Do 2024. unaprijediti kvalitetu sadržaja i stvoriti bolje uvjete u Ljubuškom

ljubuski.info

Grad Ljubuški će se u sljedećim godinama usmjeriti na poboljšanje potrebne infrastrukture za obrazovanje i aktivnije uključivanje mladih u sportski, kulturni i društveni razvoj općenito.

Cilj je, također, unaprijediti kvalitetu sadržaja za djecu, mlade i osobe s teškoćama u razvoju, navodi se u planu društvenog razvoja koji je objavljen u revidiranoj integriranoj Strategiji razvoja Grada Ljubuškog za razdoblje od 2019. do 2024. godine.

Naime, za realizaciju plana društvenog razvoja definirano je deset projekata grupiranih u tri programa.

Unaprjeđenje kulturnih sadržaja, uređenje gradskog i urbanog dijela

Unaprjeđenje kulturnih sadržaja naziv je prvog od njih, a uključuje organizaciju i promociju manifestacije Ljubuško ljeto, Jazz festival Ljubuški te nastavak uređenja Kulturno-informativnog centra.

Nastavak izgradnje sportskih terena oko OŠ Marka Marulića, izgradnja sportske dvorane za Gimnaziju Ljubuški, rekonstrukcija zgrade Gimnazije Ljubuški i sanitarnih čvorova u OŠ Marka Marulića i OŠ Tina Ujevića, projekti su koji spadaju u skupinu - unaprjeđenje obrazovne infrastrukture.

U trećoj skupini, koja se tiče razvoja infrastrukture za djecu, mlade i osobe s teškoćama u razvoju, planirano je uređenje vanjskog partera i gradnja rehabilitacijskog parka oko Edukacijsko-rehabilitacijskog centra za djecu, mlade i odrasle s teškoćama u razvoju, gradnja polivalentnog terena za sportske aktivnosti oko ovog objekta, kao i obuka djelatnika.

Za realizaciju spomenutih projekata planirana su sredstva u iznosu od 1.545.000 KM.

Osim plana društvenog razvoja, kako je obznanjeno u revidiranoj integriranoj Strategiji Grada Ljubuškog, za realizaciju plana zaštite okoliša definirano je, pak, dvanaest projekata. Grupirani su u pet programa, a za njih je potrebno osigurati 7.610.000 KM.

Vodovodna i kanalizacijska infrastruktura naziv je prvog programa, a uključuje projekte: zbrinjavanje mulja nakon procesa pročišćavanja otpadnih voda, razdvajanje fekalnih i oborinskih voda u neposrednoj blizini UPOV-a Ljubuški, izgradnju zapadnog kraka kanalizacijskog sustava te izgradnju vodospreme i crpnih stanica na mjestima Kapel Mala, Podvodice (Gulovina).

Rekonstrukcija zgrade MUP-a i Gradske vijećnice, proširenje Trga dr. Franje Tuđmana s podzemnom garažom, uređenje trotoara, parking mjesta i zelenih površina, kao i izgradnja zapadne obilaznice spada u program uređenja urbanog dijela Grada Ljubuškog.

Treći program vezan je za uređenje ruralnog područja, a odnosi se na nastavak rekonstrukcije lokalnih cesta i ulica, potporu mjesnim zajednicama na području Grada Ljubuškog, zamjenu rasvjetnih tijela, utopljavanje javnih objekata te jačanje kapaciteta Vatrogasnog društva i Civilne zaštite.

Gospodarski razvoj

Kada je riječ o planu gospodarskog razvoja, projekti su grupirani u četiri programa.

U prvi od njih - potporu ulaganjima, uključeno je sljedeće: izgradnja cestovne infrastrukture u poslovnoj zoni Zvirići, privlačenje investicija iz dijaspore, uspostava modela upravljanja poslovnom strukturom, žensko poduzetništvo, kao i izgradnja vodovoda tehničke infrastrukture u poslovnoj zoni Mostarska Vrata, piše Bolji Ljubuški.

Kulturno-povijesna zaštita

Revitalizacija tvrđave hercega Stjepana, arheološki centar Gračine, uređenje arheoloških nalazišta i očuvanje lokaliteta kulturno-povijesne baštine, projekti su koji spadaju u program zaštite kulturno-povijesne zaštite.

Kroz program razvoja turizma, kako stoji u ovom planu, radit će se na proširenju turističke ponude na Kravici, unaprjeđenju sustava biciklističkih i pješačkih staza na širem području Grada Ljubuškog, promociji turističkih potencijala, unaprjeđenju turističke ponude putem izrade autohtonih suvenira, revitalizaciji projekta "Vinska cesta Hercegovine" i poticanju razvoja OPG-ova u ruralnom turizmu

Četvrti program, s naglaskom na razvoj poljoprivrede, vezan je za radove na izgradnji sabirno-distribucijskog centra, sanaciju i održavanje vodonatapnog sustava, sanaciju i uređenje poljskih putova te razvoj poljoprivrednih katastara za pojedine kulture.

Ukupna očekivana ulaganja za realizaciju sektorskog plana gospodarskog razvoja iznose 3.341.000 KM.

Antonela Marinović Musa | Dnevni list

Glas naroda

možda 2424.Vidi se koliko ste sposobni po inteligentnim rješenjima,trajanju , kvaliteti onog što ste do sad radili i količini potrošenog našeg novca

2024 po ljubuskom ce hodati samo fratri psi lutalice i stakori

Kradeze mafija će se dalje lopovlukom bogatiti, sve će kontrolirati, postat će fašističko klerikalno društvo, ostali će morati iseljavati.

U Posušju dizel 1,66 KM. U Ljubuškom 2,11 KM na benzinskim pumpama. Ko uzima ekstra profit, vidi se.
Pala im nabavna cijena naglo, ali će on smanjivat cijenu laganini

Ma tako planirate vec 20 godina ova korona virus je mala maca za hdz i njene uhljebe.

Previše je to optimistično,ne može se ni kino do tad otvorit

Ateista komentator vjerojatno i urednik ovog portala u svojo zloj mržnji prema svem vjerskom i nacionalnom bljuje nečist svoje duše i ljudskosti po crkvi ljudima vjernicima mrzeći i sebe samog što ne može planet osudit na smrt jer ne misli kao on hvala dragom bogu što je takvim ograničio mogućnosti na režanje

Nevenko Barbaric
16 * 10000000 otprilike
Slovima 160 miliona maraka potrosenih u sto?
Sto se tice titule "grad"
Grad prave radna mjesta
Jedino radna mjesta u proizvodnji garantiraju opstanak, a sto mi proizvodimo?
Detroit je najpoznatiji primjer sto su zgrade bez proizvodnje , nek malo pogledaju svjet ovi uredjivaci ulica i postavljaci rasvjete

Samo trosite nas novac na gluposti odnosno na svoje provizije

A od 160 milja ispadne dobra provizija

Staca sa nezavrsenom trgovackom voza mercedesa ko da je direktorica u istom

U pravnim drzavama ministar radi telefonskog racuna daje ostavku a kod nas svaka susa ima osobnog vozaca

kakav Detroit,,oni nemaju pojma šta je to i vrhunac im je restoran s dobrom janjetinom

Nisi u pravu pajdo ne dobra već džabana

Sve stoji, samo gdje si ti u kapitalizmu vidio daddrzava drzava otvara radna mjesta u proizvodnji?
To ti rade velike svjetske korporacije, al s obzirom da kod nas nije toliko jeftina radna snaga kao u Indiji i Vijetnamu, nista od toga... Nismo dzaba u tranziciji...zapadne zemlje su "bogate" na racun dugostoljetnog eksploatiranja kolonija, a sada "clanica".
Ovo nase podneblje se mora okrenit drugim nacinima, inace necemo opstati

Ako ne opstanemo kako ćemo onda moćI reći, NU NAČINA!?

Jeste li svi vi rođeni pesimisti ili ste takvi s vrimenom postali?

Rođeni, rođeni, kraj Nere rođeni...

Eksploatiraju nas hdz uhljebi

Do 2024. unaprijediti kvalitetu sadržaja i stvoriti bolje uvjete u Ljubuškom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari