak da napustimo BiH? Ja sam jaka osoba, radim na osnovu činjenica i zakona, na osnovi Ustava. Tako ću nastaviti. Ovo je samo jedan od predmeta. Imamo 6000 prijavljenih osoba, a ovo su samo tri osobe. Ovaj predmet nije trebao biti toliko izložen pažnji javnosti. Uvijek postoji presumpcija nevinosti bez obzira koliko imate dokaz - naglasila je Tadić.

Tadić je u nastavku razgovora kazala kako su novinari bitno pomogli u radu Tužiteljstva.
Ne mogu govoriti o dokazima. Na istragu nitko ne smije utjecati. Bilo kakvo neodgovorno ponašanje bilo koga može se tretirati kao ometanje istrage - kaže Tadić.

Na pitanje što je u aferi "Respiratori" tumačeno kao pranje novca, Tadić je rekla kako ne može kazati.
Tužitelji vode predmet, oni će donijeti tužiteljsku odluku na osnovu materijalnih dokumenata. Ne mogu ništa više reći o tome. Sam naziv afera za Tužiteljstvo nije poznat pojam. Mi imamo predmete i prijavljene osobe, osumnjičene i optužene osobe - kazala je Tadić.

Napomenula je kako je ovaj predmet označen kao predmet organiziranog kriminala i korupcije.

Na pitanje o reakciji Fahrudina Radončića, ministra Sigurnosti BiH i lidera SBB-a o ovom predmetu kada je kazao kako "vjeruje u neovisno Tužiteljstvo i njegov rad", Tadić je kazala:
Drago mi je ako je tako rekao. Zatekla sam vrlo teško stanje u Tužiteljstvu. Bilo je mnogo procesa bez dovoljno činjenica i dokaza, takozvanih montiranih procesa koji su rezultirali oslobađajućim presudama. Rekla sam da toga više neće biti. Tako se i radi. Samo na osnovu činjenica. Međutim, nije sve do Tužiteljstva, optužnica ide u sud, ali to ne mogu komentirati - rekla je Tadić.

Tadić je kazala kako tužitelji nisu imali dvojbe oko ulaska u ured Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a.
Ukoliko Tužiteljstvo traži određene dokaze i dokumente svi su dužni da nam daju. Ako predaju dobrovoljno zakonito je. U suprotnom, radi se drugačije - navela je Tadić.

Dodala je kako podržava žene na vodećim funckijama.
Imaju drugačije sposobnosti i poglede jer, evo u Tužiteljstvu se pokazalo, da tri tužitelja završiše na loš način. Stvari sagledamo drugačije i manje se krećemo u odnosu na muškarce. To je u životu tako - navela je.

Glas naroda

bježi u hrvacku ko mamić u međugorje i ne brini se
ima tamo bih bjegunaca stan ti je osiguran

Žena ti lipo objasni pravnu proceduru a ti ko međed iskočiš iz žbunja.Reakcija sarajevskih političara i drugih javnih osoba je u najmanju ruku neprimjerena.Umjesto da puste da institucije rade svoj posao oni žele sve pribaciti na međunacionalna podmećanja.Samo mi je interesantna šutnja Komšića i njegovih pulena pa pobogu zar oni nisu građanska opcija?

Respiratori su kriminal podrška tužiteljima ali gdje nestadoše spisi dobročinitelja i to treba istražiti

Šta ste do sad čekali što niste istražili?Ili bi vi sve ali da drugi odrade posa,malo morgen.

MOGO BI PULJIC ODRZATI MISU U SARAJEVU ZA SRPSKOHRVASKI FASIZAM to niko ne smije zabraniti

MOGO BI PULJIC ODRZATI MISU U SARAJEVU ZA SRPSKOHRVASKI FASIZAM to niko ne smije zabraniti

MOGO BI PULJIC ODRZATI MISU U SARAJEVU ZA SRPSKOHRVASKI FASIZAM to niko ne smije zabraniti

Kad su Budimira hapsili nitko se nije bunio iz SDA

Joj tebe ću dok ne umreš strpati. i Vesnu ćavar i ostale. nemoj da mi se sekiraš puno. struniti ćeš u zatvoru.

Tajni agent se malo zanio i sve svaca osobno i djecacki a za poslove tuzitelja nije dorastao.

Treba uhititi Sebiju Izetbegović i ona je umočena u ovaj kriminal sa respiratorima.

Za BiH su Meksiko i Kolumbija male bebe, gdje revne i poštene tužitelje i suce proguta noč.. prijeti im se ako ih se ne može potkupiti i nije ni čudo da je proces istrage spor a usput se ,,gube važni dokumenti pa sudac ne može ni podici optužnicu... mi smo najkorumpiranija zemlja na svijetu , gori smo i od Sjeverne Koreje..tamo je jedan ,,dobri vođa,, a vamo ne zna im se broj

Sudac i ne podiže optužnicu

ja se bojim šuška se da je Draganče sledeći zbok krepalog aluminija

On ima više nedjela nego Ivo Andrić djela

Nije joj lako,sjećate li se Joze Leutara

kad budu apsili Barbarića i hercegovačke adezeovce trebaće im bus na dva kata i pratnja iz banjaluke što prati Čovića kad dolazi na predizborni skup u hercegovinu

Haj sad malo Sipa I u Hercegovinu.
Kandidata I predmeta ne manjka.

Zbog izjava bošnjačkih lidera Gordana Tadić se ne osjeća sigurnom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari