Federacija stavlja cijene pod kontrolu, odnosi se i na gorivo

ljubuski.info

Vlada Federacije BiH je, na sjednici održanoj danas u Sarajevu, donijela Odluku kojom utvrđuje postojanje uvjeta za propisivanje mjera izravne kontrole cijena na području Federacije BiH, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Kao mjeru izravne kontrole cijena, Vlada je propisala za pojedine proizvode utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene). Mjere izravne kontrole odnose se na proizvode u nadležnosti FBiH, županija, gradova i općina propisane odredbama Zakona o kontroli cijena, kao i na ostale životne namirnice, osnovne higijenske i druge proizvode koje prodaju svi sudionici u lancu opskrbe, odnosno gospodarska društva i druge pravne i fizičke osobe koje proizvode i obavljaju trgovinu na veliko i trgovinu na malo.

Pravne i fizičke osobe obavezne su utvrditi i primjenjivati marže tako da one ne prelaze razinu marži tih proizvoda na dan 5. ožujka 2020. godine.

Na što se Odluka odnosi:

Ovo se odnosi na sve vrste brašna, sve vrste kruha, peciva i druge pekarske proizvode od brašna i žitarica, aktivni kvasac, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja i proizvode od jaja, šećer, čaj, začine, sol za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, biljne i životinjske masnoće, sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine, voće i povrće, ocat, mesne konzerve, riblje konzerve, vodu za piće, jestivo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, prerađenu hrana na bazi žitarica i dječju hrana za dojenčad i malu djecu, dodatke ishrani, dijetetske proizvode (uključujući proizvode bez glutena), hranu za posebne medicinske potrebe, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenske uloške, deterdžente za veš i suđe.

Također i na sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), toaletni papir, pastu za zube, zaštitne kombinezone i drugu zaštitnu i medicinsku odjeću i obuću, zaštitne naočale i vizire, zaštitne rukavice i zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske - hirurške, zaštitne maske za lice FFP2 i FFP3, posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sistem, sve vrste sjemenskog i sadnog materijala, sredstva za zaštitu zdravlja biljaka, stočnu hrana i komponente za stočnu hranu, te na umjetno gnojivo.

Za realizaciju i nadzor nad provođenjem ove odluke zadužene su federalne, županijske, gradske i općinske tržišne inspekcije.

Danom stupanja na snagu ove, prestaje da vrijedi ranija Odluka o propisivanju mjera izravne kontrole cijena.

Vlada propisala maksimalnu cijenu po litri goriva

Federalna vlada dopunila Odluku o mjerama izravne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH, kojom je sada određeno utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate, priopćeno je u četvrtak iz Vlade FBiH.

Ovo je urađeno sa ciljem blagovremenog interveniranja na tržištu naftnih derivata u FBiH i sprječavanja špekulativnog i krajnje neodgovornog ponašanja svih sudionika u lancu opskrbe naftnim derivatima u razdoblju proglašenog stanja nesreće uslijed pandemije koronavirusa.

Vlada je donijela i Odluku kojom propisuje utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate. Gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata.

Gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu u visini od 0,25 KM/litru derivata.

Vlada FBiH će u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke obavijestiti Parlament FBiH o mjerama izravne kontrole.

Za realizaciju i nadzor nad provođenjem ove odluke zadužene su federalne, županijske, gradske i općinske tržišne inspekcije.

O obrazloženju ove odluke je navedeno kako je u proteklom razdoblju došlo do značajnog sniženja cijena barela na svjetskom tržištu, te i do sniženja rafinerijskih cijena naftnih derivata. Međutim, bez obzira na drastična smanjenja rafinerijskih, a i veleprodajnih cijena na tržištu Federacije BiH, to nije rezultiralo odgovarajućim sniženjem maloprodajnih cijena na benzinskim crpkama.

Određeni broj benzinskih crpki u ovom razdoblju (ožujak-travanj) prijavljivao je veoma visoke cijene i izuzetno visoku maržu, koja je dostizala i 0,50 KM/litra.

Ovo se posebno odnosi na pojedine uvoznike/veletrgovce, koji imaju 87,84 posto sudjelovanja u ukupnom uvozu naftnih derivata u Federaciju BiH. Ove tvrtke su ujedno i vlasnici 22 posto od ukupnog 689 benzinskih crpki u Federaciji BiH.

U pogledu maloprodajnih cijena uočeno je kako one u kontinuitetu gotovo uvijek imaju najviše maloprodajne cijene na benzinskim crpkama i očita su određena pravila u ponašanju ovih subjekata u vezi s formiranjem i visinom cijena, te vremenskim podudaranjem izmijene cijena i dužine zadržavanja njihovog visoke razine.

Vlada je danas zadužila Federalno ministarstvo trgovine pratiti učinke propisane mjere izravne kontrole cijena utvrđivanjem marži u veleprodaji i maloprodaji naftnih derivata, priopćeno je iz Vlade FBiH.

U slučaju izostanka očekivanih učinaka izravne kontrole, a zbog potrebe ekspeditivnog djelovanja Vlade Federacije BiH u proglašenom stanju nesreće, ovo ministarstvo je zaduženo da pripremi zakonom predviđeni model određivanja najviše razine maloprodajnih cijena za promptno razmatranje i odlučivanje na sjednici Federalne vlade.

Inače, današnjoj sjednici Vlade BiH su nazočili premijer FBiH i njegovo dvoje zamjenika, dok su ostali članovi Federalne vlade u radu sjednice sudjelovali putem video linka, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Glas naroda

To možda lipo zvuči ali ako gazda nema profit gazda otpušta radnike,trebalo bi uzet lovu od akciza i dat gospodarstvu .Autoceste se svakako ne grade

Gazde imaju profit i na 1,50 KM. Sve preko te cijene je ratno profiterstvo.
Sramota..

Točno ,trenutno se vrlo malo goriva kupuje narod ne hoda puno i gospodarstvo je stalo. Biće ovde veliki problema bojim se da će nas ovi sad zadužit za još 100 godina

Udri porez ovim što u Angele zgrću lovu

Malo je onih sto mogu u D zaraditi pare

Puno je onih sto su zavidni pa samo seruckaju,porez je placen u njemackoj

Nebi me čudilo da se izdi[ * neprimjereno * ] i tog dosjete.BiH mafija na vlasti je u zadnjih 25 godina potrošila toliko novca da su mogli izgradit četiri kompletne jugoslavije-Izgubili smo 165 milijuna pomoći od MMFa zato što se paraziti nisu mogli dogovorit ko će koliko jamit

Sta je Nik,, sta te smeta sto u Angele pare zaradjivamo,, vamo zivimo i vamo porez placamo,, pa saljemo i starim roditeljima da doli zive,, sta te smeta Nik?

Šta god ukesaju dobro je

Pa ima porez, zar ne znas!?

Reci to kerametalu on bi maržu da ga se pita digao 500 puta

Bitno da na radio.Lj. drzi predavanje i pametovanje.
Papak..

Od ponoci kazne bezinskim crpkama ko nebude govivo snizio tako i treba

Ja šaljem roditeljin svaki misec 400 eura iz Njemačke jeli moran platit neki porez komu da se obratin.

Konacno jedna dobra uredba. Smanjenje cijena goriva.. U nasem sustavu se moze mnogo toga srediti samo represijom. Gazde misle da su bogovi..Vidimo da korona virus veceras do 23 59 SMANJUJE CIJENU ZA BAREMM 30PFENIGA...No dogorilo vlasti. Sljedece ce bit minimalac uhljebima. Zivi bili i vidili..... Dakle korona ima i pozitive....

Nemaš ti za kave a 400 eura mjesečno izdvojit iz plaće bauštelac može jednom godišnje uz uvjet da ne dolazi jer se neće mići vratit

Nije na baušteli svako ko ode u njem.,vidi kako glupast mentalitet imaš
Šta misliš šta radi inžinjer elektrotehnike u njemačkoj?

guli kablove i nosi na odpad

Hahhahahahahahahahahahahah

To ti znaš iz iskustva, di si na kaznu, eronet ili elektroprivreda?

Ing.elektrotehnike u njemackoj ne vise po lj.portalima...oni su neki drugi mentalitet

Moze se vamo zaradit,, za roditelje i za stana i za solidnog zivota,,

Gorivo nesmi koštat više od1,5 km ako neko vidi da je skuplje odman prijavit naj bližoj stanici milicije.

Di je ta Inspekcija pa nitko nije cijene spustio

Kerametal poskupio i kave,a ne gorivo...A vlast mu smeta otkad prave nogostup na plantaži,jer sad nema parkinga dovoljno.Prije mu nije ništa smetalo!

Ti što znaš šta se sve i di radi digni glavu pa pogledaj prema Matokitu!
Možda u ugledaš nešto i vidiš nekog sem što gledaš podase?
A u Njemačkoj sad ljudi imaju slobodno od V Petka do Uskrsnog ponediljka pa imaju vrimena i visit na portalim a ne nosaju rukavice i maske ( brnjice)
Drugo i ko je osta bez posla ili mu he firma privremeno obustavila rad ima opet plaću da može silidno živit ali malo je takvi u Njemačkoj se radi ko da i nema ove "korone"! Nisu švabe glupe ekonomska korona je gora od ove?
Pooz! Sritan Uskrs!
Nek vam je Bog u pomoći!

Ma pusti uhljebe, oni gledaju mito i glade kito, to im je mitokito.

Ti oil spustiodizel10 pfeninga

Cijena goriva danas?

Evo sinoć u njemačkoj nafta 0,93 eura.

To je 1.81 KM

Kako će sniziti cijenu goriva kad su im djeca planirala putovanja po Africi i Aziji treba odnekud pare izvući pa je skuplje gorivo nego u Njemačkoj a radnici na minimalcu

Ina Ljubuški dizel 1,66

A što su nas pljačkali, kako sad može biti ova cijena

U Banja Luci gorivo 1.50 KM,realno

Sada će regulirati cijene,tjedan prije nego opet skoče.Hoće li ih kazniti što prije nisu snizili cijene i što nekima nikad nije dosta?Malo im pa im treba još,ništa bez sto posto zarade.Ujašite na leđa seljacima,oni su uvijek mogli uzdržavati bogate...

u Livnu gorivo 1.91km

Federacija stavlja cijene pod kontrolu, odnosi se i na gorivo
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari