Apel za zaštitu rijeka - budimo čuvari ovog blaga!

ljubuski.info

"Udruga Neretva West" iz Mostara u okviru projekta kojeg je podržao Fond za zaštitu okoliša po pozivu iz 2019. godine provodi promotivnu kampanju o važnosti zaštite slatkovodnih ekosustava u FBiH.

Bosna i Hercegovina jedna je od najbogatih zemalja u Europi kad je u pitanju hidrografija, što je uvjetovano reljefom države i njenim položajem. S obzirom da se najviši predjeli uglavnom nalaze u centralnom dijelu države, orjentacije istok-zapad, rijeke koje izviru na području Bosne i Hercegovine uglavnom teku prema sjeveru odnosno jugu. Upravo ta činjenica o orjentaciji viših predjela doprinosi uspostavljanju granice između dva morska sliva kojima pripadaju sve rijeke sa podučja Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina u hidrografskom smislu pripada crnomorskom i jadranskom slivu. Crnomorski sliv obuhvata oko 70% od ukupne površine Bosne i Hercegovine, na Jadranski sliv otpada oko 24% dok se površinske vode sa preostalih 6% teritorije gube u kraškom vodopropusnom području.

Nezagađena voda je jedan od najvažnijih bosansko hercegovačkih prirodnih resursa

Bosna i Hercegovina je nadaleko poznata po svojim čistim i netaknutim vodama. U visokim planinama rijeke izviru i hrane se planinskim potocima, a potom urezuju sebi put kroz kanjone ka jugu. Predstavljamo vam deset najljepših rijeka u Bosni i Hecegovini.

Una - izvire ispod padina planina Plješevice i Stražbenice u Hrvatskoj. Dužina toka ove rijeke iznosi oko 212,5 kilometara. Malim dijelom čini zapadnu granicu BiH i Hrvatske. U Uni živi 28 različitih vrsta riba koje znaju doseći i više od 30 kilograma težine. Rijeka Una je jedinstvena po svojoj čistoj vodi, vodopadima, bukovima, čovječijoj ribici i po mišljenju mnogih najljepša rijeka u Bosni i Hercegovini.

Neretva - rijeka koja pripada Jadranskom slivu. Izvire ispod planina Zelengore i Lebršnika, protječe kroz Bosnu i Hercegovinu u dužini od 225 kilometara. Neretva ima sva svojstva planinske rijeke i važi za jednu od najhladnijih na svijetu. Vrlo je atraktivna zbog svoje smaragdno zelene boje, čistoće i bogatstva ribom, ali i zbog činjenice da su njeni određeni dijelovi pogodni za rafting.

Drina - rijeka u istočnoj Bosni i Hercegovini koja svojim donjim tokom čini prirodnu granicu između Bosne i Hercegovine i Srbije. Nastaje spajanjem crnogorskih rijeka Tare i Pive u Šćepan Polju. Svojim tokom dužine od oko 346 kilometara prolazi kroz mnogobrojna mjesta u Bosni i Hercegovini. Okružujući planinu Tarurijeka Drina napravila je veličanstven kanjon, koji doseže dubinu do 1.000 metara i slovi kao jedan od najljepših kanjona na svijetu

Trebižat - rijeka u Hercegovini, na jugu Bosne i Hercegovine. Najveća je pritoka Neretve kad se uzme u obzir čitav tok ove rijeke, koja izvire i ponire više puta, zbog čega ima nekoliko imena. U općini Ljubuški Trebižat stvara dva atraktivna čuda prirode slapove Kravice i Koćušu. Izuzetno je pogodna za bavljenje vodenim sportovima.

Buna - rijeka u Bosni i Hercegovini, lijeva pritoka Neretve, u koju se ulijeva oko 15 kilometara nizvodno od Mostara, u mjestu Buna. Duga je devet kilometara, a ima dvije pritoke: Posrt, koji je nestalna pritoka, odnosno postoji samo zimi, i Bunica, koja je stalna pritoka i u Bunu se ulijeva sjeverno od mjesta Buna.

Vrbas - rijeka i pritoka Save u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Nastaje na Zec planini (ogranak Vranice). Rijeka Vrbas usjeca kompozitnu dolinu, prolazeći kroz Skopaljsku kotlinu, Vinačku klisuru, Jajačku kotlinu, kanjonsku dolinu Tijesno, Banjalučku kotlinu, a donjim tokom preko svoje makroplavine Lijevče polje. Idući ka jugu, Vrbas je stvorio fantastičan kanjon u kojem se nalazi niz prirodnih rijetkosti.

Sana - rijeka u Bosanskoj Krajini i desna pritoka Une, na krajnjem zapadu Bosne i Hercegovine. Ime rijeke je nastala od latinske riječi "Aqua Sanus", što znači "zdrava voda". Sana izvire iz tri jaka kraška vrela, na kraškoj visoravni kod sela Donja Pecka i Jasenovi Potoci, općina Mrkonjić Grad. Nakon otprilike 1,5 km ova tri vrela se spajaju u jedan tok.

Rakitnica - rijeka u Bosni i Hercegovini, desna pritoka Neretve. Rakitnica teče kroz istoimeni kanjon dug 26 kilometara koji je mjestimično dubok i do 1.000 metara, a na nekim mjestima širok je samo jedan do dva metra. Kanjon se nalazi između Bjelašnice i Visočice jugoistočno od Sarajeva.

Trebišnjica - hercegovačka rijeka ponornica, jedna od najvećh ponornica u Evropi. Duga je 96,5 kilometara, a izvire na nadmorskoj visini od 398 metara. Vode rijeke Trebišnjice se pojavljuju i kao izvor dubrovačke rijeke Omble, a najveći dio otječe podzemnim tokom u Neretvu.

Pliva - rijeka u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, lijeva pritoka Vrbasa, duga 33 kilometra. Rijeka teče u pravcu zapad-istok. Postaje od dva jaka vrela u podnožju planine Smiljevac - Jastrebnjak na 483 metara iznad mora, a ušće joj je u Jajcu, gdje gradi čuveni, 22 metra visoki vodopad. Pliva pravi i dva jezera, Malo i Veliko Plivsko jezero.

Glas naroda

Ništa od apela nego prste osić ovima što pričaju o hidroelektranama

Komu ćemo ih čuvati ako svi pokrepamo od korone?

Trebižat je postao više kao nekav kanal, vododerina vulgaris bez autohtone flore i faune... miniranje HE Peć Mlini je jedino rješenje kao takovo i onda dugi period rehabilitacije istog....

Apel za zaštitu rijeka - budimo čuvari ovog blaga!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari