Zašto se plaćaju testovi koji su donacija?

ljubuski.info

Građani Federacije negoduju zbog visokih cijena PCR testova, odnosno testova na korona virus od 215 KM, kao i zbog činjenice da su testovi već jednom plaćeni novcem iz proračuna, a potom donirani zdravstvenim ustanovama.

Građani tvrde kako se visokim cijenama testova vrši i diskriminacija i ograničava kretanje, jer je za bilo koje putovanje izvan zemlje potrebno imati urađen test.

Iz SKB-a Mostar pojasnili su kako se testiranje na COVID-19 na osobni zahtjev pojedinaca radi putovanja u inozemstvo naplaćuje po cjeniku zdravstvenih usluga Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH (215,20 KM), a za sve ostale testiranje je potpuno besplatno.
To znači da se svim pacijentima, koji dolaze na liječenje u bolnicu, besplatno radi testiranje na COVID-19 kao i ostalim medicinski indiciranim pojedincima, priopćili su iz bolnice.

Inače, iz bolnice je navedeno kako su se protekli tjedan u SKB Mostar počeli obavljati svi specijalističko- konzultativni pregledi.
Prilikom dolaska, pacijent je obvezan donijeti uputnicu, eventualne ranije nalaze i epidemiološki list koji se popunjava u pripadajućem Domu zdravlja, a prije zakazanih operativnih zahvata obvezno je testiranje na COVID-19, navodi se.

Ističe se kako Klinički zavod za mikrobiologiju nastavlja sa svakodnevnim testiranjima na COVID-19 medicinski indiciranih pacijenata, a pored toga obavlja i tzv. komercijalna testiranja na Covid-19 za osobe koje putuju u inozemstvo.
Smatramo važnim za istaknuti da se na području Hercegovine jedino u SKB Mostar obavljaju testiranja PCR metodom čiji se rezultati smatraju apsolutno i jedino relevantnim kao pokazatelj prisutnosti virusa u organizmu te su kao takvi mjerodavni za putovanja u inozemstvo, navedeno je.

Dodaje se kako se Klinika za kožne bolesti, koja je u proteklom razdoblju bila izmještena, vratila u svoje prostorije na 3. kat bolničke zgrade u Ulici kralja Tvrtka te da je počela s radom u punom kapacitetu.
Klinika za infektivne bolesti, također je počela s redovnim radom te prima sve infektološke bolesnik svojim prostorijama na 2. katu bolničke zgrade u Ulici kralja Tvrtka. Trijažni šator ispred Klinike za infektivne bolesti će se koristiti i dalje za obradu suspektnih bolesnika na COVID-19 infekciju, a prostorije Respiracijskog centra u prizemlju, do daljnjeg će ostati u punoj pripravnosti spremne za eventualni prijem novih COVID-19 bolesnika, navedeno je iz SKB Mostar.

Federalni stožer civilne zaštite, putem Federalne uprave civilne zaštite početkom travnja raspodijelilo je 150.000 testova na koronavirus i to Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (90.000 komada), Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla (30.000) i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar (30.000), a prije toga, krajem ožujka Kliničkom centru Univerzitetu u Sarajevu uručeno je 1.000 a Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar 500 testova za detekciju koronavirusa. U FBiH je do sada testirano skoro 28 tisuća uzoraka.

Dnevni list

Glas naroda

pa sve što je normalno besplatno se plaća i to višestruko i višestruko skuplje a ZNA SE zašto

Nije u redu ovako zaj. narod, doci ce i njemu jednom iz [ * neprimjereno * ] u glavu i sta onda

Ne svaćam pojam besplatno,kako nešto može bit besplatno?

Jednom [ * neprimjereno * ],za vjeke [ * neprimjereno * ].Ko laže taj krade i čini sve smrtne grijehe.Pune obitelji su takvih,a država grca.Pred smrt savjest lupa i ubija prije vakta!!!

Jeli to znači da ako treba učenik otići na maturski ispit u RH, da treba platiti 215KM za test?

Tako se je prodavala i humanitarna pomoć devedesetih

Zašto se plaćaju testovi koji su donacija?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari