Cijena goriva bi trebala biti znatno ispod 2 KM

ljubuski.info

Cijene litra benzina i dizel-goriva u Bosni i Hercegovini i dalje su iznad dvije KM, dok je, primjera radi, u susjednoj Hrvatskoj na snazi drugo pojeftinjenje u posljednje dva tjedna.

Prema posljednjim podacima, građani Hrvatske litar benzina sada plaćaju od 2,17 do 2,26 KM, a litar dizela od 2,13 do 2,23 KM.

Cijene nafte na međunarodnim tržištima pale su u ponedjeljak zbog slabe potražnje. Na londonskom tržištu cijena barela pala je za jedan dolar u odnosu na prethodno zatvaranje i sada košta 25,98 dolara. Na američkom tržištu barel je oslabio 18 centi i košta 22,45 dolara. Dakle, cijene nafte padaju već četvrti tjedan zaredom, a od početka godine "potonule" su više od 60 posto.

Stručnjak za energente Almir Bečarević je kazao kako je cijena nafte tijekom jučerašnjeg dana iznosila oko 27,60 dolara za barel, što je na razini iz 2016. godine.
Kada pogledamo cijene u maloprodaji iz te 2016. godine, vidimo da je gorivo tada koštalo od 1,65 do 1,85 KM. A danas su cijene i do 2,25 KM. Tečaj dolara je na razini 1,76 i u 2016. i u 2020. godini. Cijene nafte su 2004. godine bile iste kao danas, a na pumpama je litar tada koštao 1,20 KM. Dakle, svako podizanje cijene litra goriva iznad dvije marke je krajnje neodgovorno - upozorio je Bečarević.

Iz Ministarstva trgovine FBiH kazali su da je, prema obavještenjima o promjeni cijena i marži (OPC obrasci), koje su benzinske crpke dostavile Ministarstvu na jučerašnji dan, cijene za bezolovni benzin iznosile od 1,86 do 2,26 KM po litru, što je raspon od 40 feninga.

Za dizel cijene su jučer bile od 1,71 do 2,26 KM po litru, što je raspon od čak 55 feninga.

Glas naroda

Na 2,01 cijeni goriva gazda ima 0,50 feninga

jeste da gorivo dobiju besplatno .Od 5 do 10 % je zarada vlasniku benzinske https://www.vecernji.hr/vijesti/drzavi-ide-60-posto-od-cijene-goriva-124...

Stvarno sam fasciniran koliko taj hercegovacki narod moze trpiti i koliko ste jaki psihicki.

Realna cijena bi bila 1.65

U njemačkoj super 1,15 a nafta 1,05 eura.

Danas cijena na međunarodnom tržištu pala prema 25 dolara, skoro 10 %

Po njima to su stare zalihe koje su oni kupili po trenutnoj cijeni na tržištu i to se još nije potrošilo.Ovo se zove manupuliranje javnosti i pokvarenost do srži..

I šta je sa zalihama koje kupuju kad je cijena barela najniža?

Pa to i jest bit zaliha,da se namire kad je na tržištu niska cijena i onda opleti kad poskupi!
Lažu vam

mi imamo više parazita na državnim jaslama

Ovo gorivo što se sad prodaje skupo je plaćeno.A ovo što sad kupuju kad dođe na red biće marka litar.Tribalo bi bar.

Počelo je, u Grudama 1.96

Ako je cijena barela nafte 20$ dali to znači da uskoro kod nas cijena ide na 1.50 KM

Bit će i jeftinije

Nevjerovatno, nafta -0.22 $, nevjerovatno

Cijena goriva bi trebala biti znatno ispod 2 KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari