Dres reprezentacije Herceg-Bosne privukao pozornost kolekcionara

ljubuski.info

Nedavno je na aukciji za zagrebačke Palčiće ponuđen dres selekcije Herceg-Bosne, koji je pripremljen za utakmicu protiv Paragvaja. Dres je odmah privukao veliki interes kolekcionara željnih takve rijetke memorabilije. Tragom tog dresa potražili smo informacije kako i kad je odigrana ta utakmica, tko je na njoj nastupio, kao i ostale detalje koji su većini ljubitelja nogometa nepoznati.

Tu utakmicu od 21. travnja 1996. Paragvajski nogometni savez vodi kao službenu, baš kao i FIFA. No ne i Nogometni savez Bosne i Hercegovine...

Naime, u to vrijeme još nije postojala ni jedinstvena liga, a reprezentacija Bosne i Hercegovine je tek bila pred pragom FIFA-e. Nogometna natjecanja bila su podijeljena po nacionalnoj osnovi, tako da su Hrvati, Bošnjaci i Srbi svaki za sebe igrali svoje nacionalne lige. A NS BiH kao svoju prvu utakmicu vodi prijateljsku utakmicu odigranu u Albaniji iste godine.

No, kako je uopće došlo do odigravanja utakmice u Paragvaju?

Domaćini su tražili protivnike uoči kvalifikacija za SP u Francuskoj, pa im je preko menadžerskih veza Miroslava Lovrića ponuđena reprezentacija Bosne i Hercegovine, koju je trebao okupiti i voditi Branko Međugorac iz Širokog Brijega. No kako Sarajevo nije imalo sluha za Hrvate, tako ni Hrvati nisu imali sluha za centralnu vlast, pa je Međugorac u nemogućnosti okupljanja svih, pozvao osam igrača Širokog i sedam igrača Ljubuškoga te ih poveo u Paragvaj.

Znate kako je bilo u ratno vrijeme, igralo se kad se moglo i koliko se moglo. Niti je bilo klubova, niti prave lige, mi smo znali iz Širokog na utakmicu u Orašje putovati 24 sata, naokolo preko Splita, Rijeke, Zagreba... U takvim okolnostima se živjelo i radilo, a najbolje organizirani klubovi kod nas su bili Široki i Ljubuški, otkrio je sudionik te povijesne utakmice Zoran Bubalo, brat puno poznatijeg Stanka Bubala i dodao:
Mi smo u Paragvaj trebali ići kao reprezentacija BiH, no u to vrijeme Savez nije bio priznat, niti je bilo ni državnih obilježja, ni dresova... I zato smo i ponijeli dresove koji su bili izrađeni po uzoru na dres hrvatske reprezentacije, a uoči utakmice je intonirana i Lijepa naša, drugu himnu nismo imali..., prisjeća se Bubalo, koji je sačuvao primjerak novina u kojima je izvješće s utakmice.

Utakmicu je Paragvaj dobio sa 3:0 (1:0), a za Herceg-Bosnu su nastupili: Dukić, Skoko, Kordić, Babić, Bubalo, Matan, Ravlić, Musa, Bogdan, Marinović i Marušić, a ušli su Sušac i najpoznatije ime među svima - Mladen Bartolović.

24sata.hr

Glas naroda

Pozdrav gospodinu Branku Međugorcu iz Ljubuškog taj čovjek je digao naš nogomet na viši level a svi su radili protiv njega i ogovarali ga jer je kao alkos on je svoje pare davao a ne ko ovi što su se čitav život šlepali i živili na tuđi račun

Branko je kralj!

Pa sad kazite da Herceg Bosna nije bila medjunarodno priznata!

Sad vi što govorite o branku vratite pare koje ste mu ukrali pa hvalite

E moj Branko kome si pare davao

To je jedna lijepa priča nitko od vodja puta nije bio u ratu

HR Herceg Bosna je udbaško-komunistička paradržava stvorena u dogovorima HDZ komunista i srpskih četnika,u cilju podjele BiH tj. stvaranja srpske države preko Drine ( Velike srbije ) . Tim potezom je onemogućeno vraćanje Srbije u svoje prirodne granice prije nego je počela voditi balkanske osvajačke ratove.
Onaj ko podržava takav scenarij u BiH ne može se zvati Hrvatom a još manje Ustašom

Sve potpisujem

Ustase su bile i ostale samo Sarajevski podrepasi.Nisu nikad,pa ni danas,radili u interesu Hrvackog naroda.Herceg Bosnu smo morali imati jer je Alija htio samo i iskljucivo samo islamsku drzavu od Teherana do Sarajeva.

Istina koju ne mogu sakriti ni propagandni mediji kao što su radio i tv herceg bosne i večernji list a ni ubijanje i protjerivanje svih nepodobnih

Miro Hrstic je govorio da Branko pere pare preko HNK Ljubuški

Ja kolko poznam g. Međugorca on je iz KLOBUKA , a ne iz Širokog Brijeg .

Pa svake godine bi mogla igrati HB, npr. u košarci, rukometu...

Branko je iz Klobuka

Herceg Bosna projekt onih koji su svoje Domoljublje vidjeli sa rukom u džepu na debelom naočaniku sa druge strane naivni i budale na srcu.

A Sarajevo je jedna samo tako demokratska sredina i oni ti drze u zraku rasirene prste da drugi vide da oni nisu nista ukrali.A ovi nasi iz HSPsu isto tako poznati da nece nista tudje samo od rada svojih ruku zive isto kao i uzor im Ante.

Zbog herceg bosne Hrvatska je proglašena agresorom na BiH skupa s Praljkom i ostalim bivšim komunistima

zbog herceg bosne tisuće Hrvata je izginulo i protjerano da bi ratni profiteri i danas vladali

Nikakva Hrvatska nije osuđena,i to vi svi dobro znate kao što i znate da nije ni kriva.Bez obzira na pljačke (kojih na žalost ima i koje nemaju nikakve veze sa HB)na području HB se u usporedbi sa bilo kojim dijelom BiH pa i šire se zovu najbolje i najdemokračnije.Pa šta smo to drugo mogli odabrati i šta nam je bilo ponuđeno,ili šta budite,bolje?

Ne ponovilo se znam Ivana Medića prije Gruda za vrijeme i nakon rata a vi pričajte bajke

I sta sad ,tebi nevaIja HB zbog Ivana Medica i takvih ili?

Šta ti imaš protiv obitelji gdje roditelji zlostavljaju djecu eto takav ti je stav Boban Jelavić Medić Rupčić Jambo Bašić Lučić Čović i HDZ ekipa su grobari Hrvata u BiH

Pitaj Hrvate u Bosanskoj posavini i republici srpskoj.
Posavino pusta,izdaše te Kriva usta

To kaže Sarajevo da je neko izdao i nije odbranio njihovu teritoriju a oni sami ništa učinili nisu za istu.U Posavini i to odbrane što je bilo je organizovaHVO i jedine slobodne teritorije su teritorije HB .Je li ti to šta govori.A HSP je gori bio i uradio je šta je uradio.Ništa.

Dres reprezentacije Herceg-Bosne privukao pozornost kolekcionara
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari