Nabavna cijena benzina 1,55 KM, dizela 1,60 maraka, marža 0,5 KM

ljubuski.info

Informacije kako je gorivo jeftinije na benzinskim crpkama u Hrvatskoj nego u BiH trebao je biti razlog da se nadležne institucije u Bosni i Hercegovini zapitaju kako je to moguće i zašto se došlo i takvu situaciju. Ali nitko ništa ne poduzima po tome pitanju.

Zato smo mi potražili odgovor na pitanje što se događa u Bosni i Hercegovini po ovome pitanju. Odgovori koje smo dobili iz Uprave za neizravno oporezivanje su nas šokirali.

Dobili smo podatak kako trgovci naftnim derivatima imaju čak 50 feninga marže po litri goriva, što svakako nije uobičajna situacija. Ali, idemo iz početka.

Prema Zakonu o trošarinama u BiH trenutno se plaća sljedeća trošarina po litri i to:

  • za dizel gorivo i petrolej 0,30 KM po litri,
  • za motorni benzin bezolovni 0,35 KM po litri,
  • za motorni benzin 0,40 KM po litri,
  • za lož ulje 0,45 KM po litri.
  • za biogoriva i biotečnosti 0,30 KM po litri.

Osim trošarina u cijenu litre derivata nafte ulaze i dvije putarine:

  • putarina u iznosu od 0,15 KM po litri derivata za održavanje puteva
  • putarina u iznosu od 0,25 KM po litri derivata za "izgradnju autoputeva i za izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva"

Pored trošarine i putarine u osnovicu za obračun PDV-a ulaze troškovi proizvodnje i ostali ovisni troškovi (transport, skladištenje...). Sve skupa predstavlja osnovicu za obračun PDV-a, koji u BiH iznosi 17 posto.

Motorni beznzin 95

Cijena po litri uvezenog motornog benzina 95 u BiH ovih dana se kreće oko 0,57 feniga. To znači da se na takvu ulaznu cijenu obračunavaju sljedeće uvozne pristojbe:

  • trošarina 0,35 KM, putarina 0,15 KM putarina za autoputove 0,25 KM i PDV 0,23 KM

To znači da je nabavna cijena i sve obveze državi ukupno 1,55 KM, a sve ostalo do cijene na tržištu je marža benzinskih crpki.

Prema zadnjim podatcima aplikacije FMT FBIH oil info, najniža cijena benzina 95 na području Mostara je 1,96, a na većini crpki je cijena 2,01 KM ili čak 2,11 maraka. To znači kako benzinske crpke trenutno zarađuju po litri goriva čak 0,50 KM!

Dizel

Slična je priča i s dizelom. Cijena po litri uvezenog dizela u BiH ovih dana se kreće oko 0,66 feniga. To znači kako se na takvu cijenu obračunavaju sljedeće pristojbe:

  • trošarina 0,30 KM, putarina 0,15 KM putarina za autoputove 0,25 KM i PDV 0,24 KM

To znači da je nabavna cijena i sve obveze državi ukupno 1,60 KM, a sve ostalo do cijene na tržištu je marža benzinskih crpki.

Prema istoj aplikaciji, najniža cijena dizela na području Mostara je 1,91 KM, a na većini crpki je cijena iznad dvije marke, a najviša je čak 2,16. Opet dobijemo podatak kako je trenutna zarada i na ovj vrsti goriva 0,5 maraka.

Za sutra je najavljeno sniženje cijena goriva u Federaciji BIH od 0,05 feninga do 0,15 feninga. To znači kako će zarada trgovaca naftnim derivatima i dalje biti previsoka, odnosno, 0,4 marke po litri goriva.

Bilo bi zanimljivo vidjeti što bi bilo kada bi se država bavila ovim pitanjem na isti način kako to trenutno čini sa cijenama u ljekarnama.

centralna.ba

Glas naroda

Ako i kada se ikad otvori taj auto put hoće li narod plaćati putarinu vozeći se njime? Ako narod financira gradnju a je onda ne bih bh stanovnici trebali plaćat tu putarinu. I kad netko kaže nema država para pa vidite koliko se odvaja za poreze od goriva, alkohola, cigara itd. Ima država para samo ima i puno lopo. va na proračunu glasačke mašineriji kojima to ni doteć ne može.

kad se autoput završi ako se ikada i završi svi ćemo vozit električna auta tako da će banda parazitska opet nešto smislit

Strašno, strašno, strašno....

Narod je najbolja krava muzara. Financiraš nešto i po završetku opet plaćaš to. To je kao da od plaće daješ dio liku koji pravi zgradu i nakon ohoho godina kad se zgrada završi i ti useliš u "svoj" stan opet plaćaš stanarinu pod krinkom održavanja stana.
Normalno političari će zaposliti svoje nepotrebne kadrove da nam to isto i naplaćuju umjesto da se uvedu vinjete.
A zanimljiv je podatak da je od 2006 godine kad je uveden ovaj harač do prošle godine po ovom osnovu "ubrano" preko 10 miljardi KM, a samo mali dio se utrošio za izgradnju autoputa a velika većina tog novca potrošen je na krpljenje proračunskih rupa. U isto vrijeme dižu se skupi krediti za izgradnju istog autoputa>Apsurdistan

Trgovac je kulturniji izraz za lop...

Pa u Austriji koji važi za skupu državu gorivo oko 1.80 KM

Austrija je država i nema uhljeba,zato su balkanski neradnički [ * neprimjereno * ]ski velikosrbi i ubili Franca Ferdinanda.Uvrjedih [ * neprimjereno * ]e

A danas su počeli slati poruke ljudima kako telefonskim pozivom donirali 2 km za mostarsku bolnicu.Banda lopovska harači gdje god može.Ne dajte da vas pljačkaju, ne zovite.

U hr je dizel 2.20 km kakvi so ovo lihvarski clanci.eto sta vam rade obicne lazne vijesti

Nece past cjena od 5-15. Nego 4 feninga

Kod nas bi cijena goriva bila 2.11KM da je barel nafte -25$.Treba se narod protiv ovoga javno pobuniti i ingorirati ljubuške pumpe sve dok ne naprave poštenu korekciju cijena..

Evo danas nafta u njemačkoj pala ispod eura.

Nabavna cijena benzina 1,55 KM, dizela 1,60 maraka, marža 0,5 KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari