Teške noći pred poljodjelcima

ljubuski.info

Niti pojava koronavirusa niti sve nedaće i problemi koji su stanovništvu BiH došli s tom pošasti, ljubuškim poljodjelcima nisu unijeli toliku strah i strepnju kao objavljena ovotjedna vremenska prognoza.

Ako je vjerovati prognozama meteorologa, s noći ovog ponedjeljka na utorak, kao i s utorka na srijedu, temperature će se na području Ljubuškog spuštati do dva Celzijeva stupnja ispod ništice.

Takve temperature bi mogle biti kobne za usjeve u "carstvu mladog krumpira", na oranicama Šipovače i Vojnića, gdje je preko 95% posađenog krumpira na otvorenim površinama.

Te površine već danima postaju sve zelenije, jer su vremenski uvjeti ove zime za sadnju i rast krumpira bili izuzetno povoljni. Do početka ovoga tjedna.

Jedan dio poljodjelaca ovoga kraja za očuvanje zasađenih površina od velikih minusa pripremao se postavljanjem zaštitnog sloja, tzv. "paučine", drugi su pak postavljali prskalice pa će prskajući vodom pokušati spasiti što se spasiti da, dok ima onih koji će i paljenjem vatre na oranicama pokušati pobijediti minuse. No, opet je najviše onih nezaštićenih površina zasađenih krumpirom za koje bi i jedno jutro s minusima bilo gotovo pa kobno - urod bi uvelike kasnio, a prinosi bi bili dosta manji.

A prema najavi meteorologa, dva crna jutra su pred njima. Najavljen je, za ovo područje, nepovoljni minus, što znači i mraz, od kojeg ovogodišnje nasade može obraniti samo vjetar, kojem se poljodjelci nadaju.

Zbog svega toga, pred ljubuškim poljodjelcima su dvije teške i neprospavane noći, noći strepnje i straha, noći o kojima im zavisi gotova cijela poljoprivredna sezona, noći u kojima će zaboraviti i sve opasnosti koronavirusa, sve naredbe i upute nadležnih, noći u kojima neće razmišljati o policijskom satu...

Noći koje bi im mogle uništiti gotovu cijelu poljoprivrednu sezonu, sve ono za što i od čega tijekom godine žive i preživljavaju.

Šipovača portal

Glas naroda

Gotovo je sa prodajom za ovu sezonu bolje da led odnese.

Kad budeš ti ulagao , nek ti sve odnese

Nikako ne mogu svatit svrhu ovog testa!Želi li nam pisac reć da je veća šteta kad mraz odnese krompir ,iako nema nikakve garancije da će se moć plasirati,nego da uneseno zarazu među nas pa da obolimo i pomremo.Ljudi ne riskiranje ako led odnese rane krompir prispit će malo kasnije i u čemu je problem?Pisači ovakvih testova ili traže sažaljenje(koga od koga?)ili se prave pametni.Živ čovik će sve nadoknaditi a šta može bolestan i mrtav?

Sad murja gori..u provjeru jer nece nocas u sutra na noc svit spavat samo njive oblazit.pa rokajte kaze o preksaju policijskog sata

Okanite se poštena svita što radi na zemlji, nego lipo ako Bog da kupite kompira od svog naroda, vidit će se šta znači domaća proizvodnja jer uvoza neće biti , a ko je pametan posadit će nešto.

Da otrov kupim??bi bogami da nestavljaju onoliko otrova

Vrlo bitno je da jedna obitelj šira ima posađen kumpir, dulum dva žita i kuruza,u vrtlu gra,svakakvog zelenja,voća, da drži barem 10 koka, dva tri gudina i ovo nije nauka ovako mi je did živija zašto ne bih i ja.

da su pare u kumpirima sadili bi ih općinski foteljaši-poljoprivreda na otvorenom u hercegovini je beskorisna

ovo nam je jako uspješna turistička sezona na kravici-sve pohvale menađeru bebeku coli koji vodi ovaj resor

ovo nam je jako uspješna turistička sezona na kravici-sve pohvale menađeru bebeku coli koji vodi ovaj resor

buco oće da proda ljubuški rani krompir kojega proizvođači ne jedu-halo zašto ga oni ne jedu kad je dobar

Teške noći pred poljodjelcima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari