Najviše prekršaja odbijanjem zapovijedi i omalovažavanjem policijskih službenika

ljubuski.info

Stanje sigurnosti na području Zapadnohercegovačke županije u prvom tromjesečju 2020. godine može se ocijeniti zadovoljavajućim. Naime, u navedenom razdoblju, u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjen je broj počinjenih kaznenih djela (KD) za 3%, broj prometnih nezgoda za 2% i broj prekršaja protiv JRiM za 5%.

U prva 3 mjeseca 2020. god. zabilježeno je 38 prekršaja JRiM-a u kojima je lakše ozlijeđeno 8 osoba. U svim slučajevima pravodobno su intervenirali policijski službenici poradi uspostavljanja reda i mira, a prema izgrednicima poduzimane su zakonom predviđene mjere, tako su pored ostalog podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka, ili izdani prekršajni nalozi za 52 osobe( od kojih je 5 povratnika).

Prema strukturi prekršaja najviše ih je počinjeno odbijanjem zapovijedi i omalovažavanjem policijskih službenika 16 slučajeva ili 42%, zatim tučom 9 ili 24%, svađom, vikom i nepristojnim ponašanjem po 7 ili 18%, naročito drskim ponašanjem 3 ili 8% i ostali prekršaji iz Zakona o JRiM-u 3 ili 8%.

Prema mjestu počinjenja, većina tih prekršaja počinjena je na ulici i drugim otvorenim prostorima 28 ili 74%, zatim u ugostiteljskim objektima 3 ili 8%, trgovačke i zanatske radnje bile su mjestom počinjenja ove vrste prekršaja u 3 slučaja, odnosno 8% i na ostalim mjestima 4 ili 11%. Ovdje je važno naglasiti da u prekršaje iz Zakona o JRiM-u spada i kršenje mjera koje donosi Županijski stožer Civilne zaštite, odnosno kršenje policijskog sata, nepoštivanje mjera samoizolacije...

U cilju održavanja povoljnog stanja JRiM-a provođene su županijske akcije"Maloljetnik", "Miran vikend" i "Prosjak" što je polučilo očekivane rezultate. Kada je riječ o prometnim nezgodama, tu se također bilježe pozitivni trendovi, odnosno smanjenje broja istih.

Bitno je naglasiti i kako je manje prometnih nezgoda s nastradalim osobama za 13 ili 25%. U prometnim nezgodama na području ZHŽ u prvom kvartalu ove godine jedna je osoba smrtno stradala. U prvom tromjesečju na cestama ZHŽ-e prosječno smrtno stradaju 3 osobe ( za 23 g. u 5429 zabilježenih prometnih nezgoda smrtno su stradale 64 osobe, tj. od početka 1997. do kraja 2019.g.), što znači da je stanje glede najtežih posljedica u ovoj godini povoljnije od prosjeka, a imajući u vidu i da se u prvom kvartalu prosječno zabilježi 236 nezgoda može se konstatirati da su u posljednjim godinama vidljivi značajni pozitivni trendovi po svim pokazateljima u odnosu na prosjek.

U izvještajnom razdoblju, pored redovitih poslova kontrole i reguliranja cestovnog prometa na razini MUP-a ZHŽ, policijski službenici provodili su akcije pojačane kontrole prometa na cestama ZHŽ sukladno okvirnom Planu Uprave policije, te i županijske akcije pojačane kontrole prometa pod nazivom "Zima" i "Oprezno u prometu 2020".

U navedenom razdoblju bilježi se i smanjenje kaznenih dijela.

Od 70 zabilježenih kaznenih djela 53% počinjena su po poznatom počinitelju, a 47% NN osobe.

Najveći broj kaznenih djela odnosi se na kaznena djela protiv imovine kojih je počinjeno 28 ili 40% ukupno počinjenih kaznenih djela(9 krađa, 15 teških krađa, 1 utaja, 1 oduzimanje tuđe pokretnine i 2 prijevare).

Napomenimo i to kako su aktivnosti svih djelatnika MUP-a ZHŽ, a posebice Uprave policije od početka ožujka usmjerene na provođenje mjera koje donosi Stožer Civilne zaštite ZHŽ. Između ostaloga, policijsku službenici MUP-a ZHŽ provjeravaju poštuju li se mjere samoizolacije, policijski sat, zabrane kretanja određenim osobama...

Uz navedeno provode se i redovite aktivnosti usmjerene na osiguranju kontinuirano povoljnog stanja sigurnosti na području Županije. Kada su u pitanju ilegalne migracije u ZHŽ u prva tri mjeseca na području ove županije je zatečeno ukupno 109 migranata (siječanj 64, veljača 42 i ožujak 3).

MUP ZHŽ

Glas naroda

Kako će biti drugih prekršaja kad policije nema na cesti.Znači nema policije nema problema

Zamislite policajca koji ima PTSP (bolest iz rata) radi na odgovornom mjestu u policiji?! Osoblje nema kvalifikacije za rad u policiji.Škola,politička podobnost,rodbinska veza,plaća...sve su to stvari koje ova generacija nosi,zato nemate povjerenje u narodu.

Pa zar nisu svi ozdravili . . .kakav PTSP spominjes, koje je to odgovorno mjesto

@Nije moguće...,jest moguće je,radi čovik u zgradi prijašnjeg SUP-a,razoružavao policajce za vrime rata izgubio svu kosu na glavi,valjda je pao sa kruške kad je bio djete,nezna rečenicu sastavit, dva metra visine, u glavi mu promaja...

Vi sebe nazivate policijom a 47% kazneni djela niste rješili (počinioci NN osobe) i to ostaje nerješeno zauvijek...,ponekad se upitam gdje ja živim?! Zaboravljate da vas narod plaća svojim porezon,boli vas briga za red,rad i disciplinu. Ponašate se kao lokalne siledžije sram vas bilo.

Šta je rjeseno, ispasce da ja na malu Lanicu pao klavir sa autoputa....i to onaj sa starih 100 orlova. Nekom gore odpa sa šlepera a Lanica se doli tila samo napit vode... gasi agregat, motaj kablove, slučaj rjesen.

Najviše prekršaja odbijanjem zapovijedi i omalovažavanjem policijskih službenika
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari