Naftu će u Hercegovini tražiti na 27 lokacija

ljubuski.info

Nafta i zlato u BiH su davno otkriveni. Tako je na području Tuzle zabilježena prva eksploatacija nafte i to 800 tona, što je bio prvi takav slučaj u bivšoj državi. S druge strane, poznato je da je u rijeci Lašvi ispirano zlato.

Upravo s naftom i zlatom su povezana dva projekta koja bi u našoj zemlji u sljedeće dvije godine mogla doprinijeti značajnom oporavku gospodarstva i otvoriti nova radna mjesta.

Jedan se odnosi na istraživanja nafte i plina na području Federacije, a drugi na otvaranje rudnika zlata u Varešu.

Tehnička razina

Tako krajem svibnja istječe rok do kada kompanije koje namjeravaju tražiti naftu i plin na području Federacije moraju dostaviti službene ponude na međunarodni natječaj Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH koji je raspisan 7. siječnja.

Ministar Nermin Džindić kazao je kako se radi o četiri istražna polja.
Dva su na lokalitetu Posavine, jedno su Dinaridi i na području Tuzlanskog kantona u regiji Majevice. Dva bloka na Majevici i Dinaridi su, prema istraživanju i podacima koje mi imamo, potencijalna mjesta gdje će se naći nafta. Jer, poznato je da se na području Tuzle radila eksploatacija, samo što su tada tehnologija i načini eksploatacije bili na lošem tehničkom nivou pa se nije isplatilo. Koliko će to utjecati na razvoj privrede u Federaciji? Da to ne utječe na razvoj privrede država u kojima se radi eksploatacija, to niko ne bi ni radio. To je jedan generator razvoja i zbog toga je Federacija ušla u tu priču, kazao je Džindić.

Nakon okončanja natječaja, šest dana od dana objavljivanja Ministarstvo će, rekao je, zajedno s partnerom Vlade FBiH, tvrtkom IHS iz Londona, ocijeniti ponude i ući u finalne pregovore ili odabir onih koji će istraživati i eksploatirati naftu i plin. Prema dosadašnjim informacijama, istraživanja na četiri ova bloka, površine 4.951 kvadratni metar, obuhvatit će ukupno 74 lokacije.

Tako se na području Hercegovine, odnosno Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije, nalazi 27 lokacija. Na tom prostoru istraživanja bi se trebala vršiti od Blidinja do Neuma. U Tuzlanskom kantonu nafta će se tražiti na 26 lokacija, a u Posavini na 22.

Projektni zadatak

Prof. Kemo Gutić, dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli, kaže da su u resornom federalnom ministarstvu programski dobro napravili ovaj projektni zadatak te da je cijela priča metodološki dobro posložena.
Uopće ne sumnjam da to neće biti dobar projekt, ali javnost mora znati da se to ne može realizirati preko noći. Jer, radi se o projektu koji iziskuje puno strpljenja, s obzirom na veliku količinu podataka koji se prikupljaju, ali kada je riječ o BiH, potencijali, zasigurno, postoje. Moramo biti svjesni i ekonomske opravdanosti tih potencijala jer će se primjenjivati nove savremene tehnologije. S druge strane, činjenica da već raspolažemo takvim resursima u energetskom bilansu države stvara jedan sasvim drugi ambijent, kaže Gutić.

Fakultet je, ističe, već resornim ministarstvima ustupio sve podatke, odnosno dokumentaciju kojom raspolažu o dosadašnjim istraživanjima i kontaktirale su ih velike strane tvrtke koje računaju na podršku Fakulteta, kao znanstvene kuće.
Rado ćemo pomoći, ali u toj priči će se, zasigurno, otvoriti prilika za posao mladim ljudima, s obzirom na to da na Fakultetu postoji studijski program Petroleum inžinjering koji je de facto i de jure podržan od Vlade BiH - kaže prof.Gutić.

Nalazišta vrijedna desetine milijardi maraka

Dosadašnje procjene govore kako BiH leži na nafti vrijednoj nekoliko desetina milijardi KM. Tvrtka "IHS Global" iz Londona, koja u svijetu ima više od 16.000 zaposlenih, godišnje ostvaruje četiri milijarde dolara prometa. Predstavnik kompanije Jim Thomas je prilikom prezentacije ovog projekta u Sarajevu izjavio:
Mi trebamo pružiti pomoć u kontroli rizika koji postoje za potencijalne ulagače. Razgovarali smo o mjerama i aktivnostima koje su provedene proteklih mjeseci. Surađivali smo s jednom pravnom tvrtkom odavde. Istražili smo kontekst kako bismo izradili nacrt ugovora o koncesiji, te smjernice koje će koristiti potencijalnim ulagačima koje će predvidjeti eventualne rizike i prednosti od njihovog ulaganja. Mislim kako smo uspjeli prikazati Federaciju BiH kao isplativu i perspektivnu lokaciju za ulaganje.

Avaz

Glas naroda

Bravo, bit ćemo puni ko Džajić...ko će sada onu dijasporu prihvaćat vamo kada navale nazad, ispada da smo ih džabe poslali u bili svit...

veoma bi bilo pametno bušiti naftu na trusnom području , što mislite zašto ovi prije nisu bušili a znali su da ima nafte , vrlo je opasno to raditi na našem području , riskirate katastrofu , a i voda će biti zagađena gdje se god bušilo , jer kad to rade proizvodi se puno otpadne vode koja završi u prirodi , razmislite malo o budućnosti

briga adz za budućnost.pravilo im je mugaj dog moreš i šta moreš a kad više nemogneš...iza tebe potop

Ulažite u obnovljive izvore, okanite se nafte. Di je se god bušilo tu je i presušilo.

Čuli okanit se nafte... Pa di je god nafta tu su pare.
Pogledaj Perzijski zaljev,svi leže na parama.

leže leže,posebno iračani,venecuelanci a da ne govorim o afričkim zemljama,sve bježe u Europu i Ameriku ,nemaju tamo di više slagat pare

Ovi ekolozi su interesantni.Nema se ni za nafte a oni bi da se ulaže u obnovljive izvore.Samo mi objasnite šta sa solarnim ćelijama kad im istekne rok trajanja.

Ma sta on zna sta je obnovljivi izvor energije on je to negdje cuo ili procitao samo naslov, ta nije nikada procitao clanak a ne ne daj boze knjigu. Neka se istrazuje ako nadju dobro je a ako i ne nadju opet cemo profitirati moraju nesto potrositi dok traju istrazivanja.

di je se bušilo to je zaratilo

Opljackali ste sve Zemlji sad vam preostaje Opljackati sve ispod Zemlje Bravo Bravo

Ima nafte u Hercegovini ko piramida u Visokom

U mene vec pomalo curi ćarlija.Ima puno lipih stvari ali nesmim kazat što je govorio stari dobri Roko Prč..

samo da vidimo ko će pokušat bušit a isto je i za hidroelektrane

Kakav je zakon ako se nađe nafta na privatnoj zemlji.Moguli dobit nešto džabe da nemoran kupovat ložu.

Tvoje je do metra dubine dolje državno.

Obratno, dražavno je do metra a tvoje dalje samo što nesmiš krenut u taj metar..

Di se busilo tu ostalo i trudno

Vako se bilo govorilo i za cmilje žuto zlato sadite otkup 5KM hahahaha

naši šta su god uzeli radit to su uništili,možda će zbog toga past cijena nafte u svijetu

Hahahahhahahahahahahah

Ja san nešto naša ispod kuće što izgledom asocira na ulje

Pobro... Da nije septička a taj mrs iz sudopere?

Nije to drug ulje, malo bolje pogledaj i pomirisi...to ti je zejtin 100% samo sto baca na ulje.

Jaaoo postajemo naftasi,necemo nista raditi samo m.u.d.a ladit

Ustanovili smo nije nafta nego staro ulje. Tu susjed minja ulje na kamijonu već 40 godina

Naftu će u Hercegovini tražiti na 27 lokacija
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari