Granična policija ulaže maksimum, ali nedostaje više od 1.000 policajaca

ljubuski.info

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić navodi kako Granična policija poslove nadzora granice provodi na granici BiH dužine oko 1.600 kilometara, te 83 granična prijelaza.

Ove poslove, prema Pravilniku o unutarnjoj organizaciji, predviđeno je da obavlja 2.426 policijskih službenika, koliko je sistematiziranih radnih mjesta policijskih službenika. Zaključno sa 1. ožujkom, broj popunjenih radnih mjesta policijskih službenika iznosi 2.025, što znači da Graničnoj policiji trenutno nedostaje 401 policijski službenik, navodi Galić.

Na pitanje koliko je Graničnoj policiji potrebno novih graničnih policajaca da bi se na adekvatan način suočila s novim velikim priljevom migranata, Galić kaže da je, prema procjenama, to tri puta više nego što je Pravilnikom predviđeno.
Napravili smo procjene koliko je ljudi potrebno za odgovarajući odgovor na istočnom dijelu granice kako bi se pokrile sve moguće točke prelaska u dužini oko 600 kilometara. Riječ je o nedostatku oko 1.200 policijskih službenika, ističe Galić.

Ukoliko bi Granična policija BiH odmah dobila sredstva za prijam potrebnog broja policajaca, prema Galićevim riječima, novoprimljeni policijski službenici na granicu bi mogli biti upućeni tek nakon godinu dana.

Prije svega, treba istaknuti kako sama natječajna procedura i proces školovanja graničnih policajaca traje oko godinu dana. Kada bismo, hipotetički, primili novih nedostajućih 400 policijskih službenika s činom policajaca u 2020. godini, počevši od 1. travnja ove godine bilo bi potrebno osam milijuna maraka, navodi Galić.

Od tog iznosa, pojašnjava Galić, za plaće bi bilo potrebno 6.500.000 KM, a za naknade 1.500.000 KM.

Galić dodaje da je očit pritisak državljana zemalja visokog migracijskog rizika iz smjera Srbije i Crne Gore na granicu BiH, zbog čega je angažirano dodatnih 145 policijskih službenika Agencije za istrage i zaštitu, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske.
Granična policija ulaže svoj maksimum i činimo sve što je u našoj moći kako bismo kvalitetno zaštitili granicu, rekao je Galić.

Prema njegovim riječima, unatoč ograničenjima, koja se ogledaju u znatnom nedostatku kadrovskih i materijalno-tehničkih kapaciteta, Granična policija poduzima niz organizacijskih i operativnih mjera i radnji sa ciljem sprječavanja i suzbijanja nezakonitih migracija.

Intenzivirana je razmjena informacija i drugih vidova zajedničkih aktivnosti s graničnim službama susjednih zemalja. Pored toga, obavlja se kontinuirani izvanredni angažman policijskih službenika u organizacijskim postrojbama Granične policije koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku. Također, preraspoređuju se specijalizirane jedinice Granične policije, mobilna jedinica za podršku i kontrolu, te jedinica za nadzor i promatranje na kritičnim točkama nezakonitih prelazaka i slično, navodi Galić.

Galić je kazao kako je tijekom prošle godine 13.251 osoba odvraćena u pokušaju nezakonitog prelaska granice BiH.
Od početka ove godine odvraćeno je više od 1.500 osoba u pokušaju nezakonitog prelaska granice. Najviše je državljana Pakistana, Afganistana, Iraka, Maroka i Alžira, naveo je Galić.

Glas naroda

Uhljebi ce sad nahrlit

kme

Samo zapošljavajte 1000 glasova nije malo.

Daj skloni I ove iz jabuke da mogu eafit

Neznam ali ovi galin ilije mentalno obolija ili stvarno nema obraza pa svak ziv u hercegovini zna da nema srednju skolu I daje suradziva sa bracom dolkic cakse I kumija sa njima bognam jedino more pomoc od ove sotone boze nas sacuvaj od zla svakoga

A moj Zoka, falit će ti i 10.000. A i to će ti biti malo... jer kad navale sa svih strana, crni, bijeli, corona, unutarnji pa vanjski neprijatelj... aj ti me poslušaj i u mirovinu zlato moje i uživaj sa obitelji...

Nemoguće nać 1 000 članova Kradeze mladeži da oće u policiju

Ja bi se prijavio ali nemam kriminalnu prošlost

Takve ne primamo,..,

Doktora Galića treba koristiti u borbi protiv cirona virusa, lako je za migrante

Kaže doktor iz Sremske kamenice

Moreli se u miliciju ako nisi u partiji.

Taj posa raditi za 1000 km i još noćne smjene, nek vam dica to rade!

Prije godinu dana kazu,bez debele veze ne mozes upasti. Tako i bilo. Jos do malo nitko vam nece htjeti u tu vasu ustanovu. Mislio sam napisat da cete [ * neprimjereno * ]e skupljati po cesti,ali sjetih se da su vec tamo,usli preko veze.

To je institucija gdje se zbrinjavaju nesposobna djeca prevaranata i oni koji kuvertama sve rješavaju ko mali jure Matića što je vozač direktora. Kad sam se ja prijavio na svim testiranjima bio među zadnjima, nema u njemu 50 kila, jedva srednju školu završio i njega prime a nas desetak momaka sportski tipova nema tate da upadnemo.

Pitajte ove zašto nisu primljeni ovi što su bili prijavljeni,smiješna priča

prebacite na granicu ove što pljačkaju narod po cestama

Triba i sad dobra veza bez veze nema ništa.

Granična policija ulaže maksimum, ali nedostaje više od 1.000 policajaca
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari