Ministarstvo pojasnilo kako bi trebala izgledati nastava

ljubuski.info

Ministarstvo civilnih poslova BiH je informiralo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti kako je UNICEF razvio dokument pod nazivom "Glavne poruke i mjere za prevenciju i kontrolu COVID-19 u školama".

Navedeni dokument je prvenstveno namijenjen državama u kojima je potvrđeno širenje COVID-19, a može se koristiti za podizanje svijesti i izobrazbu nastavnika i ostalih zaposlenih u odgojno-obrazovnim ustanovama, kao i učenika te šire javnosti, u svrhu zaštite zdravlja i sprječavanja širenja korona virusa.

Poštovanjem osnovnih načela može se osigurati sigurnost učenika, nastavnika i osoblja u školama i doprinijeti zaustavljanju širenja bolesti.

Preporuke za zdrave škole su:

 • Bolesni učenici, nastavnici i ostalo osoblje ne bi trebalo dolaziti u školu,
 • Škole bi trebale uvesti redovito pranje ruku čistom vodom i sapunom, dezinfekciju ruku alkoholom, sredstvima za dezinfekciju ili klornim rastvorom, te najmanje jednom dnevno dezinfekciju i čišćenje površina u školi
 • U školama treba voditi računa o čistoći mokrih čvorova i odlaganju otpada te se pridržavati ekoloških procedura čišćenja i dekontaminacije
 • Škole bi trebale promovirati ograničavanje društvenih kontakata (izraz koji se koristi za određene mjere koje se poduzimaju u cilju usporavanja širenja izrazito zaraznih bolesti, uključujući ograničavanje okupljanja većeg broja ljudi)

Poznavanje najnovijih činjenica

Potrebno je biti upoznat s osnovnim informacijama o koronavirusnoj bolesti (COVID-19), uključujući simptome bolesti, komplikacije, način prenošenja i način sprječavanja prenošenja.

Redovito se informirati o COVID-19 iz provjerenih izvora kao što su UNICEF, SZO i priopćenja državnih ministarstava zdravlja. Voditi računa o lažnim informacijama/neistinama koji se mogu širiti od usta do usta ili na internetu.

Osiguravanje sigurnog odvijanja rada u školama

U školama ažurirati ili izraditi plan za vanredne situacije. Surađivati s nadležnim tijelima kako bi se izbjeglo korištenje škola kao skloništa, ambulanti, itd. U ovisnosti od stupnja rizika, razmisliti o otkazivanju lokalnih skupova koji se obično odvijaju u školskim prostorijama.

Uvesti redovito pranje i dezinfekciju ruku te nabaviti potrebna sredstva. Pripremiti i održavati punktove za pranje ruku, uključujući sapun i vodu, a po mogućnosti, osigurati sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola u svim učionicama, na ulazima i izlazima te pored kantine i toaleta.

Najmanje jednom dnevno čistiti i dezinficirati školsku zgradu, učionice i naročito mokre čvorove. To se posebno odnosi na površine koje često dodiruje veliki broj ljudi (ograde na stubištu, stolovi za ručanje, sportska oprema, ručke na vratima i prozorima, nastavna sredstva, itd.).

Uvesti praksu ograničavanja društvenih kontakata koja može podrazumijevati:

 • Pomjeranje početka i kraja školskog dana
 • Otkazivanje okupljanja, sportskih utakmica i drugih skupova koji podrazumijevaju okupljanje većeg broja ljudi
 • Ako je moguće, klupe u učionicama postaviti na međusobnoj udaljenosti od najmanje jedan metar
 • Tijekom izvođenja nastave držati odstojanje i izbjegavati nepotrebno dodirivanje

Uvođenje procedure u slučaju oboljevanja učenika ili nastavnika

S lokalnim zdravstvenim službama i zdravstvenim osobljem u školi unaprijed napraviti plan i ažurirati kontakt liste za izvanredne situacije. Osigurati proceduru za razdvajanje bolesnih učenika i osoblja od onih koji nisu oboljeli - bez stigmatizacije - kao i postupak informiranja roditelja/staratelja te, po mogućnosti, konzultacije sa zdravstvenim radnicima/zdravstvenim tijelima.

U ovisnosti od situacije/konteksta, moguće je da će učenike/osoblje biti potrebno uputiti izravno u zdravstvenu ustanovu ili poslati kući. Osoblje, roditelje i učenike treba unaprijed upoznati s procedurama.

Promoviranje razmjene informacija

Koordinirati postupanje sa državnim zdravstvenim i obrazovnim tijelima i pratiti njihove smjernice. Osoblje, staratelje i učenike upoznati s postojećim informacijama te stalno informirati o razvoju situacije, uključujući mjere prevencije i kontrole koje se poduzimaju u školi.

Starateljima naglasiti kako je nužno škole i zdravstvene organe obavijestiti u slučaju da je nekom u obitelji dijagnosticiran COVID-19 te djecu zadržati kod kuće.

Koristiti vijeća roditelja i nastavnika i druge mehanizme za promoviranje razmjene informacija. Također voditi računa da se odgovori na pitanja i nedoumice djece, uključujući kroz izradu materijala prilagođenih djeci, kao što su posteri koji se mogu postaviti na oglasnoj ploči, u toaletu i na drugim frekventnim mjestima.

Prilagođavanje politike škole po potrebi

Izraditi fleksibilne politike o prisustvu i bolovanju kojima se učenici i osoblje potiču ostati kod kuće u slučaju da su bolesni ili da se brinu o bolesnom članu obitelji. Nije poželjno primjenjivati nagrade i poticaje za neizostajanje s posla.

Identificirati ključne funkcije i pozicije i planirati zamjene kroz međusobnu obuku osoblja. Planirati eventualne izmjene u školskom kalendaru, naročito kada se radi o raspustima i ispitima.

Praćenje prisustva

Uvesti sustav praćenja prisustva učenika i osoblja i nalaze usporediti s uobičajenim situacijom po pitanju izočnosti u školi. Lokalna zdravstvena tijela obavijestiti o povećanju broja izočnih učenika i osoblja uslijed respiratornih bolesti.

Planiranje kontinuiteta u nastavi

U slučaju izočnosti/bolovanja ili privremenog zatvaranja škola, podržati kontinuirani pristup kvalitetnom obrazovanju. To može podrazumijevati:

 • Korištenje strategija online/e-učenja
 • Zadavanje zadataka za domaći rad
 • Emitiranje akademskog sadržaja putem radija, podcasta ili televizije
 • Zadužiti nastavnike vršiti dnevne ili tjedne provjere učenika
 • Izmijeniti/izraditi strategije ubrzanog obrazovanja

Provođenje ciljane zdravstvene edukacije

U svakodnevne aktivnosti i lekcije uključiti prevenciju i kontrolu bolesti. Voditi računa da sadržaj bude prilagođen uzrastu, spolu, nacionalnosti te invaliditetu te da aktivnosti budu uključene u postojeće predmete.

Vođenje računa o mentalnom zdravlju i psihosocijalnoj podršci

Djecu poticati na iznošenje svojih pitanja i nedoumica. Objasniti im kako je normalno iskusiti različite reakcije i potaknuti ih da se obrate nastavnicima u slučaju pitanja ili nedoumica.

Informacije pružati na iskren način prilagođen uzrastu. Učenicima objasniti kako svojim vršnjacima pružiti podršku i spriječiti isključivanje i nasilje u školi. Voditi računa da nastavnici budu upoznati s lokalnim resursima za vlastito dobro.

Surađivati sa zdravstvenim osobljem/socijalnim radnicima u školi u cilju identificiranja i pružanja podrške učenicima koji pokazuju znake uznemirenosti.

Pružanje podrške ugroženoj populaciji

Surađivati sa službama za socijalni rad u cilju osiguravanja kontinuiteta u pružanju ključnih usluga u školama, kao što su zdravstveni pregledi, programi ishrane i terapije za djecu s posebnim potrebama.

Analizirati posebne potrebe djece s invaliditetom i način na koji bolest ili njeni sekundarni učinci mogu imati akutniji utjecaj na marginalizirane populacije.

Analizirati potencijalne situacije svojstvene djevojčicama zbog kojih bi one mogle biti izložene većem riziku, kao što je obaveza njege bolesnih kod kuće ili iskorištavanje kada ne idu u školu.

Smatramo kako navedeni dokument daje mnoge korisne informacije koje mogu pomoći prilikom pripreme za ponovno otvaranje odgojno-obrazovnih ustanova, navode iz Federalnog ministarstva obrazovanja.

Podsjećamo, neka ministarstva u BiH već su objavila kako će se školska godina sve do kraja odvijati online putem.

Glas naroda

Mi imamo najbolju strategiju ubrzanog obrazovanja, plati i bit ce ti gotova diploma za mjesec, ako ne i za par dana

Ministarstvo pojasnilo kako bi trebala izgledati nastava
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari