Omogućen ulaz hrvatskim državljanima iz BiH u Hrvatsku

ljubuski.info

Na sjednici Nacionalnog stožera civilne zaštite održanoj 9. svibnja 2020. godine donesena je Odluka o izmjenama i dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Prema odluci stožera, hrvatskim državljanima omogućava se ulazak u Republiku Hrvatsku, odnosno odlazak u inozemstvo, uz pridržavanje općih i posebnih preporuka Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo.

Dodatno, kada postoje poslovni razlozi ili gospodarski interesi, ulazak u Republiku Hrvatsku, uz pridržavanje preporuka HZJZ-a, omogućava se i građanima država članica EU i članovi njihovih obitelji, državljanima trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem te osobama koje imaju pravo boravka na temelju drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize.

Među izuzecima kojima je odobren ulazak su zdravstveni djelatnici, zdravstveni istraživači i suradnici, stručnjaci za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje.

Također, izuzetak su prekogranični radnici, prijevoznici robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno. Nadalje, izuzeci su i diplomati, policijski službenici u obavljanju svojih poslova, službe i timovi Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija te putnici u tranzitu.

Među izuzetke kojima je odobren ulazak, uz one ranije navedene, dodane su i osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga, a svi oni mogu prelaziti državnu granicu uz pridržavanje općih i posebnih preporuka HZJZ-a. Ova odluka je već stupila na snagu.

Za hrvatske državljane ne provodi se mjera samoizolacije u trajanju od 14 dana već im se na ulasku u Hrvatsku uručuje letak u kojem ih se obvezuje na poštivanje opće i posebne preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Preporučeno im je da što više ograniče kontakte s drugim osobama iz svoje okoline te da izvan svoje kuće obavljaju samo najnužnije i nedgodive poslove tijekom 14 dana. Navedeno vrijeme i za strance kojima je dozvoljen ulazak u Hrvatsku.

Tijekom nužnih izlazaka HZJZ preporučuje održavanje razmaka, nošenje zaštitne maske na licu i izbjegavanje javnog prijevoza. Jednako tako, preporučeno je izbjegavanje javnih okupljanja te dezinfekcija i često pranje ruku.

Strani državljani za ulazak u Hrvatsku moraku ispuniti jedan od uvjeta: imati dokumente o posjedovanju nekretnine na području Hrvatske ili plovila. Također, bit će dozvoljen ulazak onima koji dolaze na sprovod, uz odgovarajući dokumentaciju.

Bit će dozvoljen ulaz strancima koji posjeduju poziv gospodarskog subjekta u Hrvatsku ili poziv na poslovni sastanak.

Svi strani državljani koji imaju neki poslovni razlog, a koji se u ovom trenutku ne može predvidjeti te nemaju odgovarajuću dokumentaciju, trebaju se javiti na mail adresu uzg.covid [at] mup.hr.

Za sve koji ulaze u Hrvatsku obavezne su propisane epidemiološke mjere. Osobe koje dolaze dužne su svesti kontakte na nužni minimum i pridržavati se uputa o smanjenju rizika od prijenosa bolesti poput održavanja razmaka, dezinfekcije ruku i nošenja maske.

Tijekom 14 od dana ulaska u Hrvatsku obavezno je mjerenje tjelesne temperature u jutarnjim satima i, ukoliko je ona veća od 37,2 ili ukoliko se osjećaju bolesno - obavezno je telefonsko javljanje izabranom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom epidemiologu.

Osobe koje razviju simptome bolesti nakon ulaska u Hrvatsku obavezno se moraju javiti dežurnom epidemiologu, a ukoliko su simptomi izraženiji - obavezno je javiti se hitnoj medicinskoj službi.

Ako netko ima simptome već pri ulasku u Hrvatsku, granična policija će obavijestiti graničnog sanitarnog inspektora. Takvim osobama preporučuje se da ne ulaze u hrvatsku, no ako to ipak učine bit će upućeni u nadležnu zdravstvenu ustanovu na testiranje i liječenje, odnosno izolaciju.

HZJZ preporučuje osobama koje imaju povišenu temperaturu (iznad 37,2 stupnja) ili se osjećaju bolesno - da ne kreću na put prema Hrvatskoj.

Glas naroda

Brzo će izbori.

posle izbora će opet biti karantene ako dobiju slučajno HDZKANI

Ove godine neće dobit ojera odmene ili otvarali ili zatvarali granice.Nji je sad stisklo tribaju turisti triba kuna.

Omogućen ulaz hrvatskim državljanima iz BiH u Hrvatsku
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari