Hoće li policija mjeriti na kojoj razdaljini sjedimo u kafiću?

ljubuski.info

Član Federalnog stožera civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar govorio je u petak o novom ublažavanju mjera restrikcija u Federaciji BiH.

Razmatrat će se, pored rada vrtića i korištenje usluga javnog prijevoza, usluge stomatologa, okupljanje u zatvorenom prostoru, korištenje otvorenih prostora kod ugostiteljskih objekata u prvom redu kafića, mogućnost upražnjavanja sportova na otvorenom i još čitav niz mjera. Epidemiološka situacija nam dopušta, ako ostane na ovoj razini, da razmatramo i ove nove mogućnosti, tako da očekujemo u slučaju pozitivne epidemiološke situacije da bi ove nove zapovjedi koje reguliraju sve ove oblasti mogle biti donesene krajem sljedećeg tjedna i onda bi mogle stupiti na snagu - kazao je Pehar.

Pehar je govoreći o paketu mjera koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata, kazao kako je prvobitna ideja dopustiti korištenje ugostiteljskih usluga u onim objektima koji imaju ponudu na otvorenom, da se ne koriste zatvoreni prostori.
O tome ćemo u konačnici još promišljati i vidjet ćemo kako će završiti zapovijed koja će regulirati način rada ugostiteljskih objekata jasno. I za ove usluge će biti posebno propisane mjere koje će biti obvezujuće kako za korisnika usluga tako i za vlasnike objekata odnosno ugostiteljske djelatnike koji budu u njima radili - kazao je Pehar.

U međuvremenu, određeni poluslužbeni izvori počeli pojedinim medijima 'otkrivati' kako bi trebale i mogle izgledati mjere koje će se koristiti u radu ugostiteljskih objekata.

Tako se spominje da će biti propisano kako u baštama stolovi moraju biti postavljeni dva metra jedan od drugoga, a da će za jednim jednim stolom maksimalno moći sjediti tri osobe, osim ako se ne radi o članovima jednog domaćinstva. Također, spominje se da će se na ulazima nalaziti sredstva za dezinfekciju ruku.

Spominje se kako će biti preporučeno korištenje jednokratnih čaša i drugog posuđa te da će biti obavezna stalna dezinfekcija stolova. Preporučena će biti i dezinfekcija prostora, površina i sanitarnih čvorova najmanje dva puta dnevno, a po potrebi i češće.

Ono što se ne spominje i što još uvijek nije jasno jeste na koji će se način kontrolirati provođenje propisanih mjera. Tako se još uvijek ne zna ni koja će tijela kontrolirati postupa li se po propisanim procedurama. Bismo li mogli doći u situaciju da, npr. policijske snage mjere razdaljinu između stolova u baštama kafića, prebrojavaju osobe za jednim stolom i provjeravaju jesmo li iz jednog domaćinstva ili iz više njih… ostaje za vidjeti sljedećih dana.

Glas naroda

budalaština a naravno da će mjerirti i svakakve inspekcije dolaziti kako bi drugačije napunili uhljebski aparat

kod nas su svskako zakoni namjerno napravljeni da sta god ucinis mogu ti napisati kaznu,jedino kad prestanes disati a i tad su nekima slali racune,kazne i ovrhe

Jesnokratnih čaša?? Svugdje u svijetu zabranjuju upotrebu jednokratnih plastičnih čaša radi zaštite okoliša, ovi to preporučuju. Koja pamet! Nek uvedu obvezu korištenja perilice za posuđe i pranje vrelom vodom, što su osnovna higijenska pravila oduvijek

Vi zaštitari bi prija štitili životinje i prirodu nego čovika.Niko nije reka da jednokratne čaše triba bacit u rijeke ili priroduali dok ovo prođe zašto ne koristiti i uredno pospremiti.

Nego gdje ce se bacati? Na uborak? Gotovo isto da se baca u rijeku kad ne postoji ppstrojenje za reciklazu u cijeloj drzavi! Zastita okolisa je, zatsita covjeka. Ima drugih nacina da se dezinficiraju case

Šta će mjeriti kad neki rade i sad stolovi po parkingu po terasi po 50 ljudi,netko može radit kako oće a neko nesmije nikako

Kava iz pvc čaše je ruganje ljubiteljima kave!
Prijedlažem da gost ima pravo izbora birati iz čega piti kavu, pivo, sok, i sl. , a da se ugostitelji tome prilagodi.
Razmak stolova je ok, jer osigurava i privatnost gosta.
Dezinfekcija je upitna jer je upitno kako isto zdravstveno djeluje na čovjeka sobzirom da u istom ima doze antibiotika kao i ostalih tvari loših za zdravlje.
Loša zdravstvena kvaliteta preventivne dezinfekcije može biti kobna za gosta....
Puno dezinfekcijskih tekućina za zdravlje čovjeka se promovira kao zaštita, a ustvari je suprotno, vrijeme sve pokaže.

Ti sve reče samo ne kako bi tribalo, osim gdje stavljaš osobni užitak isprid zdravlja zajednice.

Tako je. Ovaj narod kavu stavlja ispred svega. Bože šta je ovo nije mi jasno. Ne razumijrmem. To je sve iz neznanja kako je sresti se sa tako ozbiljnom bolešću kao što je korona. Strašno je to. Ovi koji su bilib hospitalizirani i preživjeli su bili jednom nogom u grobu.

Nema od kava vise nista nebi im dao to zadovoljstvo da mjere ima kuci kave ima balkon ima travnjak zbogom kafici

Samo nam je kava ostala kao svijetlo u tunelu ne uzimajte nam to zadovoljstvo ovaj narod je bez kave lud

Kako kerametal radi vec ista stvar bio stol na parkingu ili na terasi

Kerametal onda napisa članak sa nekom dozom morala, traganja za pravdom i borbom za brata čovijeka, a cijelo vrijeme on može a inspekcije drugima ne daju.
O ovim "kaubojima" u samom centru grada se ne isplati ni pisati.
Sve se pokazalo tko, kad i kako može

Mili Boze sta nam rade ''' Stavili nam brnjice sad moramo biti udaljeni 2 metra gore nego kad sjedneš kod Hase što smrdi,još malo stavit ce nam brojcanik na usta nećemo pricati samo ograniceno

Toscana uredno radi ima taj vakat,ljudi sjede na terasi i piju kavu bez ikakva razmaka,stolova isto ko i prije korone..Depa svaka cast tako se bori protiv ovi zlikovaca na vlasti koji nam mazu oci i uvjeravaju da treba stat zivot radi obicne gripe..inace ne cijenim tog guzonju al ovo je za svaku pohvalu

Stavit ce nam čip s opcijom "mute" hahhaha

Koja policija??cija policija??ona koja jutros sidi nji4.5..u kerametalu u kaficu...ta policija...gospe in blazene...pa piju kavu jutros unutra wtf

Nekontam ni tu kavu vani ...po zidicim itd...mislim daim je isplatnije kupit aparat i kapsule...koje ima svako3.domacinstvo..
Naredali se koda se dili besplatno ostupi djavle

oćeli nam stožer HDZ uhljeba propisat kako će mo disat i odat sad kad popuste diktaturu za štimanje izbora
ovde u irskoj je naše lepa najgora i najsiromašnija zemlja nova članica na balkanu i najskuplja-pozdrav iz dablina 0d 200 gasova jedan glasa i to protiv HDZa!

Hoće li policija mjeriti na kojoj razdaljini sjedimo u kafiću?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari