Županijska i gradska vlast pomoći će poljodjelcima

ljubuski.info

Nesreća nikad ne dolazi sama - nakon pošasti koronavirusa napao je i mraz! I dok su ljubuški poljodjelci brinuli brigu kako će plasirati i prodati svoj mladi krumpir, tituliran i poznat kao Ljubuški rani, naišao je hladniji val s niskim noćnim temperaturama i spržio cimu, mlade izdanke koji su trebali donijeti plodove.

Velike štete

Prije desetak dana naišao je prvi val, međutim, nije bio tako opasan i štetan kao ovaj drugi u noći na četvrtak. Uništeno je najmanje devedeset posto, ako ne i više. Problem je što su i dalje noći hladne, i u Šipovači je i proteklih dana bilo -3 pa do -6, dok je u Vojnićima bilo -2 i -3, a kad bi okrenulo na jugo, možda bi se nešto i oporavilo, ali ne puno. U kontaktu smo s vlastima, ali nije ni njima lako, bore se s epidemijom, treba ljude zaštititi. Međutim, unatoč tome, spremni su pokušati pomoći, koliko to bude u njihovoj moći - kaže Dubravko Vukojević, direktor poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje, koja okuplja 180 ljubuških poljodjelaca.

Ljubuške poljodjelce posjetili su županijski ministri - Dario Sesar, ministar gospodarstva, i Toni Kraljević, ministar financija, obišli nasade krumpira i osvjedočili se u razmjere štete.

Odmah nakon što sam dobio informaciju o tome što se dogodilo, obišao sam pogođena područja i već, sada zajedno s predstavnicima poljoprivrednih proizvođača, zbrajamo štete. Domaća proizvodnja u ovom teškom vremenu naš je glavni oslonac, i mi ćemo žurno pristupiti izradi plana koji će se posebno odnositi na prehrambenu proizvodnju. Kao ministar gospodarstva jamčim da će naša pomoć biti maksimalna za poljoprivredne proizvođače, koji su, uz pandemiju koronavirusa, pogođeni i ovom nesrećom prouzročenom niskim temperaturama. Ranije smo planirali 1,400.000 KM za poticaje u poljoprivredi, od čega je značajan dio za biljnu proizvodnju koja je najvećim dijelom smještena na području općine Ljubuški. Očekujemo podršku i s viših razina vlasti u Bosni i Hercegovini jer je dužnost svih nas da stanemo uz poljoprivredne proizvođače sada kada je to najpotrebnije - poručio je Dario Sesar, ministar gospodarstva ZHŽ-a.

Modeli pomoći

Vlasti Grada Ljubuškog brinu se o svojim poljodjelcima, potiču poljoprivrednu proizvodnju i uskaču u kriznim trenucima, pa će tako biti i sada.
Sve što se mogne, pomoći će se. Nije nikad to izostalo. Ne znamo još ukupne količine štete ni pogođenost, sve je tek u izvidu, vidjet ćemo koji je najbolji model pomoći - kaže Davor Vasilj, savjetnik gradonačelnika Ljubuškog Nevenka Barbarića za poljodjelstvo.

Ivan Kaleb | Večernji list

Glas naroda

Dije Barbaric sakrijo se u misiju rupu dije vjece da se donese odluka o pomoci poljoprivredi sramota

Sakrio se u rupu i samo po noći dok je policijski sat izlazi skrivećki dizati pare sa bankomata

Nisi ga tražila lani kad si prodava priko marke ,nisi mu donija ni u kesi malo da stavi u tepsiju sramota te bilo.

Nek vam Toni Kraljević da novce iz Županije,obustavi fiktivne isplate plaća Buci i ostalima parazitima,eto novca!

A da nećeš ti pomoć narodu. Svaka čast i buci i toniju ljudi se bore za dobro narodu trude se i pomažu koliko mogu

Tako je

ima krompira u europi po 1 fening sada , vagonima , pošto ne rade restorani nigdje i ima ih za bacati

Na ovoj sliku se vidi da je se rano pristalo sa prskanjem.Prska se sve dok se temperatura ne podigne iznad5°C

Barbarić i njegovi savjetnici gledaju di mogu napljačkat novce kakva pomoć i briga o narodu
svu su proizvodnju uništili da bi sebi vile napravili
prije je bio jedan Neum vilenjaka a sad su Neumi vilenjaka svugdje jer rvacki političari grade Bare Brela a narod je gladan i oćeran u Njemačku

Je prska se ,ali kad Vojnićani pokupe svu vodu možeš se samo Popišat

vidi i bog da nam netreba vise nista

Kakvi poticaji udarit ce krompir ponovo

pa šta je sad i dosad je pomagano, koje je ovo pranje para

Direktor zadruge vam palamudi on preko HDZ a dobiva 1700 KM a vi šikajte čele seljaci glu.pasti

Županijska i gradska vlast pomoći će poljodjelcima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari