Preporuke zbog koronavirusa - bez javnih okupljanja u FBiH

ljubuski.info

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva, ciijeneći trenutnu epidemiološku situaciju u svijetu i Bosni i Hercegovini, te uzimajuću u obzir činjenicu KAKO se situacija svakodnevno mijenja vezano za širenje koronavirusa (COVID-19), uputio je novu zapovjed prema kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva.

Između ostalog nalaže se županijskim kriznim stožerima zabraniti posjete bolnicama, kao i u ustanovama socijalne skrbi koje zbrinjavaju djecu, mlade i stare osobe na području županija.

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva preporučuje ne održavanje javnih skupova na području Federacije BiH i županija. Pod javnim skupom smatra se svako organizirano okupljanje građana koje se održava na za to prikladnom prostoru sukladno propisima o javnom okupljanju.

Preporučuje se osobama starije životne dobi izbjegavati bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza. Također, preporučuje se osobama starije životne dobi preskočiti rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod obiteljskog liječnika i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb. Preporučuje se najprije liječnika kontaktirati telefonom, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet.

Nalaže se županijskim kriznim stožerima u zdravstvenim ustanovama na području županija obustaviti redovite specijalističko-konzultativne preglede, a nužne specijalističko-konzultativne preglede, obavljati po procjeni specijaliste.

Navedene mjere, odnosno preporuke se izdaju u cilju zaštite zdravlja najranjivije populacije u zajednici, a prema dosadašnjim dostupnim podacima to su osobe starije dobi i osobe s kroničnim oboljenjima, te izbjegavanje događaja koji bi doveli do ubrzanog širenja infekcije, kao što su epidemije u zdravstvenoj ustanovi i veći javni događaji, naročito s međunarodnim sudjelovanjem.

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva poziva sve građane Federacije BiH na maksimalnu odgovornost prema svom i zdravlju drugih, te pridržavanje svih mjera i preporuka koje izdaju nadležne zdravstvene instiitucije i ustanove.

Prema preporukama najučnikovitiji način da stanovnici zaštitite sebe i druge, je često i temeljito pranje ruku sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola. Držanje razmaka od najmanje jedanog metra, posebno onih koji kašlju i kišu ili imaju povišenu temperaturu. Preporučuje se izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta rukama. Prilikom kašljanja ili kihanja treba prekriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnim rupčićem - nakon korištenja odmah baciti rupčić u koš za otpatke i oprati ruke.

Ukoliko stanovnici imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu, a u posljednjih 14 dana su boravili u Kini, Italiji, Južnoj Koreji ili Iranu ili bili u bliskom kontaktu s bolesnim osobama koje su došle iz ovih područja u posljednjih 14 dana, trebaju se telefonom obratiti županijalnom zavodu za javno zdravstvo kako bi dobili daljnje upute.

Iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva napominju kako na području Federacije BiH nije registriran nijedan potvrđen slučaj bolesti od koronavirusa (COVID-19), a nadležne zdravstvene službe prate situaciju i provode mjere pojačanog epidemiološkog nadzora.

S obzirom da se situacija svakodnevno mijenja, tako će se u skladu s razvojem situacije mijenjati i mjere i preporuke, navodi se u priopćenju.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari