Dr. Landeka o preporukama i upozorenjima o koronavirusu

ljubuski.info

Krizni stožer Ministarstva rada, zdravstva i socijalne skrbi Zapadnohercegovačke županije je u priopćenju za javnost donio preporuke za ponašanje stanovništva sa ciljem prevencije infekcije koronavirusom.

Tim povodom Radio Ljubuški je u programu ugostio člana Kriznog stožera Ministarstva rada, zdravstva i socijalne skrbi ZHŽ i ravnatelja Doma zdravlja Ljubuški, dr. Ivana Landeku.

Tijekom razgovora dr. Landeka je istaknuo kako na području Zapadnohercegovačke županije do sada nema zabilježenih slučajeva oboljelih od koronavirusa COVID-2019, te je prenio preporuke Kriznog stožera.

Poseban naglasak dr. Landeka je stavio na telefonsko javljanje pripadajućim zdravstvenim ustanovama na svom području radi možebitnog poduzimanja daljnjih zdravstvenih mjera.

Posebno je pozvao one osobe koje su posljednjih dana boravile u područjima gdje je zabilježena zaraza koronavirusom, da, ako imaju simptome, povišenu temperaturu, kašlju, ili otežano dišu, ne dolaziti u čekaonice zdravstvenih ustanova, gdje mogu zaraziti i druge, već da se telefonom jave i opišu liječnicima sve simptome kako bi se mogle poduzeti zdravstvene mjere.

Dao je preporuke za starije osobe i kronične bolesnike dogovoriti termine kod obiteljskih liječnika kako bi što manje vremena provodili u čekaonicama.

Istaknuo je važnost čestog i temeljitog pranja ruku sapunom i vodom ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola, te održavanja razmaka od najmanje jedan metar između osoba, posebno onih koji kašlju i kišu jer se na taj način izbacuju male kapljice koje mogu sadržavati navedeni virus.

Upozorio je kako je prilikom kašljanja ili kihanja potrebno prekrivanje usta i nosa unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom, koju je nakon uporabe potrebno odmah baciti u kantu za otpatke i oprati ruke.

Pozvao je na društveno odgovorno ponašanje, te da se preporuke i upozorenja odgovarajućih institucija shvate ozbiljno.

Ponovio je kako u Zapadnohercegovačkoj županiji još uvijek nema slučajeva zaraze, ali da je upravo sada pravo vrijeme da se djeluje preventivno.

Poslušajte razgovor:

Kontakt brojevi službi za sumnje u korona virus

Dom zdravlja Grude: 039-662-162 (124)
Dom zdravlja Ljubuški: 039-831-514 (124)
Dom zdravlja Posušje: 039-681-124 (124) 039-681-689
Dom zdravlja Široki Brijeg: 039-852-225 (124) 039-852-226

Uprava civilne zaštite ZHŽ: 039-661-377 (121)
Zavod za javno zdravstvo ZHŽ (ZZJZ) : 039-661-702.

Radio Ljubuški

Glas naroda

Pod hitno podignuti granice HB i uvesti ograničeno "hodanje" prema Banjalici, Tuzli kao i nadzor putnika koji folaze iz Njemačke, Italije...
To nas dragi direktore vi nikad nećete znati uraditi i stoga molimo Boga da sve ovo što prije završi

Sad nam nermere ni dijaspora ojere slat, džabe smo ih poslali u bili svit!

landeka tebi je radno mjesto dz ne radio ljubuski,brate mili otvoris pastetu ti izades,kasnis na posa minus stavljaj sebi,dodes u 1 odes u 2

I to iza ponoći, iz keca u dvicu.

Mene kao Ljubusaka sramota Nevesinje ima Loronu a mi nemamo

Mislš na FK Loronu iz Gacka a ne Nevesinja...

Eto ga, gase se škole i fakulteti.
A ostaju otvoreni svi tržni centri i kafići?
Tko je tu lud?
I me obustavlja se prjevoz iz Italije?

Svi se bave raznim i bespotrebnim temama. Hajde da se udruzimo (lijevi i desni,nasi i vasi) i bojkotiramo benzinske po ljubuskom. Ovo nema nikakvog smisla, imamo najskuplje gorivo u bih, a oni drze monopol i prave nas ludima. Krug do capljine i gorivo jeftinije 30feninga po litri. STOP TOCENJU GORIVA U LJUBUSKOM.

Brate... aj ne.[ * neprimjereno * ] tocio si ga kad je bilo 2,30

Nemojte zatvarat kladionice necu imati di igrat bingo i kerove

Ja odo u njemačku rađe tamo umrit od korone nego ovde zbog HDZ-a .

Nabavite sapuna dici u škole kad već niste obustavili nastavu. S R A M O T A

Jasno nam je priopćenje! Zna li go.. ravnatelj da mu djelatnici tjeraju pacijente vani iz Doma zdravlja jer nemaju masku!! Jel ih on uputio da tako postupaju ! Dok ih neko ne izmlati!
Prave se pametni il su neuki!!

I nek ih ćeraju, tribaju ih stinama obatrat... pacijenti su mučka đ,brad!

Čim pocme spricanje krumpirove zlatice nestat ce virusa.

Dr. Landeka o preporukama i upozorenjima o koronavirusu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Audio/Video

Posljednji komentari