Predsjednik Abraham grupacije dolazi pojasniti ugovor

ljubuski.info

Izraelsko-kineska Abraham grupacija oglasila se nakon što je Vlada FBiH na sjednici od 20. veljače zaključila kako ne može dati suglasnost na memorandum u vezi s preuzimanjem Aluminija koji je, kako je rečeno, pun tehničkih grešaka i neprihvatljivih uvjeta.

U priopćenju su naveli da će 28. veljače menadžment i pravni tim Abraham grupacije doći u Mostar radi razgovora o Vladinim primjedbama u vezi s predloženim ugovorom o leasingu.
Kako smo naglasili tijekom cijelog pregovaračkog procesa, za radnike Aluminija vrijeme je dragocjeno i oni se mole za brzo i stabilno rješenje. Stoga će Amir Gross Kabiri, predsjednik M.T. Abraham Group, 1. ožujka održati otvoreni sastanak s radnicima da bi odgovorio na sva njihova pitanja, a posebno u vezi s ugovorom o leasingu. Abraham grupacija i njeni partneri spremni su odmah započeti provođenje strateškog plana prema predloženom sporazumu, priopćeno je.

Ministar energije, industrije i rudarstva FBiH, Nermin Džindić, na ovotjednoj konferenciji za novinare kazao je kako je u ugovoru navedeno da Vlada Federacije treba ispoštovati da će Aluminij Industry, kao novoosnovana kompanija, imati besplatnu eklektričnu energiju najmanje pet godina.

Tko je kako glasao?

Opunomoćenik hrvatske vlade i dio malih dioničara glasovali su u petak na sjednici skupštine posrnulog mostarskog Aluminiju za prihvaćanje prijedloga izraelsko-kineskog konzorcija o pokretanju proizvodnje, no većina, uključujući vladu Federacije BiH, odbila je tu ponudu.

Na izvanrednoj sjednici skupštine dioničara Aluminija, predstavnik hrvatske vlade Martin Čadež glasovao ja za prihvaćanje plana grupacije koju predvodi MT Abraham iz Tel Aviva o davanju u najam pogona mostarskog Aluminija i postupnoj obnovi proizvodnje.

Čadeža je za sudjelovanje na sjednici skupštine dioničara ovlastio potpredsjednik vlade RH i ministar financija Zdravko Marić. Hrvatska vlada u vlasničkome udjelu mostarske kompanije ima 12 posto.

Ukupno je 22 posto dioničara glasovalo za prihvaćanje ponude izraelsko-kineske grupacije. Po riječima Stipe Buljana, opunomoćenika vlade Federacije BiH, koja u Aluminiju ima najveći pojedinačni udjel od 44 posto, većina malih dioničara i on osobno su glasovali protiv nove ponude o davanju u najam pogona.

Buljan je pojasnio kako je dobio naputke od vlade Federacije BiH koja se dan ranije odbila suglasiti se s novom ponudom o najmu dijela pogona Aluminija čime bi se, po njihovim tvrdnjama, obvezala subvencionirati plaćanja električne energije, te preuzeti druge obveze, a ocijenila je iznimno malim iznos od 15.000 eura koliko bi mjesečno izraelsko-kineska grupacija plaćala za korištenje postrojenja.

Buljan je pojasnio kako su uočene brojne 'tehničke pogreške' u ponudi MT Abraham Group. On je odbacio mogućnost da se prihvati navodni zahtjev izraelsko-kineske grupacije za oslobađanje od plaćanja električne energije u roku od pet godina.
To je nešto što je neprovodivo, dodao je Buljan.

On je ocijenio iznimno lošim za Bosnu i Hercegovinu što je došlo do prestanka rada nekadašnjeg mostarskog giganta.
Tek sad je jasno što za BDP znači i što je značio 'Aluminij'. Pokazatelji kažu da imamo značajan pad, te da su brojne kompanije revidirale planove, dodao je je Buljan.

Ova je tvrtka dugi niz godina bila najveći izvoznik u BiH i okosnica gospodarstva u Hercegovini. Njezinim gašenjem bez posla je ostalo 900 ljudi. Proizvodnja je obustavljena u srpnju prošle godine, nakon što su pogoni isključeni s napajanja električne energije zbog dugovanja koja su premašila 220 milijuna eura.

bljesak.info

Glas naroda

Je li katanac I lanac više stavljen na kapiju.
Neće narod menadzerima ljubavnice placati .
Dosta više, to je trula firma a o politici da ne govorim.

Što dobročinitelj voli davati u najam

U aluminiju se zarađivali koda se u njemačkoj pa nije ni čudo da je prisušilo.

Predsjednik Abraham grupacije dolazi pojasniti ugovor
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari