Žrtve pandemije u Federaciji su 25.000 radnika

ljubuski.info

Predložene mjere Vlade FBiH i ostalih razina vlasti uz usvajanja prijedloga poslovne zajednice bi se mogle zvati planom spašavanja bh. gospodarstva. Tek nakon toga možemo govoriti o promjeni mjera od karaktera sanacije ka razvojnom karakteru, kazao je Mirsad Jašarspahić, predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH.

Rekao je i kako je, po podacima kojima raspolažu, trenutno smanjen broj zaposlenih za oko 22.000, što je izravna posljedica nastale situacije. (Osvježeneinformacije su oko 25.000 otkaza u FBiH - op.ur.)

Ukoliko kriza s virusom korona počne jenjavati u sljedeći mjesec dana, trebat će nekoliko mjeseci da kompanije počnu poslovati u punom kapacitetu. I pored svih problema, tvrtke se grčevito bore da sačuvaju radnu snagu, koja je uvjet za dalje poslovanje. Bez kvalitetne podrške svih razina na vlasti u BiH, bojimo se da bi mnoge tvrtke prerađivačke industrije mogle doći u situaciju da veći broj radnika pošalju na zavod za zapošljavanje, kazao je Jašarspahić.

Nada se kako neće doći do masovnijeg otpuštanja radnika, no naveo je kako se očekuje pad BDP-a u ovoj godini od minimalno pet posto.
Ako firme, prvenstveno izvozno orijentirane, uspiju da sačuvaju svoje mjesto u globalnim lancima opskrbljivanja, u sljedećoj godini bi se mogao opet očekivati blagi rast od tri do četiri posto, što znači da će nam trebati dvije godine da se vratimo na razinu od prije nastanka ekonomske krize uzrokovane pandemijom korona virusa, istaknuo je.

Naveo je kako iz komore očekuju da Vlada FBiH i županijske vlade pomognu tvrtkama tako što će subvencionirati minimalnu plaću s pripadajućim doprinosima za sve mjesece dok traje kriza, počev od ožujka.
Iznos za subvencioniranje od 244,85 KM, koji je u ovom prijedlogu zakona predviđen, znatno je manji od iznosa koji će radnici ostvariti na zavodu za zapošljavanje i nedovoljan je za prelaženje ovako teškog stanja. Vlade u pojedinim kantonima su najavile podršku firmama, što je dobar pravac kretanja, tj. da uz federalnu i vlade kantona urade programe subvencija za firme, naveo je.

Najveći problem su, kazao je, sirovine i repromaterijali. Analize pokazuju kako veliki broj kompanija bilježi pad zbog nedostatka sirovina te problema s prijevozom.

NN

Glas naroda

Spasena ja ,pajdo ..10 ???

Treba pomoći radnicima a ne gazdama.

stranke što su prije pandemije
gospodarstvo razj-ebale
sada u pandemiji žele
gospodarstvo da spase
pa mogu jedino ako puste
ljude sposobne i poštene
da gospodarstvo vode

Žrtve pandemije u Federaciji su 25.000 radnika
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari