Pošte u BiH priznale kako nezakonito naplaćuju dodatnu poštarinu

ljubuski.info

Nakon što su dvije godine od građana naplaćivali poštarinu od 1,8 KM za pošiljke koje sadrže robu iz inozemstva, tri javna poštanska operatera u BiH su konačno shvatila kako time krše propise Svjetske poštanske unije.

Sada od Unije traže da Bosnu i Hercegovinu izuzme od primjene tih propisa, a kako bi ozakonili uzimanje milijuna maraka po ovom osnovu.

Svoj zahtjev su pretočili u Inicijativu za izuzeće iz Svjetske poštanske konvencije. Ta inicijativa bi trebala bi biti podnesena na 27. Kongresu Svjetske poštanske unije.

Na ovaj način stavljena je točka na polemike oko toga je li ovaj namet koji su pošte uvele zakonit, s obzirom da je inicijativa ključni dokaz i priznanje da se od građana uzimao novac koji je suprotan konvenciji.

Ne samo da traže amnestiju, već pošte u BiH traže nastavljanje ove prakse.

Inače, BiH se pristupanjem ovoj Uniji u siječnju 1993. godine obavezala na poštivanje njezinih akata.

U Inicijativi se traži izmjena članaka koji se odnose na poštarine i to na način da se BiH dopusti naplaćivati dodatnu naknadu od primatelja običnih pošiljki koje sadrže robu, jer su morale biti pretvorene u praćene pošiljke, što kako tvrde iziskuje dodatne troškove.

Pošiljke koje sadrže robu zaprimljenu u BiH moraju biti praćene kako bi se ispunili carinski i sigurnosni zahtjevi i kako bi bile u skladu s nacionalnim zakonodavstvom, stoji u obrazloženju Inicijative.

Bosna i Hercegovina kao članica Svjetske poštanske unije (Universal Postal Union) sudjeluje na kongresima UPU-a koji se organiziraju svake četiri godine, a na kojem se razmatraju i usvajaju odgovarajući akti. Isto tako svaka država članica UPU-a ima mogućnost podnošenja prijedloga izmjena i dopuna kao i zahtjeva za izuzeće iz pojedinih odredbi navedenih Akata koji se usvajaju na redovnim kongresima.

Podsjećamo, poštanski operateri u BiH već duže vrijeme naplaćuju poštarine bez obzira što su one već plaćene u odlaznoj pošti.

Uvođenjem ovog nameta zaustavljena je ekspanzija u online trgovini. Mnogima više nije bilo isplativo naručivati sitne predmete preko internet trgovaca, posebno iz Kine, jer je naknadna poštarina znatno utjeala na njegovu cijenu. Često je cijena poštarina premašivala vrijednosti pošiljke.

capital.ba

Glas naroda

Bas me to čudi ,isti vrag i Posta i Elektricno,uvijek osini po jadnom narodu,treba puste uhljebe platit.

kriminal bez odgovornosti!

Pošte u BiH priznale kako nezakonito naplaćuju dodatnu poštarinu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari