Galić opovrgava ministra i medije

ljubuski.info

Ravnatelj Granične policije (GP) BiH Zoran Galić oglasio se priopćenjem za javnost u kojem opovrgava informacije medija i ministra pravde BiH vezanih za ulazak državljana BiH u Bosnu i Hercegovinu.

Istodobno je u priopćenju objasnio kako, s obzirom da između BiH i RH ne postoji bilateralni sporazum o međusobnom priznanju bh. osobne iskaznice kao putne isprave kojom se može prelaziti granica između država, ne postoji mogućnost da državljani BiH koriste osobnu iskaznicu prilikom prelaska.

S obzirom na to da su posljednjih dana u javnosti plasirane netočne informacije sa više strana, nažalost, i od strane ministra pravde Bosne i Hercegovine što se tiče režima ulaska stanovitog broja državljana Bosne i Hercegovine u Bosnu i Hercegovinu preko granice između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine i koje impliciraju navodno nezakonito postupanje dijela policajaca Granične policije Bosne i Hercegovine koji obavljaju poslove graničnih provjera i koji prema tim informacijama navodno sprječavaju pojedinim državljanima Bosne i Hercegovine da ostvare ulazak u svoju zemlju ili im neosnovano naplaćuju prekršajne naloge po osnovu neposjedovanja važeće putne isprave, u cilju, prije svega, objektivnog informiranja javnosti dužni smo ukazati kako je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na svojim sjednicama održanim 15., 17. i 24.ožujka ove godine donijelo Odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu u cilju radikalnog smanjivanja broja stranaca koji mogu ući u Bosnu i Hercegovinu kao jednu od epidemioloških mjera koja je uspostavljena radi prevencije i borbe protiv širenja pandemije COVID-a 19., priopćio je Galić.

Tom Odlukom, kako navodi, u čijem je donošenju naravno participirao i ministar pravde Bosne i Hercegovine u čl.21. st.(2) propisano je kako:
Stranac može ući u Bosnu i Hercegovinu isključivo s važećom putovnicom.

Ovakvom odlukom, dodaje on, privremeno je suspendirana ranije važeća odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine prema kojoj su svi državljani zemalja članica EU-a mogli ulaziti u Bosnu i Hercegovinu uz prezentiranje osobne iskaznice izdate u svojim zemljama.

Smatrali smo, a što smo službenim dopisima upućenim mjerodavnom Ministarstvu sigurnosti BiH u čak sedam navrata elaborirali, da ovako uspostavljen režim ulazaka stranih državljana iz zemalja članica EU-a nije učinkovit jer ogromna većina državljana EU-a prilikom putovanja po Europi koriste svoje osobne iskaznice pa se iz prezentirane putovnice na našoj granici ne može pouzdano utvrditi iz koje zemlje EU-a putnici u stvari dolaze u Bosnu i Hercegovinu, ustvrdio je ravnatelj GP BiH.

Imajući u vidu činjenicu, podvukao je on, da se u proteklom razdoblju na graničnim prijelazima između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske pojavio i stanovit broj državljana Bosne i Hercegovine koji posjeduju i državljanstvo Republike Hrvatske i koji prilikom svojih putovanja koriste putne isprave Republike Hrvatske kao i da ti državljani s tzv.dvojnim državljanstvom nisu bili upoznati s prethodno donesenim odlukama Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kojima je zabranjen ulazak strancima osim propisanih izuzetaka i nakon obavještenja od strane policijskih službenika Granične policije BiH o zabrani ulaska, dvojni državljani u cilju ulaska u svoju zemlju prezentiraju osobnu iskaznicu Bosne i Hercegovine.

Nakon toga, navodi Galić, u svim tim slučajevima državljanima Bosne i Hercegovine je omogućen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, dakle netočno je da je državljanima Bosne i Hercegovine koji su posjedovali važeći identifikacijski dokument Bosne i Hercegovine zapriječen ulazak u zemlju.

Takvi slučajevi niti su evidentirani niti postoje pritužbe naših građana koji bi takvim eventualno nepropisnim postupanjem policijskih službenika Granične policije Bosne i Hercegovine bili uskraćeni u svom zajamčenom pravu da uđu odnosno borave na teritoriji vlastite države, dodaje.

Tim više, kaže Galić, čude ministrove javno iznesene tvrdnje o navodnom onemogućavanju povratka odnosno ulaska u Bosnu i Hercegovinu, provedeno od strane Granične policije Bosne i Hercegovine.

Ukoliko ministar ili bilo tko drugi posjeduje vjerodostojne podatke kojima se potvrđuju ovi ničim potkrijepljeni navodi molimo, dodaje on, da se isti proslijede Graničnoj policiji BiH, kako bismo mogli poduzeti mjere prema onim policijskim službenicima koji bi se ovakvim postupkom ogriješili o prava naših državljana.

Također, tvrdnje da su državljani Bosne i Hercegovine koji se prilikom prelaska državne granice odnosno ulaska u Bosnu i Hercegovinu iz Republike Hrvatske mogli neometano koristiti osobnom iskaznicom Bosne i Hercegovine, ovim putem podsjećamo ministra pravde Bosne i Hercegovine da je obveza državljana BiH da prilikom prelaska granice posjeduje važeću putnu ispravu jer je tako propisano čl.7.st.(2) Zakona o graničnoj kontroli, priopćio je ravnatelj GP.

Također, podsjeća da je čl.4. Zakona o putnim ispravama Bosne i Hercegovine propisano i što se smatra putnom ispravom, a tu se ne navodi osobna iskaznica, a također je istim zakonom propisano da su drugi dokumenti "osim putnih isprava propisanih ovim zakonom" kojima se omogućava putovanje bh. državljanima van BiH samo oni "dokumenti predviđenim bilateralnim i multilateralnim ugovorom".

Obzirom da između BiH i Republike Hrvatske ne postoji bilateralni sporazum o međusobnom priznanju bh. osobne iskaznice kao putne isprave kojom se može prelaziti granica između ovih država, ne postoji mogućnost da državljani BiH koriste osobnu iskaznicu prilikom prelaska ove granice, kao što je to slučaj sa korišetenjem BH osobne iskaznice kao putne isprave prilkom prelaska granice između Repubike Srbije i Crne Gore, ističe Galić.

Dakle, neposjedovanje važeče putne isprave prilikom prelaska državne granice Bosne i Hercegovine doista, napomenje on, predstavlja zakonski osnov za prekršajno procesuiranje jer je posjedovanje važeće putne isprave obligatoran uvjet za regularan prelazak državne granice propisan čl.7.st.(2) Zakona o graničnoj kontroli.

Na kraju ravnatelj GP BiH navodi kako je Granična policija Bosne i Hercegovine kao upravna organizacija sa operativnom samostalnošću, dužna provoditi kako Zakone koje donose Parlamentarna skupština BiH tako i druge propise koji su u mjerodavnosti Vijeća ministara BiH, stoga nas čude neargumentirane prozivke radi dosljedne provedbe propisa na čiju smo djelomičnu manjkavost i sami prethodno upozoravali, a u čijem su donošenju sudjelovali isti oni koji nas potpuno neargumnetirano etiketiraju radi nastupljenih posljedica za koje Granična policija Bosne i Hercegovine jednostavno nije odgovorna.

Glas naroda

kako HDZ umjetno stvara krize i probleme u državi vam pokazuje ovaj slučaj , galić načelnik granične policije član hdz-a i postavljen od hdz-a i ministar pravde grubeša član hdz-a i postavljen od hdz-a se javno prepucavaju preko medija i ljudima prave problem na granicama sve sa namjerom da obični građani zamrze Sarajevo i državu BiH a u stvari bi trebali zamrziti hdz

kaze iz osobne iskaznice se ne zna iz koje zemle dolaze e moj prika ne zna onaj tko je nepismen za to triba u skolu u skolu a ne oko skole s vidim.da je nekim bilo naj teze naci zgradu

Mogu li ja sad sa hrvatskom putovnicom u kojoj je moja adresa u ljubuskom uci u tu prokletu BiH ili ne?

Galić opovrgava ministra i medije
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari