Ublažavanje mjera ne znači kako se građani mogu opustiti

ljubuski.info

Načelnik Federalnog stožera civilne zaštite Fahrudin Solak poručio je kako ublažavanje mjera ne znači da se građani mogu opustiti, te im poručio da se i dalje ne smiju okupljati, da se mora držati socijalna distanca od dva metra, kao i da je obvezno nositi masku.

Istakao je kako je na sjednici Federalnog stožera civilne zaštite (FSCZ) donijeta nova zapovijed kojom se starijim od 65 i mlađim od 18 godina dopušta kretanje, i to starijim od 65 ponedjeljkom, srijedom i petkom u trajanju od devet do 13 sati.
Presudom Ustavnog suda BiH morali smo definisati neke od mjera koje smo usvojili, kao što je vrijeme trajanja zabrana i obrazloženje. Sve dosadašnje zabrane su do sada imale te definisane elemente i danas smo ih dodatno upotpunili - istakao je Solak.

Pojašnjavajući usvojene nove mjere, istakao je kako je dopušteno i kretanje mlađim osobama od 18 godina i to utorkom, četvrtkom i subotom od 14 do 20 sati. Dodao je kako osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina koje su smještene u ustanove socijalne zaštite dopušteno kretanje u predviđenom terminu u krugu objekta.

Također je istakao kako se ta zapovijed ne odnosi se na djecu s posebnim potrebama i djecu ili osobe kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć.

Solak je kazao kako je stožer donio novu zapovijed kojom se van snage stavljaju tri zapovijedi koje se odnose na osobe koja se trenutno nalaze u karanteni prema rješenjima Federalnog ministra zdravstva.
Novom naredbom dosadašnja rješenja će se zamijeniti rješenjima kantonalnog sanitarnog inspektora o zdravstvenom nadzoru i ograničavanju kretanja - kazao je.

Dodao je kako je naloženo Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, u cilju sprječavanja širenja koronavirusa na području FBiH, primjenjivati Proceduru zdravstvenog nadzora svih putnika u međunarodnom prometu koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu preko graničnih prijelaza na područje FBiH.
U cilju osiguranja provođenja mjera ove naredbe obavezuju se putnici, odnosno roditelji ili staratelji djece i maloljetnih osoba, bez obzira da li se radi o stranom državljaninu ili državljaninu BiH koji ulaze u BiH, odnosno u FBiH, da se prilikom ulaska prijave nadležnom sanitarnom inspektoru ili drugoj osobi koja je ovlaštena za inspekcijski nadzor - kazao je Solak.

Istakao je kako je na sjednici Federalnog stožera civilne zaštite van snage stavljena dosadašnja zapovijed o zabrani kretanja građana (policijski sat) od 20 do pet sati ujutro.
Cijenili smo kako je situacija dobra i na osnovu dosadašnjih podataka, ublažili smo mjere - istakao je Solak, ali poručio da ostale mjere ostaju obavezne.

Pogledajte video:

Glas naroda

Dokad ćete maltletirat normalne ljude?

Dokle im normalni ljudi dozvole..

Brate mili od 45 hospitalizirani od korone antisa potrosio 90 milona kuna nanjih ukinite mjere bankrotirat cemo

Ublažavanje mjera ne znači kako se građani mogu opustiti
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari