Iz Njemačke se vratio umrijeti u Ljubuški

ljubuski.info

Ilija E. (59) došao je kao radnik u Njemačku prije tri godine, sasvim sam. Nakon što je teško obolio, imao je samo jednu želju. Vratiti se kući. To mu se u početku činilo nemogućim jer se teško putovalo zbog pandemije. No pomogli su mu dobri ljudi.

Ilija je završio u hospiciju u njemačkom gradu Kemptenu. Primili su ga u zadnjem stadiju bolesti.
Ovdje nije imao rođake niti ikoga tko bi ga mogao posjećivati u hospiciju. Tražili smo za njega službenu njegovateljicu. Teško smo se s njim sporazumijevali jer je loše govorio njemački - rekla je Susanne Hofmann, voditeljica hospicija te dodaje kako je u zadnjem stadiju bolesti vrlo važno da bolesnik može izraziti svoje misli, osjećaje i želje. Srećom, pomogli su im Hrvatica koja radi u hospiciju te svećenik Matijas Farkaš koji su bili prevoditelji. Svećenik je Iliju posjetio u hospiciju, a kasnije su nekoliko puta razgovarali telefonom jer su posjeti u bolnicama bili zabranjeni zbog korona virusa.

Uspjeli smo saznati kako se gospodin želi vratiti kući, vidjeti obitelj i rođake te tamo umrijeti - kaže Susanne Hofmann.

No to se u doba pandemije činilo nemogućim.Onda je u pomoć priskočio, šef hospicija Alexander Schwägerl koji je i voditelj Crvenog križa Oberallgäu. On je rekao kako vozila Crvenog križa smiju prelaziti granice. Nakon toga je sve išlo puno brže. Iz hospicija su nazvali Generalni konzulat u Münchenu i dobili su informaciju kako se Ilija bez problema može vratiti kući.

Dvojica vozača Crvenog križa (BRK) Oberallgäu određeni su da kao klasificirano medicinsko osoblje kako i mogli odvesti Iliju, ali se i vratiti u Njemačku. Ilija je na put krenuo 24. travnja. Žena koju su dodijelili da mu bude skrbnica spakirala je Ilijine stvari te je za njega i dvojicu vozača pripremila veliki paket s hranom.

Putovanje do Dubrovnika dugo 1200 km je trajalo oko 18 sati. Vozači Helmut Klaus i Philipp Hübler kažu da nije bilo nikakvih problema. Zbog korone i zabrane putovanja na cestama nije bilo puno vozila.

Na granici s Hrvatskom čekali sat i pol

Iako je situacija gospodina Ilije bila jako teška, često smo se šalili. Gospodin Ilija je sjedio kako bi promatrao krajolik, iako je imao mogućnost da leži - kažu vozači. Granice su prošli bez problema jer su imali pismenu izjavu Generalnog konzulata.

Na granici s Hrvatskom morali smo čekati sat i pol kako bi dobili dokumente potrebne za ulazak u zemlju, no to se isplatilo jer smo dalje bez problema prošli policijske kontrole - kažu vozači. Ilija je u Dubrovniku kratko vidio sestru, a nakon toga je morao u dvotjednu karantenu.

Gospodin Ilija je bio jako sretan što se vratio kući i mi smo sretni što smo mogli pomoći - kaže vozač Klaus.

Iako ova priča ima tragičnu pozadinu, sretni smo što se toliko ljudi uključilo kako bi pomoglo - kaže Susanne Hofmann. Dodaje kako se nada da je gospodin Ilija dobro podnio dva tjedna karantene i da je opet mogao vidjeti svoju obitelj.

Ilija je rodom iz Ljubuškog

Na Facebook stranici HKM Kempten-Allgäu piše kako je riječ o Iliji E. koji je porijeklom iz Ljubuškog. Radio je tri godine za poljsku građevinsku firmu. Obolio je od tumora na mozgu. Doživio je moždani udar i morao je na operaciju. U Dubrovniku se sastao sa sestrom koja tamo živi, a u međuvremenu je premješten iz Dubrovnika u Ljubuški u posebnu ustanovu. Prema podacima od 22. svibnja Iliji se stanje nažalost sve više pogoršavalo.

24sata.hr

Glas naroda

Tuđina je tuga golema.Bog dao pa se čovik oporavio.

Iz Njemačke se vratio umrijeti u Ljubuški
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari