Doktori traže opremu, jer u suprotnom nas neće imati tko liječiti!

ljubuski.info

Povodom sve teže situacije koja je nastala zbog širenja infekcije novom vrstom koronavirusa i nastanka bolesti Covid-19, građani FBiH trebaju shvatiti pozive ozbiljno i sve savjete zdravstvenih radnika u najvećoj mogućoj mjeri poštivati.

Iz Udruge Urgentologa FBiH upozoravaju javnost da su oni ti koji su na 'prvim crtama', i oni su ti koji prvi pružaju pomoć. Stoga pozivaju sve građane na maksimalnu iskrenost kada je riječ o svim informacijama koje se od njih traže.

Podsjećaju nadležne kako je po svim smjernicama sigurnost zdravstvenih radnika na prvom mjestu.

Mi trenutno nismo zaštićeni i sigurni jer nemamo svu opremu, ali zbog naših pacijenata radimo ovaj posao svaki dan. Budući da očekujemo širenje infekcije nismo sigurni koliko još možemo ovako izdržati. Doktora je svaki dan sve manje jer nas se šalje u izolaciju. Zbog svih građana, a posebno naše djece i onih koji našu pomoć trebaju šaljemo apel i molimo da nas zaštitite i sačuvate. Molimo vas da nam nabavite opremu po preporukama jer u suprotnom nas neće imati ko liječiti, upozoravaju ljekari koji rade u urgentnim centrima i službama Hitne pomoći FBiH.

Mi, vaši doktori, tu smo za sve vas koji imate potrebu za liječničkim pregledom, ali isto tako apelujemo na sve da ne dozvolite da panika koja se polako uvlači među stanovništvo dovede do prevelikog broja nepotrebnih posjeta liječnicima. Riječ je o virusu iz dobro poznate porodice Coronavirusa i samo radikalan epidemiološki nadzor sa svim potrebnim mjerama može smanjiti broj zaraženih, napominju.

Kao što su to ranije uradili liječnici i ova Udruga upućuje posebnu molbu za sve građane sa povišenom tjelesnom temperaturom i respiratornim tegobama koji su se vratili u BiH u zadnjih 14 dana javiti se telefonom nadležnom liječniku ili na kontakt brojeve uvedene posebno za ovu situaciju, a koje možete pronaći na internetu za svaku županiju.

Budite odgovorni kao pacijenti, jer time štitite sve ostale, pa i vas same, ističu iz ove udruge.

Nadležne za nabavku opreme mole za reakciju odmah i nabavu dovoljne količine zaštitne opreme kako za uposlene u zdravstvu, tako i zapacijente.
Prije svega potpuna zaštitna oprema za doktore, ali i sve zdravstvene radnike je prevencija "ulaska" virusa u zdravstvene ustanove. Situacija u kojoj virus ulazi u bolničke zdravstvene ustanove je najgori scenario. Svakako želimo izbjeći situaciju da se ionako desetkovan broj doktora "izbaci" iz stroja tako što bi neko od ljekara bio zaražen i odstranjen s posla sada kada je najpotrebniji građanima, dodaju u priopćenju iz Udruženja Urgentologa FBiH.

HNŽ treba najviše pomoći!

Virus Covid 19 uzima maha u zemlji. Nažalost, zabilježena je i prva žrtva u BiH, i to u Bihaću. Na području Hercegovačko - neretvanske županije je 17 zaraženih.

Medicinsko osoblje mostarske bolnice čini sve kako bi se hospitalizirani pacijenti izliječili, a mi smo nastojali istražiti što je ono čega im danas najviše nedostaje i čemu bi se najviše obradovali.

Član Kriznog stožera i ujedno infektolog na SKB doktor Jurica Arapović rekao nam je da u ovom momentu najviše nedostaje testova za brzo mikrobiološko dokazivanje PSA dijagnostike. Također, mali je i broj skafandera za liječenje teških pacijenata koji su na respiratoru.
Znate, tijekom dana liječnik koji liječi teške slučajeve minimalno 15 puta mora ući u izolaciju i isto toliko puta promijeniti skafander, te se istuširati. Zamislite kako nam je. Izloženi smo biohazardom djelovanju virusa i moramo se štititi specijalnim naočarama, kaljačama, maskama. Imamo na stanju nešto, ali to je kako nedavno reče doktor Ante Kvesić, dovoljno za jedan tjedan. Što nas može čekati ukoliko budemo imali 50 pacijenata na jednom mjestu? Trebat će nam 50 respiratora. Danas na respiratoru imamo jednog, a uskoro ćemo vjerojatno imati još jednog pacijenta, ističe doktor Arapović.

Kad je riječ o kadru, SKB je prema Arapovićevim riječima dobro popunjena u svim segmentima. U narednim danima u našu zemlju bi, prema najavama s viših razina vlasti trebali stići zrakoplovi sa pomoći u opremi, a Arapović smatra i vjeruje da će ona u najvećoj mjeri završiti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.
Naša je županija s najviše zaraženih. Najteži slučajevi također su kod nas. I stoga bi trebalo razmisliti i najviše pomoći proslijediti ovdje. Treba znati da u našu gravitiraju još tri županije, napominje Arapović.

Prekompozicijom unutar bolnice, na SKB odnedavno praktično postoji odjel za Covid 19. Sve navedeno, naravno, iziskuje dodatne troškove.
Za ulaz na Odjel moramo imati biosigurnosnu opremu. Primarno, moramo zaštiti sve medicinske djelatnike. U vrijeme epidemije gubitak jednog epidemiologa na način da recimo ne radi mjesec dana mogao bi biti presudan. Trenutačno imamo jednog srednje-teškog pacijenta i teško je, a sad zamislite kako bi bilo da imamo recimo deset teških slučajeva, što je potencijalno moguće. Zato se nadam da će jedan veliki zrakoplov s opremom sletjeti u Mostar i sve nas iznenaditi i obradovati, zaključio je Arapović.

Predsjednik Kriznog stožera i ministar zdravstva doktor Goran Opsenica nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Ministar obrazovanja Rašid Hadžović s druge strane napominje da su na posljednjim sjednicama Vlade date preporuke Civilnoj zaštiti, te da je izdvojeno novca koliko je bilo moguće za sve potrebe u ovim kriznim danima.
Konkretno ne zna što je to što nam najviše treba, jer nisam dio Stožera, a uz to sam posljednjih dana bio zauzet problemima koje je ovaj virus donio u moj resor, dakle u obrazovanje, rekao je Hadžović.

Na upit je li online nastava jedino rješenje u ovim danima, odgovorio je:
Naravno. Nema druge. Imamo takve mjere na snazi da je djeci zabranjen izlazak iz kuća i stanova. Pozivam sve na strpljenje, jer je zdravlje iznad svega. Nismo imali drugo rješenje osim sve nadoknaditi na ovakav način. Imamo dvije platforme, vidjet ćemo koja će biti izabrana.

Glas naroda

Ajmo političari po jednu platu na racun zdravstva uplatite za medicinsku opremu koliko ste pokrali valjda možete toliko dat za svoj nsrod

javno objaviti tko je dobio propusnice za kretanje , već se daju preko veze , dijete policajca sa humca se svaku večer voza slobodno a vi magarci ostanite u kući

Spasit ce nas babo erdoan uvuko se u misiju rupu nema pomoci

Sevo Covic i ekipa sto su oplj ackali svoj narod neka sada dadnu za respiratore

NASA NACIONALNA SVIJES JE NA NIVOUpa zato imamo nacionalne stranke da svoj narod uniste do kraja lahko je bilo lajati dok je bilo TITINIJE magazina i fabrika spala drzava nema higijenskije rukavica spremice kina TITO je bijo dobar sa kinezima

U domu zdravlja ostavit tri doktora i dvije sestre a ove sva pod hitno na ispomoc u Mostar da se može odmorit gore osoblje u gradu maske nosaju samo rodbina djelatnika DZ a nigdje maske za kupit sada se vidi svaki uhljeb krade gdje može i koliko može čast izuzecima iz našeg doma zdravlja sada se vidi pravo lice pojedinaca jel mislite da ce maske samo spasit vas i vašu rodbinu sram vss bilo jadnici jedni

Nek vam landeka osigura opremu njemu ne triba on ima trbusinu ne mere nikakav virus probit

Cijeli proračun treba dati zdravstvu svi ostali na minimalac

čović i HDZ trebaju bit na čelu kolone u borbi protiv korone a ne gojit se u zavjetrini-svima minimalac

Tako je u Hrvatskoj Plenković na čelu

Pravi predsjednik HDZ-a BiH i svih Hrvata bi prvog dana došao u SKB Mostar

Smanjit plaće i beneficije od političara,službene aute i gorivo u privatne svrhe u itd itd
Ima novca samo nije pravilno raspoređen

Riješit će to političari,samo će narodu markice

Doktori traže opremu, jer u suprotnom nas neće imati tko liječiti!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari