Federacija dobila 15 tisuća novih poljoprivrednika?!

ljubuski.info

U odnosu na prvobitno planiranih 500 tisuća KM za podršku sufinanciranju različitih programa pokretanja proizvodnje, poticaja proljetne i jesenske sjetve, osigurano je dodatnih devet milijuna maraka za poljoprivrednike u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Međutim, poljoprivrednici negoduju zbog načina na koji će se ova sredstva podijeliti, jer je objavom programa poticaja naglo porastao i broj poljoprivrednika u Federaciji BiH. Stoga se postavlja pitanje, je li Federacija BiH dobila 15 tisuća novih poljoprivednika, ili potrošača proračuna?

Nikakve koristi

Objavom programa implementacije poticaja Federalnog ministarstva, broj registriranih poljoprivrednih gazdinstava naglo raste - s 2.700 na 17 tisuća registriranih klijenata koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom u Federaciji BiH.

Tu dolazimo do pitanja - je li Federacija BiH postala bogatija za 15 tisuća poljoprivrednih proizvođača ili 15 tisuća novih korisnika sredstava?

Ermin Veladžić, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka i mesa USK kaže kako je samo 2.700 koji se proizvodnjom bave profesionalno i koji žive od svog rada.
Tih novih 15 tisuća koji su nanovo registrirani će nam samo uzeti pare iz proračuna. Nikakve koristi ni država neće imati od njih. Imat će samo zasijano par gredica luka, krompira i nešto malo kukuruza. Neki su već prodali ili dali sjemena, kaže Veladžić,

Ahmet Lipović, predsjednik Udruge poljoprivrednika Krajina Cazin, kaže kako ne bi trebala biti realna raspodjela da po tisuću maraka dobije onaj tko je zasijao par dunuma, onaj tko je zasijao par hektara ili onaj koji je zasijao par stotina hektara.
To su troškovi koji su strahovito veliki i različiti, kaže Lipović, koji je ove godine u kukuruz uložio oko 11 tisuća maraka, pomoć od tisuću maraka i neće mnogo značiti.

Veladžić kaže kako je najbolje rješenje je da se tih devet i pol milijuna maraka, a to je 12 posto od proračuna za 2020., raspodijeli na sve proizvodnje.

Video: Je li Federacija BiH dobila 15 tisuća novih poljoprivednika, ili potrošača proračuna?

Da dobiju proizvođači plus 12 posto na sve svoje proizvodnje. To je najbolje, najrealnije i najučinkovitije će se pokazati, kaže Veladžić.

Poljoprivrednici u cijeloj Bosni i Hercegovini su, zbog trenutnog stanja, koje je uzrokovano koronavirusom, u nezgodnoj situaciji. Sve vrijeme su proizvodili, a nisu imali gdje plasirati proizvode.
Direktno smo vezani za ugostitelje i turizam i zahtjevi za našu proizvodnju su se abnormalno smanjili", kaže Dragan Pavlović, predsjednik Seljačkog saveza Federacije BiH.

Sanela Klarić iz Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH kaže kako je potrebno izvršiti analize i posebno se posvetiti mjerama ruralnog razvoja, odnosno podrške prerađivačkim kapacitetima.
I ukoliko se desi da budemo imali 50 posto više proizvodnje poljoprivrednih osjetljivih proizvoda, jako je bitno na koji način možemo reagirati da napravimo prerađivačku proizvodnju i to pretvorimo u prehrambene proizvode koji imaju mnogo veći vijek trajanja, kaže Klarić.

BHRT

Glas naroda

Grabež! Samo pogledajte ko je sve sadio smilje?? Oni koji se nikad nisu bavili poljoprivredom isto će biti i sad sa ovim poticajima. Balkanska Grabež!

U Registru poljoprivrednih gospodarstava (RPG) i Registru klijenata (RK) Federacije
Bosne i Hercegovine do 07.12.2017. godine ukupno je bilo registrirano 74.073
poljoprivrednih gospodarstava.
Odakle onda ova laž? Broj registriranih poljoprivrednih gazdinstava naglo raste - s 2.700 na 17 tisuća u FBiH?

Drugim rijecima, i onaj koji kopa nos poljoprivrednik je i ima pravo na poticaj.

Uhljebi ! Izbori se bliže ! fufa im materina !

Šta bi Ermin i Ahmet htjeli!Predsjednici...Da oni samo da uzmu pare a mi ostali da to vraćamo.Bravo mozgovi...a [ * neprimjereno * ] ostale ako nema 1000 hektara on nije poljoprivrednik ni vrijedan poticaja,taj je samo seljak.Pa jeste budale i [ * neprimjereno * ],svaka vam čast...

Korov

Federacija dobila 15 tisuća novih poljoprivrednika?!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari