Gdje su Hrvati iz BiH u novim okršajima?

ljubuski.info

Već prije nekoliko godina u Bosni i Hercegovini je pređena crvena linija, ali nažalost nije se reagiralo na pravi način. EU ozbiljno razmatra da Miloradu Dodiku zabrane vizu, odnosno ulazak u EU, izjavio je Wolfgang Petritsch, bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH.

Petritsch žali što netko od njegovih nasljednika nije iskoristio ovlasti za nametanje zakona i kažnjavanje političara. Visoki predstavnik može nekom političaru trajno ili na određeni rok zabraniti političko djelovanje, ali slična mjera nije izrečena više od 15 godina, jer za to SAD i Turska moraju imati suglasnost Rusije.

Autonomaške izjave

Granica koja je prijeđena je odluka Narodne skupštine Republike Srpske o blokadi svih institucija Bosne i Hercegovine dok iz Ustavnog suda BiH ne odu strani suci.

Inozemni članovi Suda BiH naime osiguravaju većinu odlukama sudaca Bošnjaka, kojima se protivi Milorad Dodik, šef srpske politike u BiH. Dodik pak na svojoj strani ima Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH.

Narodna skupština Republike Srpske prošlog je ponedjeljka donijela odluku kojom srpski dužnosnici neće sudjelovati u radu državnih institucija BiH, no sam Milorad Dodik to opovrgava.
I ja sudjelujem u radu Predsjedništva BiH, izjavio je Dodik.

Prvo red dramatičnih, autonomaških izjava o razbijanju Bosne i Hercegovine, potom red pomirljivih izjava: u tom ritmu Milorad Dodik funkcionira godinama, prvo kao premijer i predsjednik Republike Srpske, a sad kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Dodik je opovrgnuo srpsku blokadu državnih institucija BiH:
Svi ljudi će sjediti na svojim poslovima, dolaziti na sjednice skupštine i sjednice Vijeća ministara. Hoćemo li glasati za ili protiv to je naša stvar, ali ne blokiramo. To je nakaradna konstrukcija propagatora koji govori o blokadi. Kakva blokada, ja sam neki dan bio na sjednici Predsjedništva, blokada je da nisam došao, rekao je Dodik.
Mi hoćemo Daytonski ustav i prihvaćamo tu Bosnu i Hercegovinu, ovu Bosnu ne prihvaćamo, rekao je na pitanje o zahtjevu za odcjepljenje RS.
Uvjeren sam da će se pokazati da BiH ne može egzistirati, to nije moja mržnja ili hir, to je moja procjena. Zašto Amerikanci podržavaju BiH kojom su Bošnjaci nezadovoljni jer nisu dobili sve, u kojoj su Srbi nezadovoljni, a Hrvati devastirani u političkom smislu, sa stajališta prava? dodao je Dodik.

Tako je ponovo sukob sveo na razlike u političkim stavovima oko unutarnjeg uređenja BiH, jasno signalizirajući da odustaje od konkretnih akcija, koje bi mogle izazvati reakciju EU i Zapada.
Nitko nema plan odcjepljenja, ističe Dodik.
Nama se imputira to što mi ne isključujemo mogućnost da se to jednog dana dogodi. Ne zato što mi hoćemo, već zato što Bosna ne može. Ja propagiram da se ovdje učini nešto održivo i da nema konflikta. Uz najobilnije intervencije međunarodne zajednice, od Bosne i Hercegovine se nije napravila funkcionalna zemlja, ustvrdio je Dodik.

Najave secesije

Bivši visoki predstavnik Wolfgang Petritsch ističe kako se u slučaju Dodikovih prošlotjednih izjava o mogućoj secesiji i odcjepljenju Republike Srpske radi o izravnim napadima i kršenju Daytonskog sporazuma.
Svojim potezima i najavama secesije on u stvari napušta sve odredbe Daytonskog sporazuma, što kao posljedicu ima i upitan status srpskog entiteta. Stvarno se pitam što se može dogoditi i kako će međunarodna zajednica reagirati. Kancelarija visokog predstavnika u BiH još ima moć i zadatak da nametne da se poštuju sve odredbe iz Daytona, a samim tim i Ustav BiH, ističe austrijski političar. Otkrio je da političari EU pripremaju sankcije protiv političkog lidera Srba u BiH.

Kao što se zna, Dodik je već na crnoj listi SAD-a. Informiran sam iz Bruxellesa da EU ozbiljno razmatra da gospodinu Dodiku zabrane vizu, odnosno ulazak u EU. Ne znam hoće li se to dogoditi, vidjet ćemo sve uskoro, rekao je Petritsch.

Odcjepljenje

Najjača hrvatska stranka u BiH, HDZ BiH, u tamošnjim sukobima obično diskretno drži stranu Miloradu Dodiku, koji opet javno stalno podržava hrvatsku stvar, odnosno podržava zahtjev HDZ-a i poziva na usvajanje novog izbornog zakona kojim bi se onemogućilo da većinski Bošnjaci biraju Hrvatima političke predstavnike, kao što je to treći put pošlo za rukom Željku Komšiću, članu Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović podržava Dodikov stav oko ustavnog suda, jer smatra da zemlja koja ima ambicije postati članica EU ne može imati strance na takvim položajima. No kad je riječ o Dodikovim verbalnim eskapadama poput prošlotjedne, kad gromoglasno najavljuje odcjepljenje RS da bi to par dana kasnije povukao, u takvim prilikama Čović obično drži distancu.

Bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, dugogodišnji Dodikov politički protivnik, je na pitanje kako vidi brak HDZ-a i Dodikova SNSD-a rekao kako se tu radi o HDZ-ovoj frustraciji bošnjačkom Strankom demokratske akcije.

Ivanić vjeruje kako se u iduće tri godine u BiH ništa neće događati i da će prošlotjedna halabuka brzo prestati jer SDA treba Dodika, i on treba njih.

A BiH funkcionira, nešto bolje ili lošije nego zemlje u susjedstvu, s tim da nije lako biti Hrvat ili Bošnjak u srpskom entitetu, niti Srbin na područjima gdje Srbi nisu većina.

Snježana Pavić | Jutarnji list

Glas naroda

Da jeMZ imala dobre namjere sa BiH onda nebu dozvolila ovakav lopovluk. Sve što se dešava sa BiH je isključivo njihova zasluga,oni su gazde ovdje.

NAJ VISI uspjeh srba je upravljanje hrvatima iz beograda ne samo draganom covicem nego dobrim dijelom i hrvaske politike

Najveći uspjeh Srba je Republika Srpska na 49% teritorije BiH,pa ti sviraj k.r.u.

neznam ko ce sada reci pred banjalukom stop

A sigurno ti ko i dosad

Pa vidićemo ko će branit Hadezekane i u koji će autobus sjesti Draganče.
Opet minćen bojna.

Hrvati u BiH su u .tražnjici njihovog Velikog Vođe.Zašto su tamo? To treba pitati psihologe. i svećenike oni to sigurno znaju.

Bio bi Iti sa njima u .traznjici da imades koristi jednaki su i oni ivi svadjate se zbog plijena

"Hajde kaži nam ti Perice. Ne znam nisam učio gospodine. Zašto nisi učio? Tako nije mi se htjelo. Što što nije ti se htjelo. Tako sanjao sam da su anđeli došli po mene i odveli me na neku veliku beskrajnu livadu i tamo me grlili i ljubili i nešto mi šaputali. Meni je bilo tako milo srce mi je drhtalo i kao da me nešto vuklo prema nebu kao da ću poletjeti".

Ja tebe nista ne razumim

Nerazumin ni ja ta gost je sigurno iz Međugorja.

Zašto se masovno iseljavamo iz naših čistih kantona

Pravo pitanje

Masovno iseljavanje Hrvata iz Hercegovine je pitanje svih pitanja

Kad skontaš da ne postoje naši i vaši,biti će ti jasni svi odgovori.

MZ neka se bavi mirom imamo slobodne teritorije na kojima vlast ne zna organizirati život ekonomiju pravosuđe školstvo zdravstvo i narod se masovno iseljava

Čuli slobodan teritori,ko da smo u partizanima.

Da si bio u ratu znao bi da se ratovalo za teritorij na kojemu danas žive uhljebi a djeca branitelja su u Njemačkoj

A inače se ratuje za bolji selfi.Ova vlast je katastrofa,ali kad vidim ko je alternativa,neka njih još.

Pokoj mu duši. Dao je sve za unitarnu islamisitičku "Bosnu". Njegovo djelo nastavljaju tzv. probosanske snage na čelu sa muslimanskom braćom koje u biH predvodi obitelj Izetbegović, kojima se pridruženi Komčiš i Radončić uz prešutnu suglasnost ovih koji se predstavljaju kao SDP. Hrvatima prijete, a Srbe za sada mole da se vrate u institucije vlasti koje oni kontroliraju uz podršku MZ. Kriza u BiH je veća nego bilo kada poslije '95. Šta poduzeti? Imaju li Hrvati ovakvoga?

Što poduzeti...za početak promjenit tabletice, Hrvati imaju najbolju robu.

Za sve su krivi nasi politicari umjesto na svaki napad na hrvate da se odgovori istom mjerom i jezikom koji poznaju doticni jer ti isti drukcije i ne znaju a ne izigravat europejce. Sve dok ne budemo imali više Karamatica nema ništa. Vrijedio je jedan Karamatic vise od 50% HDZ-ovaca ulitica.Ko fol naši se bore i brinu za nas,

Bolan pogledaj ljude koji su međusobno ratovali sad trguju međusobno.
drva đubar stoka duvan sjeno pčele i.t.d.
A političari bore se za što veći kapital steknu a svojim govorima huškaju Narod a lova i dalje dolazi.

Gdje su Hrvati iz BiH u novim okršajima?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari