Invalidi ŽZH: Novousvojeni zakon genocidan!

Udruga invalida Zapadnohercegovačke županije na prigodan način u srijedu večer je obilježila Međunarodni dan invalida. Obilježavanje je započelo svečanim misnim slavljem za sve invalide koje je održano u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu, a nakon toga svečarski program je nastavljen u hotelu Royal.

Genocidan zakon

Prisutnima se na samom početku obratila Zora Mikulić, predsjednica Udruge invalida ZHŽ-a koja je navela da udruga danas broji više od 1000 članova. Dodala je kako je ovaj dio populacije svjestan u kakvom vremenu živi, kao što su svjesni da su invalidi već odavno marginalizirani, no oni se trude, a donekle i uspijevaju ići naprijed.

“Udruga je oformila i odjel za mlade invalide, uspostavila blisku suradnju s RH, te unutar njezinih redova nema nikakvih podjela na ratne i neratne, te desne i lijeve”, kazala je Mikulić. Ona se ovom prilikom zahvalila na suradnji i pomoći koju ovoj udruzi bezuvjetno pružaju brojni građani.

U svom izlaganju predsjednik Udruženja invalida FBiH Zijad Arapčić, je upozorio da je u ožujku ove godine došlo do usvajanja jednog genocidnog zakona od vladajućih.

“Iz procedure su izbačeni svi 60, 70 i 80-postotni invalidi, kao i osobe starije od 65 godina. Dogodilo se kasnije i to da su osobe s 90 i 100 posto invalidnosti stigle na čekanje revizije ako do 30. rujna nisu dobile papire. Sve je prebačeno na županijske institucije vlasti što je krajnje sramotno”, kazao je Arapčić. Naglasio je da su se udruženja invalida već jednom u federalnom Parlamentu borili i izborili za svoja prava, te da će to i dalje činiti. “Vladajućim strukturama nećemo dopustiti da se s nama igraju. Ne tražimo ništa novo, nego samo ono što piše u zakonu”, zaključio je Arapčić.

Bogat program

U glazbenom dijelu programa nastupili su grupa Odiseja i Zdenko Damjanović, te Željka Bošnjak i Lara Markić, kao i članovi HKUD-a “Blaćani” iz Biograca, odnosno Sportski plesni klub “Romantic” iz Mostara. Frano Vukoja se predstavio u humorističnom dijelu programa, dok su od članova ove udruge nastupili Jozo Grbeša, Ružica Landeka, a Ljiljana Marković je pročitala pjesmu “San bolesne osobe zdravoga duha” člana Udruge koji je želio ostati anoniman.

Na proslavi su između ostalih nazočili i predsjednik OV-a Široki Brijeg Nedjeljko Bokšić, predsjednik Udruženja invalida FBiH Zijad Arapčić, zatim predsjednik Skupštine ZHŽ-a Zlatan Jurilj, te Ivo Šandrk, šef Instituta za vještačenja u Mostaru.

Pred Bogom smo isti

Širokobriješki gvardijan fra Branimir Musa također je pozdravio skup, pomolio se prije večere, te još jednom prozvao sve institucije vlasti istaknuvši kako ovaj dio populacije zaslužuje puno veću brigu od postojeće koja im se pruža. “Svi smo pred Bogom isti, baš kao što smo na ovom svijetu svi različiti”, poručio je gvardijan Musa.

Marija Medić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari