Najavljena masovna testiranja u FBiH

ljubuski.info

Federalni premijer Fadil Novalić jučer je izjavio kako je Vlada FBiH kupila još 150.000 testova na koronavirus.

Istaknuo je da Vlada FBiH nastavlja s jačanjem zdravstvenog sektora kako bi se što bolje suprostavili širenju koronavirusa.
Danas je u sve dijelove FBiH počela dostava 20.000 testova na koronavirus. Dostava će biti obavljena veoma brzo, tako da će svi testovi biti na terenu vjerovatno već ove večeri. Svaka općina u FBiH će dobiti testove, što će omogućiti da zdravstvene ustanove počnu s masovnijim testiranjem, kazao je Novalić na konferenciji za medije.

Istakuo je i da je Vlada FBiH kupila još 150.000 testova koji će također uskoro biti dostavljeni, dodajući da je u tijeku i nabavka druge medicinske opreme.
Vlada će brinuti o svakoj općini. Nitko neće biti zapostavljen ni zaboravljen, kazao je Novalić, te dodao da se finalizira i obiman program i set ekonomskih mjera, apelujući na građane FBiH da slijede mjere i upute medicinske struke i kriznih stožera.

U posljednja 24 sata testirano 147 novih uzoraka

U posljednja 24 sata testirano je 147 novih uzoraka i potvrđen 21 novi slučaj zaraze koronavirusom u BiH, kazao je na konferenciji za medije u Sarajevu član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Fedracije BiH Sanjin Musa.

Musa ističe da je devet novih slučajeva potvrđeno u Tuzlanskoj županiji, šest u Zapadnohercegovačkoj, tri u Kantonu Sarajevo, dva u Unsko - sanskoj i jedan u Hercegovačko-neretvanskoj.
U Federaciji BiH do sada je testirano 737 osoba, a kod 95 je potvrđen koronavirus. Najviše slučajeva registrirano je u Hercegovačko - neretvanskoj županiji(33), u Zapadnohercegovačkoj registrovano je 17, Kantonu Sarajevo 13, Tuzlanskoj kantonu devet, Zeničko - dobojskoj i Unsko - sanskoj županiji po osam, Bosanskopodrinjskoj pet, dok je u Posavskoj i Srednjobosanskoj županiji registriran po jedan slučaj. Potvrđeno je i pet smrtnih ishoda, rekao je Musa.

Dodaje da su nova grupiranja potvrđena u posljednja 24 sata na području Tuzlanske županije, gdje je potvrđen slučaj zaraze koronavirusom u zdravstvenoj ustanovi, a osim toga uvezena su dva nova slučaja u Tuzlanskoj županiji i Zapadno - hercegovačkoj, dok su novi slučajevi, koji nisu dio ranijih grupiranja, detektiratni u Unsko - Sanskoj županiji.

Na osnovu dosadašnje analize, kod dva posto slučajeva riječ je o asimptomatskoj infekciji, blagi slučajevi su činili 81 posto, umjereno teški devet posto, a teška klinička slika zabilježena je kod osam posto pacijenata.

AA

Glas naroda

Prvo u Miletinu Novi horizonti tu je leglo

Što više testiranja ako uopće imamo testova

Nabavite testova ima ih rezultat nakon 15 minuta dobiva Hrvatska

Najavljena masovna testiranja u FBiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari