Radioamateri Herceg Bosne ustupaju repetitorsku mrežu civilnim zaštitama

ljubuski.info

Zbog novonastale izvanredne situacije, koja je nastala pojavom epidemije uzrokovane korone virusom, Civilnoj zaštiti u Zapadnohercegovačkoj, Hercegovačko-neretvanskoj i Hercegbosanskoj županiji stavljeni su na raspolaganje komunikacijski sustavi Zajednice radioamatera Herceg Bosne (ZRHB), priopćeno je u subotu iz te zajednice.

Radioamateri Herceg Bosne posjeduju jedan od najsuvremenijih komunikacijskih sustava veza u ovom dijelu Europe, a zahvaljujući potpori lokalne zajednice za samo godinu dana instalirano je novih pet digitalnih repetitora koji pokrivaju veliki dio BiH.

Inače, zbog ove spoznaje, navode, GSS za svoje potrebe često koristi radioamaterske repetitore znajući da radioamateri imaju najpouzdaniju repetitorsku komunikacijsku mrežu.

Podsjećaju da je unutar ZRHB aktivna interna skupina pod nazivom ZRHB ARES (Amateur Radio Emergency Service), sa ciljem pripremanja radioamatera za neželjene situacije. Ova grupa radioamatera skrbi o infrastrukturi koja se planira koristiti u takvim slučajevima. Radioamateri najčešće preuzimaju komunikacije dok se službeni sustavi veza ne revitaliziraju.

U cijelom Svijetu radioamateri pomažu u slučajevima raznih katastrofa. Događaji iz 90-ih godina, te velike vremenske snježne nepogode iz 2012. godine pokazali su da komunikacijski sustav radioamatera ZRHB itekako zna biti koristan u slučajevima velikih nesreća i katastrofa, kada konvencionalni sustavi za komunikacije prestanu raditi.

Glas naroda

Bravo Miro Tomić i ekipa.

Svaka čast radioamaterima

Ovo trebate zahvaliti ministru Šunjiću iz Radišića. On je jedini istinski radioamater. Sve ovo ostalo su slučajevi. Ministar je u ratu pokazao humanost, a pokazuje je i sada. Jedini koji je pokrenuo radioamaterski klub ...

Tomića se sjećam, Šunjića baš i ne....

Dobro te sjećanje služi Šunjić je 75 god zajedno sa nas nekolicinom iz te generacije bio polaznik tečaja . A koliko isto znam da je jedini kroz rat napravio najveći iskorak što se tiče radio amatera. Netko može pričati ovako ili onako, činjenica je da je iznio teret tih vremena . Upisan je u anale humanosti u ratnim vremenima. Neki to volili ili ne ....

Radioamateri Herceg Bosne ustupaju repetitorsku mrežu civilnim zaštitama
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari