Mons. Hoser: Ništa nije luksuzno u Međugorju!

ljubuski.info

Apostolski vizitator za Međugorje monsinjor Henryk Hoser otkrio je što je do sada napravio u Međugorju, što misli o ukazanjima kao i biznisu koji se veže uz ovo malo hercegovačko mjesto.

U razgovoru se dotaknuo posla koji obavlja u ovom hercegovačkom mjestu, kao i pitanja statusa Međugorja. O biznisu koji se povezuje s Međugorjem rekao je da je to neophodno zbog hodočasnika koji dolaze.

Što ste do sada konkretno napravili u Međugorju i što ćete još napraviti?

Radim ovdje po mandatu koji sam dobio od Svetog Oca, a odnosi se na proširenje i razvoj pastorale, što je ovdje i sada najvažnije, odnosno na primanju vjernika koji dolaze iz cijelog svijeta, hodočasnika koji govore različite jezke. I kako bih osigurao liturgijsku službu, paraliturgijsku službu, a sve kako bi boravak ovdje u Međugorju bio plodonosan i bogat.

Podnosite posebno izvješće Papi Franji, što on kaže na vaše izvješće, je li zadovoljan time?

U stalnom sam kontaktu s državnim tajnikom koji predstavlja najvažniji ured i službu Svete Stolice, a naravno državni tajnik prenosi sve novosti Svetom Ocu. Mandat koji sam spomenuo pokriva i dodatne elemente, a to su identiteti zajednica koje borave u Međugorju, odnosno kanonske, crkvene i građanske identitete koje treba razjasniti i posljedično izdati dekret o njihovim identitetima.

Kontrolirate li i financije župe? Koliko se sjećam bilo je primjedbi i na taj dio.

Da, očigledno mandat se odnosi na provođenje financijske revizije kako bih provjerio financijsku ravnotežu i je li župa sposobna pokriti sve neophodne izdatke i održavati sve službe i postojeću materijalnu infrastrukturu.

Fenomen Međugorje vezan je za ukazanje, vjerujete li vi u to ukazanje?

To nije cilj moje vjere općenito, procjenama tih ukazanja i poruka koje se objavljuju bavi se druga instancija Svete Stolice, ja se tim vidom ne bavim. Prema tome, jedino što ja mogu jest vidjeti jesu li navodni vidjeoci dobro integrirani u život Crkve, primaju li odgovarajuću pomoć i osjećaju li se dobro ovdje.

Hodočasnici dolaze i na molitvu i na ukazanja s vidiocima, iako ta ukazanja nisu još priznata. Kako vi gledate na to?

Ne možemo ih zabraniti, zato što su to osobe koje dolaze spontano. A ukazanja koja se ovdje odvijaju, ne događaju se u prostorijama ili na prostoru koji pripada Župi. Rekao bih da je riječ o društvenoj dinamici i ne čudi me što ljude privlači nešto izvanredno.

Mnogi kritiziraju biznis koji se razvio u Međugorju nakon ukazanja, je li vama to prihvatljivo, na ovakav način kakav je sada?

To je neophodno zbog hodočasnika koji dolaze i koji moraju negdje boraviti, jesti i kretati se, pa se tako obveza onih koji organiziraju društveni život ovdje ogleda u izdavanju dozvola za gradnju hotela i apartmana. Treba također otvoriti i restorane s obzirom na rastući broj hodočasnika. Postoje također trgovine i butici koji prodaju vjerske predmete. Uočavam određene sličnosti s Lourdesom u Francuskoj koji je treći grad po broju hotela u Francuskoj nakon Pariza i Nice. Mi još nismo treći po veličini grad po broju hotela u Bosni i Hercegovini. No, tu rastuću dimenziju treba uzeti u obzir. Ali oni koji su odgovorni za to ili su vlasnici tih objekata trebaju zaraditi za život.

Govori se da se biznisom bave i neki od vidjelaca, je li vama to u redu?

Nisam upoznat s detaljima o problemima vidjelaca, ali općenito mogu reći da su svi osnovali obitelj, pa tako trebaju od nečega živjeti, a žive od usluga koje pružaju hodočasnicima. A je li to luksuzno ili nije, ne bih rekao da je riječ o luksuznim uslugama. Ništa nije luksuzno u Međugorju.

Ima li naznaka kada će se donijeti odluka o statusu Međugorja i što je to što priječi Papu i Vatikan da konačno kažu svoje mišljenje o ukazanjima?

Što se tiče razvoja Međugorja kao hodočasničkog mjesta, treba spomenuti tri važna elementa: imenovanje apostolskog vizitatora je prva stvar, druga stvar je priopćenje Svete Stolice kojim se dopuštaju hodočašća i hodočasničke skupine koje organiziraju župe i biskupije, i treće, dozvola svim biskupima, nadbiskupima i kardinalima iz cijelog svijeta da održavaju svečana misna slavlja.

I za kraj, što vam je Papa zadnji put rekao kad ste se čuli s njim?

Nisam vidio Papu posljednji put, već primam određene smjernice koje provjeravam s državnim tajnikom, kardinalom Parolinom, a on je, mogu to reći, Papin glasnogovornik.

Nova TV

Glas naroda

Gdje su novci od vinjeta?Zna li itko?

Na sigurnom, no sikiriki.

Gdje i ovi od aksciza.BiH će se raspada ne zbog nacionalizma već zbog lo..pov..luka na svim nivoimaMi i kad imamo ne znamo.Međugorje je za to najbolji primjer..

kakvi su ovo trus mozgovi ali im uspjeva

Kakvo je stanje o kanalizaciji jeli se nešto radi.

Ako je on reka nema luksuza onda nema, pa taman sve plivalo u zlatu!

Sljep kod očiju

Milijune € koji dolaze sa turistima posjetiteljima Međugorja više ne ostaju franjevcima nego sve ide u Vatikan. Glavna zadaća Herika Hosera jest preusmjerenje financija u Vatikan, kakva vjera i bakrači, lova je bitna. Sve ostalo je prazna priča. Zato Hoser go home.

I pošteno je da sad pare uđu u Vatikan nakon 40 godina.Dosta su se naši namugali para.

Mislite vi stvarno da Vatikan razbija glavu s tom sićom po crkvenim mjerilima???ili da ima sposoban medugorac koji je zaradio pare a da ih nije provukao kroz nos?talijanska mafija je stvorila medugorje i drzi ga na zivotu,radi osobne koristi,samo nisu racunali da ce ova postati postati toliko dobra s gospom

Ma kakav luksuz bolan pricinja mu se...a gospa??bolan i njima se pricinja...sve stranja

Priznat če mi ukazanja ali lovu preusmjerit prema Vatikanu ... vuk sit ovce na broju.

Međugorje nam je donijelo drogeraše a izgleda da će tu stići i korona virus.

Našli se vi raspravljati o poštenju Međugoraca. Baš su se u Ljubuškom gazde s.j.e.b.a.l.e od plaćanja poreza i radnika. Sve poštenjačine redom.

pa od kada sekta fratrikosa
izmisli međugorska ukazanja
hercegovci ne kopaju sa motikama
nego samo samo čevrtaju sa očenašima
jel tak il ne tak neposlušni bogati i nečisti

Sad će Talijani donit korona virus pa ćemo vidit oćeli Vicka i gospa pomoć i koliko će koštat

Mons. Hoser: Ništa nije luksuzno u Međugorju!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari