Predstavljena knjiga 'Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u BiH 1991.-1995.'

ljubuski.info

U sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu, u četvrtak je predstavljana dvojezična (hrvatski i engleski jezik) knjiga "Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u BiH 1991. - 1995.", objavljena u izdanju Udruge Hrvatska zvona i Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Potreba za objavljivanjem knjige takvog naziva i sadržaja pojavila se prije desetak godina s ciljem objedinjavanja i predstavljanja podataka o zločinima nad hrvatskim narodom i pripadnicima HVO-a u Domovinskom ratu u BiH, istaknuli su autori knjige.

Realizaciju projekta pokrenuo je general Zlatan Mijo Jelić, uz pomoć i suradnju brigadira Petra Kolakušića, a rad na knjizi započeo je prije tri godine, prikupljanjem podataka o ubijenim civilima Hrvatima i zarobljenim pripadnicima HVO-a. Uz podatke o ubijenima, prikupljene terenskim istraživanjem i kontaktima sa suradnicima na ovoj knjizi, uglavnom ratnim zapovjednicima HVO-a i članovima udruga iz Domovinskog rata na lokalnim razinama, za stvaranje popisa ubijenih korišteni su podaci iz izvora (uglavnom gradiva HVO-a) te objavljenih knjiga i popisa smrtno stradalih osoba u ratu u BiH. Radi razumijevanja povijesnog konteksta, odnosno okolnosti u kojima su počinjena ubojstva s obilježjem zločina nad Hrvatima u BiH u Domovinskom ratu, knjiga započinje znanstvenom studijom povjesničara dr. sc. Davora Marijana, koja čini glavni (I.) dio Knjige 1.

Uz osvrt na političke prilike koje su uzrokovale raspad SFRJ i stvaranje RH, autor daje pregled sudionika rata i važnijih vojnih događaja u RH i BiH, s posebnom pozornošću na rat u BiH i sukob između ARBiH i HVO-a u dijelu BiH. Složenost problematike i problematičan prikaz u medijima koji često zanemaruje izvore o ratu u BiH, razlozi su iz kojih je u knjizi, u odnosu na vojne operacije u Hrvatskoj, malo detaljnije prikazan vojni aspekt događaja u BiH, posebice muslimansko-hrvatski građanski rat u BiH, navodi autor. Svoje zaključke dr. sc Marijan temelji uglavnom na primarnim izvorima (arhivi u Hrvatskoj i arhiva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu, izvori MORH-a i vojski u BiH te drugi izvori).

U Knjizi 2. su popisi civila Hrvata i zarobljenih pripadnika HVO-a hrvatske narodnosti koje su tijekom rata u BiH ubili pripadnici srpskih i muslimanskih snaga, a dijelom su navedena i imena vojnika HVO-a koji su ubijeni izvan izravnih borbenih djelovanja. Podaci o smrtno stradalima i ubijenima u spomenutim popisima prikupljeni su na lokalnoj razini, na način da su udruge i pojedinci u svakoj od navedenih općina provjerili postojeće popise smrtno stradalih Hrvata u Domovinskom ratu i iz njih izdvojili civile i zarobljene pripadnike HVO-a za koje su imali podatak ili informaciju da njihova ubojstva imaju obilježje zločina, odnosno da su ubijeni izvan izravnih borbenih djelovanja.

Uz naglasak da suosjećaju s obiteljima svih žrtava rata u Hrvatskoj i BiH 1991.-1995., uzrokovanog velikosrpskom politikom, urednici knjige istaknuli su da je namjera objavljivanja imena civila i zarobljenih pripadnika HVO-a koje su ubili pripadnici srpskih i muslimanskih snaga u BiH, upozoriti na stradanje hrvatskog naroda u ratu u BiH 1991./1992. - 1995. Na predstavljanju u Europskom parlamentu o knjizi su govorili hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu dr. sc. Tomislav Sokol, dr. sc. Marko Tokić i Petar Kolakušić te djelatnici HMDCDR-a: dr. sc Ante Nazor, dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić, dr. sc. Ana Holjevac Tuković i dr. sc. Ivan Radoš, objavila je Udruga Hrvatska zvona.

Glas naroda

Brate mili rat zavrsio ima 25 god vode se novi ratovi

svi koji se borise za velike nacije srbe hrvate bosnjake postase svabe za dvadeset godina nece znati odaklen su im roditelji a i posteno je da neznaju kakva su bili bagra

Nitko ne piše da i danas Čović podržava Dodika i RS

Niko ne piše da su Bošnjaci svojom politikom ,biranja predstavnika drugom i zagovaranja građanske(unitarne)BiH,Hrvatima uskratili bilo koju drugu mogućnost izbora.Sa i bez RS vi Srbima ne možete ništa,jedino ako ih nećete sve istrat ili nedaj Bože pobiti.I mi i međunarodna zajednica smo se puno namučili da dođe do mira i postojećeg rešenja.Radimo na ekonomskom prosperitetu a ne na potlačivanje drugih.

Neka Srba ali ne ubojica i silovatelja ni velikosrba

istina ali zaslugom hadezeove politike devedesetih podjele BiH,trgovanjem ljudima i teritorijem s četicima a i danas nije ništa drugačije

Alija je izjavljiva da ono nije njihov rat(čiji njihov,ne znam),on je govorio da oni igraju u drugom poluvremenu,on je sve učinio da mu vojska ima vjerski a ne nacionalni duh,on nije ništa učinio za Posavinu(pogledaj te šta Stipetić kaže),on je prodao Srebrenicu i držao i reketario civile Sarajeva (vojska je ulazila i izlazila iz Sarajeva),on je dovodio muđahedine(iako je imao viška ljudstva)...HDZu možemo za period 91-95 bit svi zahvalni jer je on jedini nešto učinio i na kraju izborio mir kakav takav.Da je po Alijini sve bi ovo već bila Srbija a ne samo Republika Srpska.

Ima nas još živih svjedoka koji su bili u ratu

Jeli vrime vise prIstati govoriti kako drug partizan Dragan Covic govori i njegov HDZ? Ko je poceo rat izmedju HVO i ABIH? Poveja ga Tudjman, bivsi beogradski partizan,i predssjednik FK Partizan ,zajedno sa cetnicima, a kad je zapucalo"najveci u Hrvata"!Isti ko i drug Dragan! Koji se dan danas zna potpisat cirilicom, pogotovu kad se sastaje sa Dodikom, koji neda Hrvatima da se vrate na svoje ali drugu Draganu Covicu to ne smeta!Drug Dragan Covic je sa svojim HDZ ispunija sva predizborna obecanja-daa je posa svakom Hrvatu kojeg"predstavlja"! Puna nas je Irska i Njemacka ali nas nema u Ljubuskom! Moga bi mislit sta bi bilo s nami da je drug Dragan Covic otisa u Predsjednistvo.Ovde bi bija rat opet! Zato Srbine ne glumi Hrvata jer mi najbolje znamo ko nam je neprijatelj i ko nas je napa i 42 a i 92!

Bravo Mijo.
Svaka čast.

Velikosrpsku agresiju na BiH pretvoriti u građanski rat to su uspjeli Bošnjački i Hrvatski političari s takvim zločinima kakve moderna Europa nije zapamtila

Vaši svjetski prijatelji su rekli da nije bilo agresije od strane Srbije,ali vami paše samo kad se protiv Hrvatske govori.

Tuđmanu "Mijo"možemo zahvaliti ,kao što već rekoh,da nismo već 92ge postali Srbija.Vi od Tuđmana tražite da i za vas odradi posao da se vi nebu morali mučit.Nije li Alija sla tunjku u Beograd,Nije li oteo vodstvo od Abdića i ratova protiv njega(na internetu imaš snimku gdje se Abdićevci pitaju zašto ih se napada).Imaš li ti "Mijo" danas osjećaj da su se oni borili za građansku BiH ili je to samo platforma za nešto drugo. Zapita li se ti "Mijo" ikada zašto se njihovi poginuli borci zovu četiri i zašto im postrojbe nose vjerske nazive a ne nacionalne itd.

Srbi govore Banja Luka najzapadnija Srpska prijestolnica a Hrvatski političari samo šute

Nego sta je BL nego gl grad RS st bi trebali negirati stvarno stanje

Banja Luka je grad u BiH

Tocno BL je u BiH glavni grad entiteta RS to je nesporno

Max RS je nastala na genocidu ubojstvima nesrba protjerivanjem i to će biti kratka vijeka

"Zločini hrvatina nad običnim hrvatima
1995-2020"

Tu knjigu već skoro 30 godina čekam

Treba pisati ali i o onima koji su doveli do žrtava jer i danas pravimo velike greške

Uzroci leže u komunističkim krvolocima iz45 a ovo je samo posljedica njihova zločinačkog postupanja

Republika Srpska Hrvatima treba bit uzor kako se brani narodna zajednica stečena krvlju. Ovo je zadnje vrijeme iTrenutak da se Herceg Bosna vrati na političku scenu.Zato Hrvati stanimo uz dr Čovića do konačne pobjede. Zovi samo zovi svi će sokolovi zate život dati.

Tko bi se odazvao dudaletino jedna

Politika da svi Srbi moraju živjeti u jednoj državi je osuđena od svakog osim Čovića i HDZ BiH

Mi danas imamo druge probleme,a o toj politiku smo svoje rekli jasno i efikasno.Samo bi Bošnjaci tili da mi i danas za njih obavljamo posao a oni da se posle pitaju.Malo morgen

Naša djeca moraju znati što se dogodilo

Ti bi ko malo provocira?

ti i takvi su najveće zlo što se Hrvatima moglo dogodit i devedesetih ste za paramaraka zabijali nož u leđa

Gdje je gen Jelic u Briselu,povjesnicar Marijan neka se sjeti sto je kao svjedok haskoj sestorci rekao tuzitelju na pitanje dali je hv bila agresor u BiH,i sad glumi budalu,sto je sa zlocinima vrs nad Hrvatima,izgleda da su to Hrvati drugog reda,sramota svih koji predstavaju knjigu

Ili ne vidiš ili ti ne triba ni gledat?Lipo piše da su obrađene sve žrtve samo se ti praviš Toše.

nitko nama nije više zla napravija
kao sekta fratrikosa
koja zbog svoga vlastitoga opstanka
vjernike sa svima zavađa
sveti franjo naš papa njima smeta
samo za to što ih ne podržava
u njihovim zlim namjerama
franjevci su misionari
a kada bi ih papa u misije posla
skoro svi hercegovački fratrikosi
sa sebe bi habote skinuli
danas bi hercegivina sigurno imla
deset puta više stanovnika
da nam vatika nije uvalija
ovu sektu fratrikosa
jel zak il ne tak neposlušni bogati i nečisti

Oni su tebe izgleda nešto žestoko ujli.Interesantna je ta vaša teorija da smo mi samo zatucani i nesposobni razmišljati svojom glavom pa drugi sa nami manipuliraju a istovremeno nazivate Titu i njegovo vrime u kom smo ko svi, ili barem vi, bili svoji i samo svojom glavom razmišljali.Ma čudno mi to nešto baš.

Naporan li ti si. Sjasi s tim komentarima o fratrima. Bog ce te kaznit. A po pseudonimu pretpostavljam da si negdje vani. I neka si,bolje da takvi idu.

Mislim na ovog "izbjeglicu".

A ja mislim da je izbjeglica nažalost u pravu Hrvatski političari slušajući crkvene velikodostojnike dovedoše nas do gubitka države i Bleiburga a prije 25 godina bez Herceg Bosne i egzodusa iz BiH

Svjedočio je mesić ljubitelj komentatora i autora

Uskoro počinje predstavljanje knjige u RH i BiH. Čitajte i dajte svoje komentare na temelju povijesne građe koju imate po kućama. Učinite tu građu dostupnu povijesničarima kako bi nadopunili Drugo, Treće i svako naredno izdanje. Knjigu treba prevesti i na njemački, francuski, arapski i kineski/mandarinski, ruski, španjolski uz engleski, znači na svih 6 službenih jezika UN i biti će dostupna cijelome svijetu.

Zalosno
Najveci kriticari knjige nisu ni vidjeli kako knjiga izgleda a ne ne daj boze da su je procitali

Max ako si gledao Nedjeljom u 14 onda ti je sve jasno Hrvati su poraženi u BiH da se nikad neće oporaviti ja ću pročitati knjige radi žrtava

Tko nije ubijen protjeran je iz B. Gradiške Sanskog mosta Banja Luke Kotor Varoši Prijedora Dervente Modriče B. Broda ...e sad jesu li to bili pravi Hrvati za Zagreb i HDZ a nakon toga od Bošnjaka iz Zenice Sarajeva Bugojna Konjica Jablanice ...za to nije kriva samo protivnička vojska a knjige obvezno naručujem

Jure dobro ti nisi uzeo pušku pa ih Iša branit.Ta vaša podmetanja da oni nisu pravi Hrvati su u službi Sarajeva koje nas očigledno želi na sve moguće načine podilit i zavadit.Vi sljedbenici komšićizma namjerno prešućuje te tadašnje stvarno stanje na terenu i nikada ne spominjete Alijini odgovornost u svemu.Ili on za vas nije triba bit ni za šta odgovoran.

Ratovao je Jure protiv Alije pa su nam jednog dana rekli da je to greška pa smo s Alijinim protiv Srba hvala Bogu pa nisam poginuo i sada bi ja kao trebao hvaliti ove što od nas napraviše maj.une

Tebi je izgleda uvijek neko triba kazati šta ćeš raditi.Prošao sam cijeli rat i nikad nikoga nisam čuo da govori nešto politički u smislu da triba nekog osvojiti ili porobiti.Ako danas ne vidite šta su čiji ciljevi onda se nema šta pričat.

Naš teritorij u budućnosti su Njemačka Irska i ostale države

I sad ces ti to ispraviti komentirajuci nesto sto nisi ni vidio ni procitao. Procitajte knjigu pa istu blatite ili hvalite,
Mozda je knjiga dobra realno prikazala stvari sta znas

Eto koliko smo mi jadni narodi. Kao Jugoslavija bili smo najjača i najbrže rastuća ekonomska sila u Europi pa i svijetu. Pogledajte samo Ljubuški i firme koje su tada ovdje bile. Ljudi moji proizvodili su se dijelovi za avione,plastika,građevinski materijali,sve je cvjetalo samo vjera nije(nazalost)...Ali pošto smo ovce netko je tu činjenicu iskoristio i lijepo nas zavadio. Pa u tom ratu su najviše ljudi poubijali Nizozemci,Englezi i razne tajne službe zapada. Sve vojskovođe su bile instalirane od zapada i huškale narod protiv naroda. I na kraju je 6 država dobilo neovisnost. Danas je to 6 država koje su nestabilne,a prividno samostalne. A evo sad i Srbiju još dodatno sakate stvaranjem Kosova. Šta je iduće? Možda odvajanje Dubrovnika od RH?

Jugoslaviju su tvoji komunisti uništili ekonomski zato je i propala.U drugoj polovini 80tih ju je inflacija izjedala.Dok je bilo kredita bilo je lipo ali zaboravili da to triba vratit.Šta ćeš kad je za komuniste zapad bio"truli".

Ne znam sta je pojedincima pa se pale!
Ne branim ja Srbe i oni su ovce kao i svi.
Samo kazem kako je bilo za razliku od danas.
Uostalom svi komentari,a i ovo sve je mlaćenje prazne slame. Sad je aktualan Iran.

Ja vjerujem da će dolaskom Milanovića nastupiti bolji dani za Hrvate u BiH

Predstavljena knjiga 'Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u BiH 1991.-1995.'
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari