Ne daj Bože potresa i korona virusa!

ljubuski.info

Svi smo svjedocima bili nedavnih medijskih izvješćivanja iz Turske i Albanije nakon razornih potresa. Spasiteljske ekipe su danonoćno pretraživali urušene građevine u potrazi za preživjelima. To su ekipe koje se godinama obučavaju vježbama spašavanja dovođenjem pasa tragača, strojeva za pretrage ruševina, podizanje betonskih blokova, izvlačenja iz ruševina, iz podruma itd. U BiH vježbe spašavanja od potresa se rade filmskim spuštanjem niz užad s krova zgrada.

Dakle, protivno bilo kakvoj logici, naša Civilna zaštita, pod budnim okom vidno ponosnih i za tu prigodu, uniformiranih ministara, očekuje kako će netko u slučaju potresa umjesto napuštanja zgrada od opasnosti urušavanja, trčati na krov. Kako će, i ako se zgrada ne sruši, umjesto trčanja prema izlazu, stanari odabrati bijeg stepenicama na krov, čekajući spasitelje Fahrudina Solaka, koji će istim tim stepenicama, kojima su stanari mogli napustiti zgradu, popeti se na krov.

Nakon toga, umjesto izvlačenja tim istim stubištem, spasioci će radije odabrati stavljanje ankera, razapinjanje užadi i filmsko spuštanje "unesrećenih" s krova zgrade. Sve ovo u vremenu kada cijela Europa radi planove obrane od pandemije korona virusa. Nama je prioritet spuštanje sa zgrade. Nije nas briga za tamo neki virus. Solak kaže kako imamo scenarij za sve situacije vezane za korona virus. Možemo biti mirni i smireni, jer je on razgovarao sa direktorom Direkcije robnih pričuva FBiH Tončom Bavrkom i oni su uvjereni kako pričuva ima dovoljno. No, koliko smo uistinu spremni na "scenarije oko korona virusa"?

Tom istom Tonči Bavrki je preko dvije privatne tvrtke nestalo 3.100 tona žitarica iz robnih pričuva. Nitko nikada nije za to odgovarao. Iako se sve ovo odvilo u razdoblju 2008-2012., on je još uvijek u 2020. godini direktor Direkcije. Koliko je pogubna ova krađa, osjetili smo prigodom onog velikog snijega s početka veljače 2012. kada je u Hercegovini primjerice, u samo par dana nestalo osnovnih namirnica. Unatoč svemu i dalje svake godine za robne rezerve uplatimo oko 5 milijuna KM, iako prostori skladištenja pričuva ne poštuju niti minimum standarda. Nakon niza afera, Vlada je nedavno odlučila ugasiti Direkciju i utemeljiti javno poduzeće koje bi poslovalo po zakonu, a bilo bi pravni sljednik Direkcije, no to se nikada nije dogodilo. Zašto? Iz prostog razloga višegodišnje plodonosne suradnje HDZ-a SDA. Kako bi predstavnici ovih stranaka u ovim direkcijama mogli nastaviti s nezakonitim radnjama.

Ista ta suradnja na djelu je i kada se radi o FUCZ. Naime, dosjetilo se formirati Stožer CZ koje je, mimo svih zakonskih propisa, pretvoren u upravno tijelo. Zakon definira kako CZ djeluje u skladu s Planovima i Programima izvršne vlasti, koje odobrava zakonodavna vlast. Stožeri se formiraju isključivo u slučajevima prirodnih i drugih nesreća kao provedbeno tijelo, nipošto upravno tijelo. No, iz HDZ-a i SDA dosjetili su se formirati "Stožere CZ" koji praktično donose odluke, koje provodi izvršna vlast, a zakonodavna vlast je u potpunosti isključena. Iz kojeg razloga? Zbog desetina milijuna KM koji se godišnje sliju u namjenski račun za zaštitu i spašavanje. Iako je zakon vrlo jasan u definiranju utroška ovih sredstava, na ovaj način Fahrudin Solak i legitimno izabrane kolege mu iz HDZ (koje, biva, ne sudjeluju u vlasti, jer nema izmjena izbornog zakona), netransparentno troše milijune i milijune proračunskih sredstava. Solak je ovim sredstvima kupovao opremu za svoje hobije i hobije svoje obitelji i prijatelja, sve nabavljeno od tvrtki stranačkih prijatelja i uz suglasnost i potpis hrvatskih ministara iz Vlade FBiH.

Radi se o, tobože, opremanju "specijalnih jedinica" CZ koje postoje isključivo na papiru, dok u praksi postoji 50ak istih djelatnih osoba u CZ koji su u isto vrijeme ronioci, demineri, spasitelji iz planina, spuštači po užadima sa vrhova zgrada itd. Dužni su, uz prijetnje otkazima, samo preoblačiti uniforme.

Zašto ovo sve pišemo? Kako bi pokazali kako je FBiH apsolutno nespremna za bilo kakav scenarij vezan za korona virus. Prvo, FUCZ i Solak nisu osobe koje mogu donositi bilo kakve odluke i izlaziti u javnost vezano za širenje zaraze, oni samo mogu provoditi odluke izvršne vlasti. Ta ista izvršna vlast nema apsolutno nikakvu strategiju za bilo kakav scenarij koji, primjerice, pogađa trenutno Italiju.

Što će se dogoditi sa školskom godinom ukoliko se zatvore škole? Kako će se organizirati rad institucija ukoliko dođe do otvaranja crvenih zona zaraze? Koje je stvarno stanje robnih pričuva, osobito ako se sjetimo iskustva snijega iz 2012.? Što se događa sa nezakonitim migrantima koji neometano ulaze u državu, testiraju li se na korona virus? Kako je moguće da se u vrijeme velike potencijalne opasnosti od zaraze neometano organiziraju sajmovi, kongresi, koncerti i druge manifestacije masovnog okupljanja?

Niti na jedno pitanje nemamo odgovor. Zašto? Svaku iole potencijalno krizna situacija se gleda isključivo kroz prizmu trošenja novaca s namjenskog računa za zaštitu i spašavanje. To je glavni i isključivi prioritet FUCZ i Vlade FBiH.

Danas, 11.03., se održava svečano obilježavanje Dana CZ. Ovim putem pozivamo i Vladu i Fahrudina Solaka neka iziđu u javnost s odgovorima na ova iznad pitanja. Pozivamo ih da iznesu javno točne podatke o stanju robnih pričuva, za slučaj epidemije korona virusa u BiH. Fahrudina Solaka, posebice, pozivamo da u svečanom mimohodu postroji sve "specijalne jedinice" FUCZ na koje su utrošeni deseci milijuna naših novaca, da nam u praksi pokaže kako se radi o istreniranim i spremnim jedinicama za posebne namjene, a ne o ljudima koji iz straha od otkaza rade poslove za koje nisu stručno istrenirani. Neka nam Fahrudin pokaže kako se radi o stvarnim jedinicama, a ne Potemkinovim selima, izgrađenim nenamjenskim i netransparentnim trošenjem novca poreznih obveznika.

Hrvatska republukanska stranka

Glas naroda

Ne daj Bože potresa, korone virusa a pogotovo adzea jer je ovo prvo mala maca...

Groma, krupe, korone i zle godine oslobodi nas Gospodine.

Prvi put da pročitam nešto konkretne i opravdane kritike vlasti.Ovakva pitanja se tribaju u parlamentu postavljati.

M. Crnjac doso u stusence da donese koronu u Hercegovinu.. 100%

Hajde neka i on doprinese nečemu i bude zaslužan za nešto, kao predak koji je konstruirao titin plavi voz...svaka čast!

Svaka čast stranci HRS na iznošenju stvarnog stanja u ovoj državi koju lophovi uništiše.,narod pokraše i protraše a sebe obogatiše. BRAVO.

Jedina nam je sansa sto ovaj virus i nije tako [ * neprimjereno * ],pa kao takav nas ce izbjeci u sirokom krugu.

Lako ćemo mi za zemljotres i koronu nego nedaj bože da HDZ dobije na idućin izborin.

Od glada, rata, kradezea i zle godine, oslobodi nas Gospodine.

Iduća na djelu je pohlepa, privatnici koji očito nemaju zaliha, poučeni i iskustvom iz 2012. godine, brže bolje i što više šalju prevoznike u Italiju kako bi osigurali svoj prihod.
Uopće ne razmišljajući o šoferima koji se moraju vratiti, riskirajući prenošenje zaraze u našu zemlju.
Kako se boriti i sa čim dok god ovi koji određuju ne mogu odgonetnuti kako zaustaviti potencijalnu zarazu.
Umjesto da vlada donese odluku odmah danas kako je to sad uradila i Hrvatska, ako dolaziš iz italije prvo u karantenu 14 dana pa onda možeš dalje gdje si pošao.
Slučaj u bajnoj luci, gdje se navodno nakon 20 dana pojavili simptomi i gdje je djete išlo u školu, a evo danas zatvaraju škole i sva javna mjesta i vlada još uvijek ne izdaje upite o ograničavanju putovanja u Banjaluku.
Kako se na kraju virus širi, našom nebrigom, nezainteresiranošću, pohlepom i sebičnošću.
Moraš biti dobro sebičan i sad se vratiti iz Italije misleći kako si se možda zaštitio i ugroziti sve svoje najbliže.
Ipak, Bože spasi nas jer sami niti umijemo niti smo sposobni suočiti sensa bilo kakvim situacijama

Samo treba biježati od Hdza on je najgori virus za Hrvate jer ubija i Tjelo i duh ovaj korona samo tijelo.

Ne daj Bože potresa i korona virusa!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari