Krizni stožer ZHŽ objavio upute za zaštitu od koronavirusa

ljubuski.info

Krizni stožer Ministarstva rada, zdravstva i socijalne skrbi Zapadnohercegovačke županije u cilju daljnjeg praćenja situacije i poduzimanja mjera iz kriznog plana pripravnosti za postupanje nadležnih institucija Zapadnohercegovačke županije radi zaštite pučanstva od zaraznih bolesti izazvane novim koronavirusom nCo-V 2019, u stalnom je kontaktu počevši od 24.2.2020. godine donosi priopćenje za javnost:

Zdravstvene ustanove na području Zapadnohercegovačke županije postupaju sukladno Mjerama za zdravstvene ustanove koje je sačinio Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Zapadnohercegovačke županije, te provode sve mjere za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti regulirane Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Na području Zapadnohercegovačke županije nema do sada dokazanih slučajeva oboljelih od koronavirusom nCo-V 2019.

Osobe koje dolaze iz rizičnih područja unatrag 14 dana obvezni su se telefonskim putem javiti pripadajućim zdravstvenim ustanovama na svom području radi eventualno poduzimanja daljnjih zdravstvenih mjera.

Kontakti zdravstvenih ustanova na području Zapadnohercegovačke županije:

Dom zdravlja Grude: 039-662-162 (124)

Dom zdravlja Široki Brijeg: 039-852-225 (124) 039-852-226

Dom zdravlja Ljubuški: 039-831-514 (124)

Dom zdravlja Posušje: 039-681-124 (124)
039-681-689

Uprava civilne zaštite ZHŽ: 039-661-377 (121)

Zavod za javno zdravstvo ZHŽ (ZZJZ): 039 -661-702

Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Zapadnohercegovačke županije poziva na kontinuirane provedbe općih mjera za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti i to na način:

  • Često prati ruke korištenjem vode i sapuna (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola.
  • Prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnim rupčićem – baciti rupčić odmah nakon korištenja i oprati ruke.
  • Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta neopranim rukama.
  • Izbjegavati blizak kontakt sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu.
  • Potrebno je držati distancu od najmanje 1 metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju, kišu i imaju povišenu temperaturu.
  • Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, potražite medicinsku pomoć, a prethodno telefonskim putem liječniku naglasiti povijest putovanja.

Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Zapadnohercegovačke županije kontinuirano prati novonastalu situaciju i u stalnom je kontaktu sa ZZJZ Zapadnohercegovačke županije i zdravstvenim ustanovama na području Županije, kao i sa klinikom za infektivne bolesti SKB Mostar.

Preporučuje se stanovnicima Zapadnohercegovačke županije, ukoliko nije nužno potrebno, ne putovati u rizična područja.

Glas naroda

Pod d. -kako ćemo znat da neko ima temperaturu?Ne piše mu na čelu?Pod a -bolje malo alkohola i u grlo ,dobre loze!Pod e. -moramo li nosit metar u džepu za mjerenje -distance?

Kakav metar ljude treba inace odmaknut bar 300 metara jedanog od drugog.Svi problemi dolaze od prenapucenosti.Znam da ima onih koji čekaju iza ćoše ali evo prilike da ih izbjegavate u velikom luku.

Ne radite bzzv frku please

Krizni stožer ZHŽ objavio upute za zaštitu od koronavirusa
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari