Zbog blage klime uranili krumpiri u Trebižatu

ljubuski.info

Sadnja krumpira u plastenicima još prije nekoliko godina u dolini Neretve smatrala se neisplativim poslom, međutim, u posljednje dvije-tri godine povrtlari su okrenuli ploču, krumpira u plastenicima sve je više. Da je taj potez bio opravdan, ilustrira slika iz Trebižata kraj Čapljine.

Uz samu prometnicu Čapljina - Ljubuški u dvama manjim plastenicima ponosno se šepure već odrasli krumpiri. Na osnovi izgleda i činjenice da smo na njima primijetili i pokoji cvijet, dojam je da će se moći "vaditi" već koncem prve dekade travnja, odnosno, narodski kazano, do Uskrsa, 12. travnja.

Jasno, krumpirima je pogodovala blaga zima. Inače, sve do polovine protekle dekade, čapljinskom veletržnicom u Tasovčićima, preko koje se uglavnom plasiraju, u travnju su vladali uvozni rani krumpiri, najprije francuski, a zatim ciparski, a onda egipatski krumpiri. Cijena se kretala oko dvije marke.

U to vrijeme povrtlari doline Neretve forsirali su ranu proizvodnju krastavaca, rajčica i paprika, a rani krumpiri sadili su se isključivo na otvorenom i za blagih zima stizali su oko 1. svibnja. Kako su te kulture s vremenom zbog prekomjernog uvoza sa svih strana postale neisplativa roba, dio povrtlara okrenuo se sadnji ranih krumpira u plastenike. To se pokazalo dobrim potezom, pa su tržište Hercegovine u travnju počeli osvajati domaći krumpiri.

Prošle godine cijena im se kretala od 1,50 na kraju pa do 2,50 KM na početku sezone. Dakle, cijenom su bili konkurentni uvoznim, a jasno da su ovdašnja voda i zemlja čistije od one u Egiptu i zemljama Magreba.

Dušan Musa | Večernji list

Glas naroda

sav kumpir hercegovine pun hormona za rast i ostalih karcinogenih đubriva od kojih su izrasli brzo stanu u jedan šleper
to je roba koja se ne jede a sadi za tržište ko i vrgoračka jagoda
nula bodova

Da puni su raznih kemikalija,kristalona i ostalih preparata da ima nadzora nad tim proizvodima sve bi to bilo zabranjeno konzumirat!!

Samo uzorite polje koje je u ledini i posadi, još nije kasno sadit kompir i znati ćeš šta ideš nikakva pamet samo malo [ * neprimjereno * ].

Ocito ti svoj krompir tretiras sa raznim kemikalijama pa se bunis na moj komentar jedes li taj krompir ili ne normalno ne znam ih masu sto nejedu svoj proizvod jer znaju kako su ga proizveli sa zabranjenim gnojivom i kristalonima raznih proizvodaca

Sve im izgleda naopako,čak im i rani krompir uranio nisu se nadali ahahaha

Dok je nama Hrvatima bolje sve tuđe i uvozno i strano i tuđa zemlja i tuđe Sunce i tuđa voda i tuđi zrak mi ćemo biti tuđi u svojoj zemlji ora et labora narode

Naše ali kad je dobro i povoljno

Krompir iz vojnica su cisti otrov,kristalom,kalkamon,i ostali derivati sa kojim pumpaju krompir.

Krompiri su hrvatski krumpiri. Reklama na Tv.

Kazu da Mijo Toljevic svako 4 dan roka kristalon u kombinaciji sa drugim novim preparatom koji se kupuje na crno naziv mu je sixit b-999

More li išta korona mladon kumpiru

Zbog blage klime uranili krumpiri u Trebižatu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari