Cjepivo protiv koronavirusa dugo neće biti dostupno široj populaciji

ljubuski.info

Prve naznake o učinkovitosti potencijalnog cjepiva protiv koronavirusa moguće su najesen, rekao je izvršni direktor saveza za cjepivo GAVI za švicarski list, dodajući da vjeruje kako cjepivo dugo neće biti dostupno širem stanovništvu.
Nažalost, mi zaista ne znamo koje će cjepivo djelovati i hoćemo li ga uopće imati. Ako budemo imali sreće, prve naznake o učinkovitosti cjepiva imat ćemo najesen

No i dalje će trebati prijeći veliki put da odobrena aktivna supstanca postane dostupna u velikim količinama globalnoj populaciji.

Pozvao je na zajedničke globalne napore u proizvodnji i distribuciji potencijalnog cjepiva. Kaže da je potreban međunarodni sporazum za izgradnju proizvodnih kapaciteta kako bi se cjepivo, jednom kad se pronađe, brže proizvodilo.
Zemlje trebaju raditi zajedno kako bi mogle međusobno dijeliti cjepiva u slučaju da nečije cjepivo nije valjano, rekao je Berkley i dodao kako je moguće da će neka cjepiva bolje djelovati na mlade, a neka druga na starije dobne skupine.

Pozvao je Svjetsku zdravstvenu organizaciju da objavi jasne smjernice o uporabi i distribuciji cjepiva kako bi se spriječilo da cjepivo prvo postane dostupno bogatima nauštrb najpotrebitijima.

Ako zalihe učinkovitog cjepiva prvotno budu ograničene, trebaju se iskoristiti za imunizaciju zdravstvenih djelatnika, rekao je Berkley.

HINA

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari