Novčanu pomoć zatražilo više od 10.000 osoba

ljubuski.info

Direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar na jučerašnjoj je konferenciji za medije iznijela statističke podatke o stanju tržišta rada u vrijeme pandemije koronavirusa.

Zavod je 31. ožujka u evidenciji imao 307.197 nezaposlenih osoba što je manje nego na kraju veljače. Ipak, 20. travnja evidentirano je 319.608 osoba prijavljenih na biro što znači da je u međuvremenu 12.411 osoba izgubilo posao.
Ako gledamo evidenciju od 23. ožujka do 20. travnja, možemo reći da je 15.107 osoba došlo da se evidentira. Od tog broja, novčanu naknadu je zatražilo 10.214 osoba. Važno je reći da niti je da osoba neće biti zakinuta za novčanu naknadu niti za zdravstveno osiguranje, rekla je Lončar.

Također, ona je kazala da je prošlog utorka 14. travnja dostignut maksimalni broj evidentiranih u jednom danu te da nakon toga slijedi pad kojeg Lončar pripisuje naporima Vlade FBiH, ali i naporima županijskih i općinskih vlasti na ublažavanju ekonomskih posljedica koronavirusa.

Na pitanje šta će se dogoditi s radnicima koji su otpušteni, a njihovi poslodavci nisu uplaćivali doprinose, Lončar je pojasnila kako Federalni zavod za zapošljavanje poštuje odluku Vrhovnog suda Federacije BiH koji je odlučio da osoba nije kriva ukoliko poslodavac nije platio doprinose te daje pravo osobi na novčanu naknadu.
Svima koji se žale na službe koje im nisu dale rješenje da ostvare to pravo, Federalni zavod za zapošljavanje uvažit će te žalbe i vratiti službama na ponovno postupanje, zaključila je Lončar.

Glas naroda

Nemojte dico ovo gledat pod noć, nećete oka sklopit. Yugodinar hanuma iz Sarajva. Hebo li te Velimir u auspuh.

Novčanu pomoć zatražilo više od 10.000 osoba
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari