Nadbiskup Vukšić novi predsjednik Vijeća HBK i BK BiH

ljubuski.info

U prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci je održano XXII. redovito zajedničko zasjedanje članova Biskupske konferencije BiH i Hrvatske biskupske konferencije (HBK), a pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjednika BK BiH, te nadbiskupa zadarskog, mons. Želimira Puljića, predsjednika HBK-a. Osim dvojice predsjednika i apostolskog nuncija u BiH mons. Luigija Pezzuta, na zasjedanju su sudjelovala još petorica nadbiskupa i biskupa iz BiH te njih 17 iz Hrvatske.

U svom pozdravu sudionicima zasjedanja, kardinal Puljić se ukratko osvrnuo na bh. zbilju ističući da, zbog nestabilne politike, proživljavamo trajnu napetost i nesigurnost na svim razinama života. Podsjetio je da je na prošlim izborima većinom bošnjačkih glasova Hrvatima izabran predstavnik u Predsjedništvu BiH, što je urušilo povjerenje u međunarodne strukture koje žele zanijekati jednaka prava sva tri konstitutivna naroda, ali i povjerenje među partnerima koji su izabrani i pozvani graditi ovu zemlju.
U isto vrijeme, od ratnih događanja do danas, veliki kamen spoticanja za odnose između naroda i unutar pojedinog naroda u BiH jest različito tumačenje konstitutivnosti. Tako, prema nekima, konstitutivnost važi samo za dio nekog naroda na pojedinom teritoriju, a drugima u istom tom narodu, prema tim razmišljanjima, ne trebaju ni konstitutivnost ni bilo kakva ljudska i građanska prava već 'mrvice' koje su im spremni dati oni koji ih trebaju predstavljati ili oni koji imaju većinsku vlasti na pojedinom prostoru. Nitko tko je ovdje rođen i rastao u ovoj zemlji ne smije i ne može biti stranac u svojoj zemlji a političari su dužni pobrinuti se da svi uživaju jednaka prava i vjerske slobode u svakom njezinom dijelu, kazao je kardinal Puljić.

Nakon što je nabrojao nekoliko činjenica koje opterećuju život i društvo u BiH, kardinal Puljić je rekao da, unatoč svemu, ima puno pozitivnog i lijepoga u svakodnevnom življenju među ljudima.

Nema demokracije gdje se niječe privatna imovina

Predsjednik Biskupske konferencije BiH i vrhbosanski kardinal Vinko Puljić upozorio je da u BiH ima 80 župa u kojima je manje od 200 vjernika i kojima je potrebna pomoć.
Te župe ne mogu opstati same, bez potpore drugih, kazao je on zahvalivši hrvatskom Caritasu na pomoći, pa i kroz akciju "Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH". Ta je pomoć, inače, bila jedna od tema zajedničkog zasjedanja. Kardinal Puljić dodao je da je bilo riječi o zajedničkim pitanjima na liturgijskom planu te o radu Komisije dviju Biskupskih konferencija za Hrvatski martirologij i o misijskoj djelatnosti crkve u Hrvata i uzajamnom radu. Govora, pak, nije bilo o procesu restitucije oduzete imovine crkvi u BiH, ali je kardinal dodao da će to vjerojatno biti tema na predstojećem zasjedanju Biskupske konferencije BiH u Mostaru.

Plašim se ponavljati, ali oguglali su oni koji su odgovorni pa ne odgovaraju ništa na to. I Međureligijsko vijeće i biskupi poslali jasnu poruku o povratu i zaštiti imovine. Nema demokracije gdje se niječe privatna imovina, to nije demokracija, to je diktatura, kazao je Puljić i dodao da treba pokušati vratiti imovinu. Ako to nije moguće, onda je potrebna adekvatna zamjena, a ako ni to nije moguće, potrebna je procjena vrijednosti i plaćanje u ratama. Iznio je i podatak da od sve oduzete imovine na vjerske zajednice i crkve spada svega sedam posto.

Ne tražimo samo za sebe, zakon treba donijeti, riječi su kardinala koji je upozorio da se tu imovina ili uništava ili preknjižava.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić je podsjetio da na ovim godišnjima okupljanima dvaju biskupskih konferencija razgovaraju o važnim pitanjima za vjernike.
Imamo isti jezik, liturgiju, pripadamo istom narodu, a imamo i neke institucije koje su zajedničke, kazao je Puljić.

Uoči zasjedanja, u nedjelju je održano zajedničko Euharistijsko slavlje u katedrali sv. Bonaventure u Banja Luci uz učešće biskupa iz obje zemlje.

Nadbiskup Vukšić novi predsjednik Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu

Na XXII. redovitom zajedničkom zasjedanju članova Biskupske konferencije BiH i Hrvatske biskupske konferencije, za novog predsjednika Vijeća HBK i BK BiH biskupi su izabrali nadbiskupa koadjutora vrhbosanskog mons. Tome Vukšića, priopćio je predsjednik HBK mons. Želimir Puljić.

Nadbiskup Vukšić naslijedit će dosadašnjeg predsjednika Vijeća mons. Peru Sudara, pomoćnog biskupa vrhbosanskog u miru.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari