U Ljubuškom sve veći broj zahtjeva za novčanom pomoći

ljubuski.info

Centar za socijalni rad Ljubuški je javna ustanova osnovana rješenjem Grada Ljubuškog, a na temelju Zakona o ustanovama i Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom. Centar, kao institucija s javnim ovlastima, nadležan je za pružanje usluga i ostvarivanje prava iz sustava socijalne skrbi za građane Ljubuškog.

Iako opterećeni velikim brojem nadležnosti, stručni djelatnici Centra provode postupke sukladno zakonskim propisima i u skladu s propisima struke, ujedno obavljaju čitav niz drugih aktivnosti u cilju unaprjeđenja pružanja usluga njihovim korisnicima.

Zahtjevi za posvojenjem i udomiteljstvom

Prema izvješću o radu u 2019. godini, koje će se u petak naći i pred vijećnicima Gradskog vijeća Ljubuški, u oblasti starateljstva, na području nadležnosti Centra oduzete su poslovne sposobnosti za 70 osoba. Sud je donio odluke da se pod starateljstvo stave 2 osobe, kojima su oduzete i poslovne sposobnosti. Jednoj osobi je djelomično, a jednoj potpuno vraćena poslovna sposobnost.

Zbog bolesti je pod posebno skrbništvo stavljeno 7 odraslih osoba te je, između ostalog, doneseno 19 rješenja o postavljanju privremenih skrbnika osobama nepoznatog boravišta radi zaštite njihovih prava i interesa.

Nadalje se u izvješću navodi kako je podneseno 15 zahtjeva za posredovanjem, koje se provodi prije pokretanja postupka za razvod braka, dok je registrirano 7 slučajeva u kojima se posredovalo po pitanjima saniranja konfliktnih bračnih i obiteljskih odnosa.

Kada je riječ o posvojenju, Centar za socijalni rad Ljubuški je primio 12 novih zahtjeva za potpunim posvojenjem te su podnesena 3 zahtjeva za udomiteljstvo.

Stalnu socijalnu pomoć, stoji u izvješću, koristilo je 156 obitelji, 57 osoba su sukorisnici, za koje je isplaćena socijalna pomoć u iznosu od 182.070 KM.

Za jednokratne je, pak, novčane pomoći Gradskoj upravi Ljubuški upućen 161 zahtjev, Ministarstvu financija ZHŽ-a 14 zahtjeva, a Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHŽ-a 67 zahtjeva.

Nedostatak ustanova za smještaj štićenika

U 2019. godini je na ime civilnih / neratnih invalida isplaćeno 2.292.660 KM, izdano je 66 uvjerenja građanima da ne koriste pravo na dodatak za tuđu pomoć i njegu, kao i 5 rješenja o korištenju prava na zdravstvenu zaštitu neratnih invalida.

Između ostalog, u izvješću se navodi i to kako je u protekloj godini doneseno ukupno 140 rješenja o priznavanju prava na rodiljne naknade, 156 rješenja o priznavanju prava na jednokratnu novčanu pomoć, 28 uvjerenja strankama da ne koriste pravo na dječji dodatak i 4 uvjerenja da nisu korisnici rodiljne naknade.

Centar za socijalni rad Ljubuški razvio je snažno partnerstvo s nevladinim sektorom za osiguranje pomoći najugroženijem dijelu stanovništva u vidu prehrambenih proizvoda, odjeće, obuće, ortopedskih pomagala…, a posebno vrijedi spomenuti humanitarnu akciju „Božić svima“ tijekom koje je u 2019. godini prikupljeno 3.750 KM.

Iz Centra navode i to kako se svakodnevno susreću sa sve većim brojem radno sposobnog stanovništva koje se obraća sa zahtjevima za jednokratne novčane pomoći za plaćanje lijekova, odlaska na bolničko liječenje, nabavku hrane, odjeće… Kao jedna od teškoća s kojom se susreću je, naglašavaju, nepostojanje odgovarajućih ustanova za smještaj štićenika, a problem je i taj što se djelatnici Centra, nažalost, susreću i s raznim neugodnostima i napadima nezadovoljnih građana. Policijskoj upravi Ljubuški prijavljena je i prijetnja smrću u kojoj se spominju i djeca djelatnika.

U izvješću se zaključuje kako Centar nema tjelesnu zaštitu objekta ni uposlenika, što je itekako nužno.

Antonela Marinović Musa | Dnevni list

Glas naroda

Hvala našem ćiriličaru, drugu Draganu, kako je dobro doveo hrvatski narod na prosjački štap

Nema 1% socijalnih slučajeva u opći i ti to nazivaš prosijački štap!Usporedi podatke sa razvijenim zemljama .Prozvani sigurno ima putra na glavi ali stanje nije takvo kakvim ga ovi depresivci hoće prikazati,dapače.

Pa kad su otisli u mjemacku, irsku itd

Sta se događa u unitradeu?

Šta će se dešavati, ništa

A smanjenje placa?

Nevenkova politika od 2004-2020 dovela je Ljubuški do siromaštva.Još treba otvorit pučku kuhinju.Kradeze je uništio Ljubuški.

Bolan šta ti je?
Jesi li se naspavao?
Piješ li kakve lijekove?
Šta je tebi ili bilo kome učinio Nevenko i Čović?
Nebranim ja njih dvojicu kako ni dr. nego prvo malo pomisli ili pitaj pa onda javno istupaj. Dati ću ti za pr. Todorića je stvorila politika i ona ga je uništila i isto tako su dr. završili. Želim ti reći da je isto i s političarima u malim državama su poput lutki na konac s kojima upravljaju veliki npr. Berlin, Brisel, Moskva itd. Šta se pitaju trojica nacionalnih vođa u BiH? Ništa, osim što im se naredbi s vana, a oni vrše pritisak na niže razine vlasti i tako ti je u svemu. Pogledaj samo u obitelji kako je i ko donosi odluke negdje otac, a negdje majka i kako oni kažu tj. njihova je zadnja dok se ne osamostališ. Nesviđa ti se ili ti ne paše gradonačelnik, predsjednik stranke ili dr. ne spominji ih okretni se i trži sebe negdje drugo. Vidiš li da ni ti, a ni ja kao pojedinci sami nemožemo ništa bitno promijeniti. Naš narod još uvijek u sebi nosi ogroman strah i pritisak iz onog sistema i teško se prilagođava novom vremenu, mladi su otišli puno ispred stariji jednu svjetlosnu godinu u svemu i lako se prilagode. Zato smo tu gdje jesmo. Nadam se i ja da će ako ne ove onda iduće izbore mladi preuzeti kormilo na vlasti.

Super je sve u ljubuskom, u pravu si, idealno hehe

To je zgrada odvjetnika Cilica. Iselite iz zgrade.

Ljubuški proračun Nevenka Barbarića od 2004-2020 služi za izvlačenje novaca kroz lažne račune koji su samo na papiru ali ti radovi nikad nisu napravljeni.Ljubuški je leglo kriminala.

Ode gradonacelnik bez realiziranih projekata kina duvanjske zgrade mupa i opcine zelene trznice zaobilaznice itd.Valjda ce netko mladi to zavrsiti za desetak godina

Nevenkovu propalu politiku osjetit ćemo na jesen kad više nebude gradonačelnik Ljubuškog.Ljubuški je novi Agrokor.

kad HDZ izgubi izbore i lopovluk ispliva na sunce biće
paljevina
bižanija
možda sačekuša
svašta bude bilo
vidit će se odkud ljudima
imovina
škole
radna mista
na lopovski način i bez rada a oćerani ljudi u dijasporu su živi i sve znaju!

Preispitati protok pomoći u socijalnom pogotovu novca,uplate isplate,pa djelatnici socijalnog,a najviše se ističu jedan dugogodišnji djelatnik i djelatmica su abnomarno se obogatili otkad su djelatnici socijalnog,Vile olimpijski bazeni,automobili,diplome itd itd.Jedna od najjačih firmi u Ljubuškom.

Susjedeee

U Ljubuškom sve veći broj zahtjeva za novčanom pomoći
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari