I mali poduzetnici Hercegovine se obraćaju vlastima

ljubuski.info

Povodom posljedica koje su mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa već ostavile na gospodarstvo, javnosti su se obratili iz Udruge malih poduzetnika Hercegovine (u osnutku).

Prenosimo njihovo obraćanje u cijelosti:

Došlo je vrijeme da se čuje i naš glas, glas svih mikro, malih i srednjih poduzetnika, te obrtnika i zaposlenih u privatnom sektoru.

U sistemu smo do sada bili samo i isključivo oni koji su morali biti redovni porezni obveznici tj. uplatitelji kojekakvih poreza, naknada, parafiskalnih nameta i svega ostaloga što je bilo potrebno Državnom aparatu za opstanak. Na nas se do sada nije gledalo.

Od danas želimo biti oni koji kreiraju i participiraju u razvoju društva sa konkretnim prijedlozima i svojim predstavnicima u organima koji donose odluke o nama i našim obavezama ali i potrebama.

Mi znamo kako naše društvo napraviti boljim, efikasnijim i kvalitetnijim u interesu sviju nas, a ne samo pojedinaca, tj. u interesu svih građana Bosne i Hercegovine.

Naš cilj je stvaranje Moderne i Efikasne BiH a mi mikro, mali i srednji poduzetnici, obrtnici i i zaposlenici u privatnom sektoru smo tu motor, kao u svim modernim i uspješnim zemljama.

U tom smislu tražimo od države:

Nastavak investicijskog ciklusa i ciklusa pomoći Privredi u ovo teško vrijeme, koji ne smije nikako stati jer u suprotnom nema nade za bolje sutra sviju nas.

Reorganizaciju i smanjivanje Javne uprave i samouprave

Ne - zaduživanje kod MMF da bi isplatili plaće u javnom sektoru nego ta sredstva usmjeriti za spas privrede koja je jedini pravi pokretač svake države i njenog BDP. Ti novci se vraćaju na kraju iz naših davanja državi samim tim trebaju biti i usmjerena prema privredi.

Naša borba tek počinje, samo zajedno, samo razumom i strpljenjem ostvarit ćemo većinu naših ciljeva.

Kratkoročni ciljevi 3+3 mj.

"Otpis a ne odgoda"

 • Otpis poreza na dohodak, akontacije poreza na dobit bez ikakvih uvjetovanja, otpis doprinosa i svega onoga što mi sada ne možemo zaraditi na tržištu jer tržište u 90% slučajeva sada ne postoji.
  Naši dućani, restorani, hoteli i ostali su zatvoreni ali treba shvatiti nisu zatvoreni jer smo to mi htjeli ili što loše radimo nego samo zato što smo se stavili isključivo u funkciju zdravlja sviju nas i zatvorili naše poslove a ujedno i našu egzistenciju i naše zdravlje koje je sada pod psihološkim pritiskom doveli u pitanje.
 • Trajno ukinuti sve parafiskalne namete. Ovo je povijesna prilika da se riješimo onoga što ne postoji uopće u EU nego je samo ostavština iz bivšeg sistema, koja je samo preuzeta.
 • Ukidanje svih najmova za poslovne prostore, ureda itd. , te ukidanje naknade za bašte I takse za reklamu firme firmama, obrtima, samostalnim radnjama i ugostiteljskim objektima koji su zatvoreni i ne rade a u vlasništvu su Gradova, Općina sve dok traje ova situacija + 90 dana
 • Ukinuti plaćanje svih komunalnih naknada i sličnih naknada, trošarina, doprinosa i ko zna kojih još sve dok su naši objekti zatvoreni tj. Dok traju ove restrikcije radi Corona virusa.
 • Ujedno najmove prostora koji su u privatnom vlasništvu, a koji su sada zatvoreni i ne ostvaruju nikakav prihod osloboditi na način da se reguliše sa vlasnicima odgoda plaćanja istih za vrijeme pandemije ili država da plati troškove najma u visini 50% ( u dogovoru sa privatnim vlasnicima) jer su vlasnici odlukom Vlade i kriznog stožera bili primorani da zatvore a samim tim i nisu u mogućnosti da ostvare dobit sa kojom bi platili iste.
 • Nema zateznih kamata tokom stanja prirodne nesreće ili proglašenja Vanredno stanja + 90 dana
 • Rok zastare se se produžava tokom stanja prirodne nesreće ili proglašenja Vanredno stanja + 90 dana
 • Nema obračuna zateznih kamata
 • Nema prinudne naplate tokom stanja prirodne nesreće ili proglašenja Vanredno stanja + 90 dana
 • Formiranje jamstvenih fondova za kredite koje će privreda dizati nakon stanja prirodne nesreće.

Krediti

U slučaju da se ne usvoji puni moratorij na plaćanje kredita država mora

 • preuzeti na sebe plaćanje rate kredita privrednih subjekata koji su prikazali pad u prometima u razdoblju tijekom stanja prirodne nesreće + 90 dana, kao radnika tako i poduzetnika
 • preuzeti puni trošak kamata za sve poslovne subjekte i poduzetnike pogođene krizom za podizanje kredita sa namjerom održavanja poslovanja i obaveza na ime plata za radnika uzrokovane pandemijom i ovom krizom tj. Podmirivanje kamata tog kredita od strane države.

Poljoprivredne površine

Pomoći sadnju uz kompletnu pomoć Ministarstva poljoprivrede za sve one koji žele raditi i omogućiti zajamčeni otkup svih tih proizvedenih dobara kroz plasman u domaćim prodajnim lancima.

Na državnoj razini Regulacija PDV a 30. u mjesecu s tendencijom i planom uvođenja plaćanja PDV-a prilikom naplate računa.

Time država štiti poduzetnika i ima ulogu tijela vlasti koji donosi zakone po kojima oni subjekti koji ne plate račun podliježu kaznama i zateznim kamatama na račun a u korist države i poslodavca.

Sva sredstva za financiranje političkih stranaka staviti na raspolaganje Fondu koji će se skrbiti za ove gore navedene mjere pomoći Privredi BiH.

Trošarine na gorivo od 15 pfeninga koje su uvedene a za koje se do sada ne zna gdje su utrošene obavezno uplatiti na isti fond i ukinuti po hitnom postupku sve akcize (gorivo, duhan itd.) tijekom stanja prirodne nesreće + 12 mjeseci.

Gradovi i općine

Rebalansom osloboditi sredstva općina i gradova s računa za skloništa i civilnu zaštitu te ista preusmjeritina Fond koji će se skrbiti za ove gore navedene mjere pomoći Privredi BiH a ujedno financiranje pomoći bolnicama i civilnoj zaštiti.

S obzirom da su mnoge druge zemlje koje su u još lošijoj financijskoj situaciji i s višim zaduženjem poduzele financijski značajnije mjere, smatramo kako bi ovo bio početak mjera koje bi osigurale kakav-takav nastavak funkcioniranja privatnog sektora i BiH gospodarstva.

Glas naroda

Za ove zahtjeve bi narod trebao izaci na ulice da bi se vlast uopce udostojila procitati a kamoli izvrsiti

Izaći na ulice, ali poštovati epidemiološke mjere

ovi privrednici taman koda nikako ne mogu ustati sa tute mora ih drzava podignuti a sve opljackali i narod i drzavu

bolje ti je upiši se u adeze a ove mjere zaboravi jer barbarin zna jedino organizirati javne kuhinje za cilu općinu-svi budu na kazanu u redu vraća se socijalističko društvo i ju redovi
sve su "[ * neprimjereno * ]e" pojele i vratile nas u "jugovinu"
sad ide pisma od triglava do đevđelije opet ko preživi

pripremite 500 kazna za gladne radnike kad počmu šetnje po gradu nešto kao zaboravljeni branitelji koji su ostvarili konačno svoja prava

bolje ti je upiši se u adeze a ove mjere zaboravi jer barbarin zna jedino organizirati javne kuhinje za cilu općinu-svi budu na kazanu u redu vraća se socijalističko društvo i ju redovi
sve su "[ * neprimjereno * ]e" pojele i vratile nas u "jugovinu"
sad ide pisma od triglava do đevđelije opet ko preživi

Pa oče li i gvardijan pridružit i on je poduzetnik

Nu sto je ova lipo zinula na slici

Svi zatvoriti i u poreznu

Nista ne ukidaj sve pojacaj sta vas je uvatila kuknjava i budalastina ko more da radi nek radi i placa sve kako triba drage kolege poduzetnici nista vise nece bit ko sto je bilo ko more pliva ko nek potone.

Lipo ste vi to sve sročili, kamo srece da vam se sve to tako i uvazi i da drzava konacno radi svoj posao kako treba!!!

Nisam poduzetnik, obican sam radnik i nisam zavidan, nego zelim za sve ista pravila a ne dvostruke kriterije...

Sad kad vi isposlujete svoje, onda ce mo i mi radnici koji radimo za vas trgovce, hoteljere, poljuprivrednike i ostale organizirat se u sindikat i trazit svoja prava nemojte nas podcjenjivati vise, jedino ako vi mozete radit bez nas sretno vam bilo..

Dosta smo mi sutili i prihvacali da privatnici uplacuju min davanja i place a ostalo ide na crno odnosno na ruke, dosta smo radili prekovremenih sati koji nam nisu bili placeni, dosta smo svojih godisnjih odmora i slobodnih dana dali vama privatnim gazdama jer smo morali tako il nikako..
Ako vec svak trazi svoja prava i mi ce mo po svoja, na ulice s maskama ako treba jer drzava ni bez nas ne moze.
Vi trazite svoje i neka, tako i treba, a mi ce mo svoje i od vas i od drzave!
Nista vise nece bit isto kao prije!

Obicni radnik - 08. travnja 2020. 13:52:10

Nemojte sada ostati na ovim ljutitim riječima. I učinite to! Želim Vam uspjeh.

Ti i takvi samo znate pljuvat na onog što vam kruh daje

A ove firme što šefovi nisu u HDZ-u oćeli oni dobit nešto.

Koce naravno damu dida marjana

Za Maxa..Ti i takvi jos uvijek mislite da neko nekom kruh besplatno DAJE!
Niko nikom nista besplatno ne daje, svaki RADNIK svoj kruh ZARADI!
Svaki poslodavac''pljuje'' sam na sebe ukoliko radniku ne osigura osnovna radnicka prava!

I mali poduzetnici Hercegovine se obraćaju vlastima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari