Najviše korupcije u državnoj upravi i pravosuđu, od 'zviždača' ni traga ni glasa

ljubuski.info

Transparency International u BiH (TI BiH) u prošloj godini je postupao u 173 predmeta korupcije, od kojih se najveći broj prijava odnosio na državnu upravu i pravosuđe (55 posto).

Građani su ovoj nevladinoj organizaciji, u kojem djeluje Centar za pružanje pravne pomoći u borbi korupcije, uputili više od tisuću poziva na besplatni broj za prijavu korupcije 0800 55555.

Značajno je smanjen broj prijava koje su podnijeli tzv. zviždači, a u TI vjeruju kako to pokazuje da građani i dalje nemaju povjerenje u postojeće pravne mehanizme zaštite osoba koje prijavljuju korupciju iz svog radnog okružja.

Na tiskovnoj konfereciji održanoj u Banjoj Luci predstavnici TI BiH su naveli kako posebno zabrinjava što se sve veći broj prijava odnosi na pojave flagrantnih kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda, kao što je pravo na slobodu kretanja, gdje se izdvaja slučaj aktivista grupe "Pravda za Davida".

Građani su u svojim prijavama isticali sumnje u netransparentno trošenje novca, neučinkovit rad uprave, dugotrajne sudske postupke, neprofesionalno ponašanje sudaca i tužitelja, ali i na sukob interesa izvršnih dužnosnika i izabranih predstavnika.

TI BiH je u 2019. godini dobio čak 19 upravnih sporova u postupcima za ostvarivanje prava na pristup informacijama te podnio čak sedam kaznenih prijava protiv službenih i odgovornih osoba, zbog osnova sumnje u činjenje kaznenih djela korupcije.

Glas naroda

da je nema u pravosuđu nebi je bilo nigdje

Kako možete biti takvi licemjeri, tko je god pokušao prijaviti korupciju ili kriminal naišao je na nesposobne inspektore i samo je sebi nanio velike probleme. HDZ postavlja samo kriminalne inspektore koji su spremni na sve. Najbolji primjer je inspektor u prosvjeti Nikša, koji je postavljen jer prikriva kriminal, a inspektorica Jovanović trpi mobing.

Sve tužitelje treba zatvoriti

Najviše korupcije u državnoj upravi i pravosuđu, od 'zviždača' ni traga ni glasa
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari