"Tih 40 milijuna kuna i nije neki novac, nama je baš potriba"

ljubuski.info

Razgovarali smo s dr. Antom Kvesićem, ravnateljem Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru kojoj Vlada RH donira 43 milijuna kuna. Svrha te uplate je pomoć u borbi protiv koronavirusa.

Dok jedni tvrde da je ova donacija zapravo HDZ-ovo dodvoravanje tamošnjim glasačima, drugi argumentiraju da će, ne ostvare li se uvjeti u Mostaru, Hrvati iz Hercegovine pohrliti u ionako preopterećeni splitski KBC. Ono što je sigurno jest da su u BiH zaražene najmanje 904 osobe, a preminulih je 36. Brojke su u porastu.

A iz izjava dr. Kvesića iščitava se da ustanova ne može računati na pomoć Federacije Bosne i Hercegovine. Zanemariva je u odnosu na stvarne potrebe, budući da bolnica neprekidno vodi bitku s dugovima.

Kvesića smo najprije upitali za njegovo mišljenje oko polemika koje je donacija uzrokovala, a pričao je i o stanju pacijenata, nedostatku zaštitne opreme te organizaciji rada u ovako izvanrednoj situaciji. Dodajmo da je ovaj ravnatelj i profesor kirurgije na mostarskom Medicinskom fakultetu, a tamošnji mediji ga predstavljaju kao istaknutog člana HDZ-a BIH.

Kako gledate na podijeljenost u društvu koja je nastala zbog donacije mostarskoj bolnici?

Gledajte, ljudi reagiraju po nekakvom svom osjećaju. Mislim da ne treba analizirati i vraćati filmove o tome kako smo mi oduvijek bili dio hrvatskog korpusa pa i u najtežim danima. Osnovna i ustavna obveza Hrvatske je pomagati hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. A s druge strane, iskreno, mi već imamo dovoljno zapostavljanja od onih koji nas ne bi trebali zapostavljati. Još da nas zapostavi i Hrvatska, to bi tek bilo strašno. A onda - gdje s pacijentima? Gdje bi Hrvatska s njima? Tako da, razumijem ljude, imaju nekakav svoj film, misle; nemamo mi, a dajemo njima, ali i mi smo mi, ja ne dam da mi nismo vi.

Je li ova donacija dovoljna?

Koliko god je teško stanje u Hrvatskoj, 40 ili 60 milijuna kuna koliko su odvojili za sve naše dva-tri ustanove i nije neki novac. Da ne bi krivo shvatili. nama to dobro dođe, nama je to fantastično, ali potreba je, jer bolnici treba velika pomoć, a i ovaj narod je hrvatski narod. Treba malo više empatije. Ovo je jedina bolnica za tercijarnu razinu za Hrvate i mi ćemo je čuvat. Dolaze nan iz svih regija Bosne i Hercegovine jer samo tu i mogu doći. Vrata su, dakako, otvorena. To su naša. Nema drugih vrata. Koristim priliku da se zahvalim Vladi koja je bez obzira na tešku situaciju pripoznala da i nas ima ovamo.

Bučne su tvrdnje da HDZ ovim potezom kupuje glasače u Hercegovini. Ima li u tome istine?

Osobno, ja se ne bavim politikom. Ali, kad se radi o tom segmentu, narod Hercegovine, Hrvati iz Bosne i Hercegovine, oni su za HDZ kako god se okrene. Znači, ne treba ništa dat, oni su opet za HDZ. Iz svih drugih razloga, ne samo političkih. Nego jednostavno, ode imamo HDZ i to je to. Ni nemamo druge opcije u BiH nego stalno - HDZ. Iskreno, imali smo nekakvih drugih opcija i to je bio kaos. Samo HDZ. To je to. Ne trebaju se bojati za glasove, he-he. A ovo, to je pomoć za bolesne, ne za politiku. Idemo dalje!

Hah, upravo ste rekli stari slogan HDZ-a!

E, nisam ja na to mislio...

Dobro, dobro. Kažite, kakvo je trenutno stanje u bolnici?

Pet-šest pacijenata je na respiratoru, na Odjelu za Covid imamo dosta ležećih pacijenata, ali recimo da je stanje za nijansu bolje. Spremamo se za puno šire razmjere, nadamo se da ih neće biti. Nije ugodno, ali eto proć će i to, naviknut ćemo. Zadnjih dana u Čitluku i Međugorju se pojačalo, svako tol'ko se pojavi ovde-onde, naravno virus je nešto što se ne zaustavlja ogradama.

Imate li zaraženih djelatnika?

Četiri čovika su nam pozitivna. Neki leže na Odjelu. U izolaciji je i do trideset zaposlenika bolnice i neki njihovi kontakti. Za sad nitko nema simptome.

Je li bolnica generalno u dobrom stanju? Često vidimo onu fotografiju snimljenu iz vana...

...da, onu kad je lijep i sunčan dan bio, he-he. Pa gledajte, imali smo sasvim korektnu bolnicu. Uz pomoć Hrvatske izgrađena je suvremena građevina zbilja tehnološki izvrsna, ali nama je stalno problem što smo puno morali trošiti, više nego što smo imali sredstava. Imamo kadra, ali ova situacija s koronavirusom cijeli svijet je zatekla nespreman. Odjednom smo morali cijelu bolnicu preorijentirati.

Kako se vi kao rukovodstvo bolnice snalazite u ovoj situaciji?

Jednostavno smo na oprezu, kalkuliramo najbolji okvir. Imamo krizni stožer na razini bolnice, svaki dan sastanci. Danas doneseš jednu odluku sutra vidiš da nije bila dobra i tako. Eto, preživjet ćemo. Nešto novo na tržištu nan se dogodilo i eto. Ja vjerujem da će ipak toplo vrijeme vratiti tu priču malo u normalu, a ako se ne vrati, moramo se boriti. To je strašno zadnja dva, tri mjeseca, to što smo mi radili... Ne znam, to je svaki dan izmišljanje, nitko nema prave upute za ovo. Mi imamo ovu bolnicu i moramo osigurati na pet-šest mjesta punktove za koronavirus, za pacijente ove-one, to je čudo jedno što radimo. Ali nas ima dovoljno. Tooo su sve sposobne glave. I idemo dalje.

Treba li vam još nešto osim značajnih ulaganja?

Velik problem su trenutno zaštitna sredstava. Njih nema. Došli smo u situaciju da molimo da nam se pošalje, posudi 500 maski, ali to nije samo naš problem nego problem cijele Hrvatske, ja sam se javio ljudima koji su na izvoru pa su mi poslali 500 maski i to je čudo. Nedostatak zaštitne opreme ogroman je problem jer ljude morate izložiti, oni moraju pregledati zaraženog pacijenta. Veliki izbor i veliki rizik je to, jer onda zdravstveni djelatnik dobije virus i ide u izolaciju 15, 20 dana najmanje, ode ti kadar dok si reka keks.

24sata.hr

Glas naroda

Koji lik

Hitno ga stavit za ministra šumarstva i da ovce čuva

ovi je dobar za mozgovode kod covica

Pa i nije sobzirom da je kvadrat prvi red do mora 3000€, minimalno,i ako 10m Feretti yahte košta od 100 000€pa dalje,Sića je to za vas,S,ramoto ljudska.

Na svetom duhu pred crkvene javne kuhinje je četverored gladnih hrvata koji ne vidi režimska televizija vlade Rvacki i u takvim uvjetim šalje novac u Mostar Hrvackom narodu i muslimanskom a ne Kvesiću onom što mu ulazi odpozada
sramota da ministri ovde i uglednici kradu oba naroda i onog u Bih i onog U Hrvackoj -za što postoje tužbe i smjene-a Merkelica tvrdi da Eu ne mogu namirit koliko fašisti nacionalnih stranaka u BIH POKRADU
sretan uskrs svim UDBAŠIM i onima koje je stranka dobro pratila da su se skućili na račun POŠTENIH susjeda

Svaka ti čast, sritan uskrs.

Koliko ovakvih likova imamo....I onda se pitamo zašto se s nama ismijava tko god stigne

imamo ih dosta nisu svi otišli preko Drine ostali su domaći udbaši koji su gori od braće srba i JNA
kad ide zolja revolucija i vraćanje pokradenog narodu?Amen

Po hrvatskoj kruži vic,dijete mi slučajno prebacilo tv na RTV MOSTAR i zavrśilo faks.

Ante Kvesić je pedijatar pa podjetinjio

Nazalost ovakva je vecina u HDZeu ovo je coban kojem bi utekla svaka ovca tuga

KO više podržava tu sramotu za ravnatela

Šta kaže nisu to neke pare ali bolje išta nego ništa.Drugi put bi mu ja da onu stvar da izbije oči.

On je slika i prilika pravog hdz-ovca , bahat,bezobr...,krkanski maniri , ljubavnice,skupa auta, pola pije pola sarcu daje ... Boze sacuvaj

Kvesića za predsjednika adezea kandidirat
on je najreprezentativniji adeze Ercegovac
on je nepismen pedijatar nezna se skrivat
on je kršan i ima ljubavnicu
on je turbo rastrošan
on je hrabar čovjek bez moska
takav nam treba na novim Baram
samo takav može vodit adeze partiju -hvala mu palac gori

Tko će to ga smijeniti

Landeku za direktora bolnice a kumu mu mladena bebeka ženu za predstojnika svim klinika

Može li tko ovo dva puta pročitati?
A tko bi vas namirio, samo auta, ljubavnice, vile...

ako je ovaj pedijatar kakvi su im tek kirurzi
ne ga smjenit doće puno gori iz rukava dr.bebeka mladeži adeze
kardiokirurga DR.ćorića su oćerali na bliski istok nije valja adezeu
iako je LJUBUŠAK barbarinova generacija a ne stranačka linija
čovik krpi srce i žile ko batu no nevaIja kradezeu nije grabežljivac

To je zato sto Dr. Coric ne voli rvatcku ko mi adezeovci!

Zato mu brat,Prof,Dr,Mr,AMG.Nino Ćorić voli sve što brajo nevoli.

samo smrt mene može SMJENIT

I on direktor bolnice

Nemrem vjerovat..nisu to neke pare...stam te bilo Kvesicu..nisu tribali dat nista.seljacino bas si seljancuga

Elektroprivreda HZ HB u vrijeme virusa nece ocitavati brojila nego ce uzimati potrosnju iz istih mjeseca 2019 godine kako bi zastitila svoje uhljebe od istog, koji imaju bezobrazno visoke place a lijecnici,medicinske sestre i drugo medicinsko osoblje sa oboljelim rade bez adekvatne zastitne opreme i nevidjaju svoje obitelji po mjesec dana i mizerne su placeni,Tko je tu lud.

Bože,Ante čuješ li šta reče???Dobar si ali i potpuno zreli da se pomakneš.Nije ti potreba ekonomska,a nemoj da se tobom narod zabavlja,samo prijateljski,nisam zločast!!!!

brojila struje imaju koronu i dezerteri i uhljebi elektre neće čitat brojila nego će uzet lanjski prosjek ,statistički
no pošteno bi bilo da se odreknu i plaće u korist onih koji rade sad u korona ratu jer i bankomati imaju sad korona virus da se uhljebi pripaze
sad se vidi da su nepotrebni jer očitanje se može dostavit telefonom ili internetom da ne hranimo adeze glasače badava

Zašto dotični "gospodin" na siki se nepohvali otkada je on ravnatelj bolnice koliko je djece pobačeno, odbačeno, rođeno i koliko ih je potpomognutom oplodnjom začeto???
Bitno se je pohvaliti koliko je novca dobiveno i u gluposti potrošenu. Zašto se dotični nepoduzme da se pokrene u bolnici zašto puno mladi bračni parova nemože prirodnim putem doći do začeća i istima se pomogne, a ne da moraju lutati preko granice i gomilu novca potrošiti da bi se razočarali??
Zašto ovaj portal i ostali mediji se nedotaknu sa tom temom ili žele da i mi budemo nacija u nestajanju kao švabe?
Ili će i ovo završiti brisano ili pod tepih gurnuto. Kada za sve i svašta ima novca uložite za budućnost nacije i života, jer nije smisao života i braka umjesto djeteta vodati ć.u.k.a.d.

Koje ti bolove imas, nemas drugih problema vec se brines hoce li nacija opstat. I sta te briga ko ce dicu a ko cuku a ko oboje a ko ni jedno imat ili ne imat.

Sjedi 1!
Ja se brinem hoće li nacija opstati ili ne?
Po tvojoj reakciji se vidi koliki si vjernik, koliko ti znači obitelj i domovina. Može 100 korona poharati neki se nikada promijeniti neće.
Tko je uopće spomenuto Diamond, drogu, razvratnost i sl? Prvo dobro pročitaj i razmisli pa onda komentiraj. Brži su ti samari od konja.
Tebi je izgleda sve i svak problem, tražiš krivca tamo negdje, a isti spava u tebi.
Želio sam ukazati u jedan veliki problem za kojim puno obitelji je nesretno, a to je dijete.
Zašto bi se trebalo otići u Zagreb, Mađarska i dr. pored bolnice u Mostaru? Zašto nekada tu temu neobjavite?

Imate pun ljubuški djece umjetnom oplodnjom rođeni,malo do zagreba i mađarske i eto ga,kako će žene rađat ili kako će ostat trudne,poslije svakog vikenda popije se litar žestice sintetičkih droga itd.možda netko u izvrsnoj vlasti i srpski sanu hoće da vas nema,uz pomoć domaćih [ * neprimjereno * ]ka kojim svima znamo ime i prezime i jmbg.al svemu smo sami krivi,sto se klanjamo zlatmim teladima.

U pravu si pogledaj samo kakve su u diamondu pije se votka puše drogu tablete razvrat i onda ajde oženi jednu takvu znači kaos

A to samo zenske razvratne,, vi muski svi lipi i posteni.

ovo pedijatar
ovaj djetetu ne zna odrezat nokte!

Iz osobnog iskustva ti mogu reci,da je izvrstan djeciji kirurg. Tako da njegovo ponasanje nema nikakve veze sa njegovom strucnoscu. Sve pohvale kao kirurgu,a tome treba dodati,da nesmijes ni pomisliti ponuditi mu novac a kamo li da bi ih uzeo.

Pa što će mu kuverta, nije to njegov nivo. Vidiš da mu je i 40 milijuna sitnica, on uzima vrećom.

Ne bi uzeo?? Pa šta će mu tvojih 200 eura kad on d hadezeom milijune okrećr haloo

U Kvesića je uredno poslovanje bio mu u kontroli inspektor Slobodan Vukoja poznati mitoman iz Gruda

ovoga bre treba za ravnatelja dok ga smrt ne uzme pravi je ERO

sretan Uskrs našem navećom Rvatu poručniku vođi partije adezea
sretan Uskrs dr.Kvesiću našem genijalcu i predlažem ga za Nobela
on je biser cilog balkana

Sramim se ove [ * neprimjereno * ]e šta nas predstavlja u bolnici!

jesuli smjenili ovog adeze Krkana takvih ima u Rvackoj 20 iljada

Adeze doktor KVESIĆ dobiva 40 miliona kuna za mostarsku bolnicu da se plati baba transport glasača a u Zagrebu se skuplja -prosi -novac za Petrovu bolnicu koja je r u š e v i n a od potresa!
Mebe i rodilje su završile na ulici posle potresa što su svi vidjeli!
Šta radi Kvesić od tih novaca što Hrvacka šalje bolnici Mostar?

"Tih 40 milijuna kuna i nije neki novac, nama je baš potriba"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari