O malverzacijama i pogodovanju u školstvu ZHŽ (2)

ljubuski.info

Zastupnik, Mirko Jelić član udruge Hrvatska zvona, u skupštini ZHŽ ponovno se dotakao problema pri zapošljavanju djelatnika u prosvjeti i postavio par pitanja ministrici Ružici Mikulić.

Ovaj put je podastro dokumentaciju koja ukazuje na malverzacija, pogodovanja, zlouporaba položaja i ovlasti od strane dijela članova Školskog odbora škole Gimnazije fra Dominika Mandića, Klaudija Skoko kao predsjednica ispred Vlade ZHŽ, Zoran Slišković član ispred osnivača i Miro Hrkać član ispred Vijeća roditelja.

Ovo je samo jedan od mnogih slučajeva nezakonitih radnji pri zapošljavanju djelatnika u prosvjetu u ZHŽ.

Natječaj za primanje nastavnika filozofije i logike, 16 sati nastave tjedno, na određeno vrijeme, objavljen je 6.8.2019. u Večernjem listu. Nakon zaprimanja određenog broja prijava za posao, dana 27.8.2019. na sjednici Školskog odbora škole Gimnazije fra Dominika Mandića, za gore navedeno otvoreno mjesto profesora primljena su dva djelatnika Marija Jurić Galić i Žana Mikulić. Iako je natječajem tražen jedan izvršitelj, u radni odnos nezakonito se primaju dva izvršitelja. Školski odbor škole Gimnazije fra Dominika Mandića zloporabio je ovlasti i položaj te je donio nezakonitu odluku a za ovu odluku su glasali članovi odbora Klaudija Skoko kao predsjednica ispred Vlade ZHŽ, Zoran Slišković član ispred osnivača i Miro Hrkać član ispred Vijeća roditelja. Protiv odluke su bila dva člana ispred Nastavničkog vijeća Ivona Glavaš i Jelena Marušić.

Dana 18.9.2019. ravnatelj Gimnazije fra Dominika Mandića, izvješćuje ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ o nezakonitim radnjama dijela članova Školskog odbora Gimnazije.

Dana 22.10.2019. u Gimnazije fra Dominika Mandića izlazi prosvjetna inspektorica Nada Đerek i u suradnji s ravnateljem sačinjava zapisnik u kojemu navodi gore navedene malverzacije od strane dijela članova Školskog odbora Klaudija Skoko kao predsjednica ispred Vlade ZHŽ, Zoran Slišković član ispred osnivača i Miro Hrkać član ispred Vijeća roditelja.

Dana 24.10.2019. županijska prosvjetna inspektorica Nada Đerek donosi rješenje, o uočenim malverzacijama, po kojemu se nalaže Gimnaziji sazvatu školski odbor i poništi nezakoniti prijem za mjesto profesora filozofije i logike. Također se Gimnaziji nalaže donijeti jedinstveni kriterij za prijem kanditata u radni odnos. Rok za izvršenje je bio 8 dana.

Dana 11.11.2019. ministrica Ruža Mikulić potpisuje rješenje o raspuštanju cijeloga školskog odbora.

U redu je i za pohvalu da ministrica raspustila tri člana Školskog odbora Klaudija Skoko kao predsjednica ispred Vlade ZHŽ, Zoran Slišković član ispred osnivača i Miro Hrkać član ispred Vijeća roditelja, koji su zlorabili položaj i ovlasti ali se pitamo zašto je ministrica raspustila i dva člana ispred Nastavničkog vijeća Ivona Glavaš i Jelena Marušić koji su ukazivali na nepravilnosti i izričito se suprotstavili ovakvog prijeme u radni odnos. Ministrica bi trebala ovakve članove nagraditi a ne razriješiti i to na način da ima daje pogrešnu uputu o pravnom lijeku da se mogu žaliti u roku 30 dana samo nadležnom sudu. Ovakva uputa o pravnom lijeku je pogrešna budući da se ne radi o upravnom nego o parničnom sporu, u kojemu je rok žalbe prema zakonu o radu značajno duži. Zašto se strankama ne daje mogućnost žalbe od 15 dana pred nadležnim ministarstvom već ih se odmah upućuje na sudski spor koji iziskuje značajne novčane troškove, svi smo upoznati o niskim primanjima prosvjetnih djelatnika. Radi li to namjerno ili stručne službe ministarstva obrazovanja koje pripremaju navedeno Rješenje ne poznaju pravne propise.

Zastupnik Mirko Jelić je pitao ministricu i o nepravilnostima u Osnovnoj školi Ivana Marulića u Posušju i zašto se ne izvršava pravomoćna presuda iz 2012 godine broj 64 0RS 0023518 12 RS, te zašto ravnatelj škole vrši opstrukciju u izvršenju iste.

  • Kako je moguće da Gimnazije fra Dominika Mandića dugi niz godina nema svoj pravilnik o zapošljavanju?
  • Kako je moguće da škole ne području ZHŽ nemaju jedinstveni pravilnik o zapošljavanju djelatnika?
  • Kako je moguće da se u prosvjeti dugi niz godina događaju razne malverzacije pri zapošljavanju a većina medija šuti?
  • Kako je moguće da nije podnijeta prijevara nadležnim tijelima za gore navedene malverzacije?
  • Kako je moguće da se pravomoćna presuda ne izvršava?

Sve je ovo moguće u državi gdje svi šute jer nam ovakvo stanje odgovara. Zašto bi ukazivali na nepravilnosti kada time ugrožavamo naše kontakte i buduće odnose sa vladajućim.

Kako je moguće da se svi kunemo u naše kršćanstvo, a radimo i dopuštamo ovakve malverzacije? Ovo se ne događa samo u školstvu, ovo se događa u svim sferama društvenog života. Dokad ćemo prelaziti preko ljudi, kako bi ostvarili svoje sitne interesa. Zar nije u interesu svima zaštititi maloga čovjeka, ustaneti za prava čovjeka kako se ne bi osjećao ostavljen od svih nas.

Ana Kvesić | sirokibrijeg.info

Glas naroda

Razvalit bandu na izborima lustopadu provest reviziju i pola otpustit

Ko upravlja i kako vidi se sapun je klizav, uza zid i durat još dvi-tri godine.

uskoro ce i u Ljubuskom biti slicna situacija

Bravo Mirko legendo

Ivančice

O malverzacijama i pogodovanju u školstvu ZHŽ (2)
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari