Čelnici triju županija razmatrali situaciju u vezi s epidemijom koronavirusa

ljubuski.info

Čelni ljudi Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ), Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i Hercegbosanske županije (HBŽ) u petak su u Širokom Brijegu s vodstvom Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar razgovarali o mjerama koje se poduzimaju u borbi protiv širenja novog koronavirusa (Covid-19).

Nakon sastanka ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHŽ-a Tomislav Pejić rekao je kako su dvije osobe iz ZHŽ-a koje su pozitivne na koronavirus, hospitalizirane u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar.
Oni su stabilni, intenzivno se brinu za njih na infektivnom odjelu SKB Mostar. Što se tiče ostalih pozitivno dokazanih oboljelih u ZHŽ-u, u kućnim su uvjetima, stabilno su, obilaze ih obiteljski liječnici i djelatnici domova zdravlja - ocijenio je Pejić, dodavši da "nulti pacijent" nije pronađen.

U ZHŽ-u se trenutno uzimaju brisovi bliskih kontakata zaraženih osoba koji se zatim šalju na SKB Mostar kako bi se utvrdilo jesu li te osobe zaražene novim koronavirusom.
Jučer su urađena 32 testa, danas dodatnih par testova prvih kontakata obitelji oboljelih i rezultate čekamo večeras. Briseva za sada imamo dovoljno - kazao je Pejić.

Govoreći o situaciji na SKB Mostar, ravnatelj te zdravstvene ustanove Ante Kvesić kazao je kako trenutno problem nije u nedostatku novca.
Problem zaštitnog materijala, maski, kapa… ovog trena nije u novcima, nego što te robe nema na tržištu. Cijeli svijet je u ogromnoj potražnji za tim sredstvima. Imamo dovoljno novaca za opremu, imali smo strahovito puno donacija, ali to nije dovoljno - rekao je Kvesić.

Po Kvesićevim riječima, SKB Mostar se za ovakvu situaciju spremao mjesecima, sve snage usmjerene su na borbu protiv pandemije, a od danas se radi samo s onkološkim pacijentima i hitni operacijski zahvati.

Išli smo sa stupnjevanim modeliranjem i premodeliranjem bolnice. Izolatori smo pripremili prije tri mjeseca za 16 pacijenata. Situacija je pokazala da je tih 16 kreveta malo, pa smo cijelu zgradu uprave, infektivnog i kožnog pretvorili u Covid-19 kliniku - dodao je Kvesić.

Predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić kazao je kako je današnji sastanak u Širokom Brijegu bio neformalne prirode i na njemu nisu usvojeni nikakvi zaključci.

Po njegovim riječima, razgovaralo se o situaciji u tri županije i načinu na koji djelovati u vrijeme pandemije.
Iz dana u dan uviđamo da se naši građani pridržavaju mjera. Na tome ćemo inzistirati jer je to jedini način za obranu od koronavirusa. Mi donosimo mjere koje će biti sve strože i nadziremo te mjere, ali isto tako iz dana u dan imamo sve primjetnije poštivanje tih mjera - kazao je Ćosić.

Predsjednik Vlade HBŽ-a Ivan Jozić kazao je da u HBŽ-u za sada nema niti jedan potvrđen slučaj Covida-19, a trenutno se čekaju rezultati četiri testa.

FENA

Glas naroda

Neka vas nosi lipi vi ste zlo a zlo je doslo zbog ovakvih i slicnih kao vi jadovi jadni

pazite samo da vam ne uđe SAZAD

A šta razmotrište pametno? Vrijeme je da blokirate kretanje. Nemojte dopustiti da poslodavci iskoriste propusnice neopravdano da bi zaposlenici dolazili na posao, čemu karantena?

ma kakva korist od propusnica kad su za dva dana preko tisuću izdali , svaka je šuša nosa , tako da nema nikakva smisla ni policijski sat ni to , jer tko je htio ostati kući ostao je a tko hoda okolo ima propusnicu i ne koristi je za što je izdata

Šta je ovo, ovaj Herceg na jednoj ruci nosi rukavicu na drugoj ne...e ovo još nije viđeno

Ma nije samo to svi imaju različite rukavice crne plave bijele a ćosić je bez maski a svi ostali nose masku.Takav im je kaos u svemu zna se tko pije a narod plaća ceh

zna se tko pije hahahah

Kako nema Martinovica na slici.3574

ja na ovoj slici vidim tri virusa

Uz ovu vlast korona nema puno posla!

Čelnici triju županija razmatrali situaciju u vezi s epidemijom koronavirusa
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari