Hrvatska ograničila cijene, sarajevska inspekcija kažnjava povećanje cijena

ljubuski.info

Vlada Republike Hrvatske je u subotu navečer na telefonskoj sjednici donijela Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode među kojima su osnovni prehrambeni proizvodi, sredstva za higijenu, zaštitna odjeća, medicinske potrepštine, posteljno rublje i slično.

Na popisu su tako brašno, mlijeko,mlijeko u prahu, jaja, šećer, sol, riža, tjestenina, svježe meso, riba, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje, dječja hrana, dječje pelene, voda za piće, deterdžent za rublje, deterdžent za suđe, sapun.

Mjere se odnose i na sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku uključujući koncentrirani alkohol, zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske - kirurška, FFP2, FFP3, respiratori/transportni ventilatori, lijekovi i medicinski proizvodi te posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sustav, stoji u priopćenju.

Cilj te odluke je spriječiti negativne učinke promjene pojedinih cijena proizvoda u okolnostima epidemije zbog koronavirusa.

Najvišom cijenom smatra se cijena koju su proizvodi imali 30. siječnja 2020. godine, kada je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila zaraznu bolest COVID-19 javnozdravstvenom prijetnjom od međunarodnog značaja, stoji u priopćenju.

Odlukom se ovlašćuje ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, u slučaju opasnosti od nestašice navedenih proizvoda, ograničiti njihovu prodaju izvan područja Republike Hrvatske.

10 tisuća KM kazne zbog dizanja cijena

Inspektori Fedralne uprave za inspekcijske poslove kaznili su jednu ljekarnu u Sarajevu s 10.000 KM zbog trostruko viših cijena dezinfekcijskih sredstava, a pokrenut je i prekršajni postupak.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je kako su inspektori ove uprave bili u kontroli ljekarni i tržnih centara za koje se pretpostavlja i za koje postoje saznanja da su, eventualno, povećali cijene.
Akcenat je na dezinfekcijskim sredstvima u ljekarnama, kao što su, između ostalog, i maske. Na tržištu nedostaje ovih medicinskih sredstava, rekao je Ajdinović i istaknuo da su u jednoj ljekarni konstatirane trostruko više cijene od prvobitnih za ovu vrstu proizvoda.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo Fahir Halilović naveo je kako maske, ukoliko se uspiju pronaći, koštaju od 1,20 do 1,60 KM.
Navedena cijena nije realna za običnu masku, u normalnim uvjetima cijena je od 0,10 do 0,20 feninga, rekao je Halilović i dodao da se kao izgovor za poskupljenje koristi povećanje nabavne cijene.

Halilović je istaknuo kako nema ni sredstava za dezinfekciju i u ljekarnama se jedino može naći alkohol od 100 mililitara po cijeni od 5,50 KM.

Glas naroda

Samo kazne za lihvare jos vece. To je u redu. A narod najbolje zna uvik....

Hrvatska ograničila cijene, sarajevska inspekcija kažnjava povećanje cijena
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari