U Bruxellesu predstavljanje knjige o zločinima nad Hrvatima u BiH

ljubuski.info

Dana 20. veljače 2020. godine u Bruxellesu, u sjedištu Europskog parlamenta, održat će se predstavljanje dvojezične (na hrvatskom i engleskom jeziku) knjige "Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini 1991. - 1995., Knjiga 1. - 2."

Autori Davor Marijan i Ante Nazor predstavit će Knjigu 1., a urednici general Zlatan Mijo Jelić i brigadir Petar Kolakušić predstavit će Knjigu 2., u izdanju Udruge Hrvatska zvona i Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Potreba za objavljivanjem knjige ovakvoga naziva i sadržaja pojavila se prije desetak godina, radi objedinjavanja i predstavljanja podataka o zločinima nad hrvatskim narodom i pripadnicima HVO-a u Domovinskom ratu u Bosni i Hercegovini.

Realizaciju ovog projekta pokrenuo je general HVO-a Zlatan Mijo Jelić, uz pomoć i suradnju brigadira Petra Kolakušića, a rad na knjizi započeo je prije tri godine, prikupljanjem podataka o ubijenim civilima Hrvatima i zarobljenim pripadnicima HVO-a. Uz podatke o ubijenima, prikupljene terenskim istraživanjem i kontaktima sa suradnicima na ovoj knjizi, uglavnom ratnim zapovjednicima HVO-a i članovima udruga iz Domovinskog rata na lokalnim razinama, za stvaranje popisa ubijenih korišteni su podaci iz izvora (uglavnom gradiva HVO-a) te objavljenih knjiga i popisa smrtno stradalih osoba u ratu u BiH.

Radi razumijevanja povijesnog konteksta, odnosno okolnosti u kojima su počinjena ubojstva s obilježjem zločina nad Hrvatima u BiH u Domovinskom ratu, knjiga započinje znanstvenom studijom povjesničara dr. sc. Davora Marijana, koja čini glavni (I.) dio Knjige 1.

Uz osvrt na političke prilike koje su uzrokovale raspad SFRJ i stvaranje RH, autor daje pregled sudionika rata i važnijih vojnih događaja u RH i BiH, s posebnom pozornošću na rat u BiH i sukob između ARBiH i HVO-a u dijelu BiH. Složenost problematike i problematičan prikaz u medijima koji često zanemaruje izvore o ratu u Bosni i Hercegovini, razlozi su zbog kojih je u knjizi, u odnosu na vojne operacije u Hrvatskoj, malo detaljnije prikazan vojni aspekt događaja u BiH, posebice muslimansko-hrvatski građanski rat u BiH. Svoje zaključke autor temelji uglavnom na primarnim izvorima (arhivi u Hrvatskoj i arhiva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu, izvori MORH-a i vojski u BiH te drugi izvori).

Knjiga želi ukazati na brojne zločine nad Hrvatima u BiH od strane pripadnika druga dva naroda za koje se ne zna ili se o njima ne govori

U Knjizi 2. su popisi civila Hrvata i zarobljenih pripadnika HVO-a hrvatske narodnosti koje su tijekom rata u Bosni i Hercegovini ubili pripadnici srpskih i muslimanskih snaga, a dijelom su navedena i imena vojnika HVO a koji su ubijeni izvan izravnih borbenih djelovanja.

Podaci o smrtno stradalima i ubijenima u spomenutim popisima prikupljeni su na lokalnoj razini, tako da su udruge i pojedinci u svakoj od navedenih općina provjerili postojeće popise smrtno stradalih Hrvata u Domovinskom ratu i iz njih izdvojili civile i zarobljene pripadnike HVO-a za koje su imali podatak ili informaciju da njihova ubojstva imaju obilježje zločina, odnosno da su ubijeni izvan izravnih borbenih djelovanja.

Uz naglasak da suosjećaju s obiteljima svih žrtava rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995., uzrokovanog velikosrpskom politikom, urednici knjige istaknuli su da je namjera objavljivanja imena civila i zarobljenih pripadnika HVO-a koje su ubili pripadnici srpskih i muslimanskih snaga u Bosni i Hercegovini, upozoriti na stradanje hrvatskog naroda u ratu u Bosni i Hercegovini 1991./1992. - 1995., o čemu se zbog medijskih blokada malo zna. Knjiga je podijeljena u dvije cjeline (Knjiga 1. i Knjiga 2.), a sastoji se od tri dijela, odnosno poglavlja:
Knjiga 1. (I. - II. dio; 624 stranice)

  • I. dio: Davor Marijan, Rat za opstojnost Hrvata, 1991. - 1995. (pregled političkih i vojnih događaja u
    Domovinskom ratu, s posebnim osvrtom na muslimansko-hrvatski sukob u BiH)
  • II. dio: Ante Nazor, Neke činjenice o zločinima nad Hrvatima u BiH i izvori o muslimansko-hrvatskom sukobu u dijelu BiH
  • III. dio: Prilog istraživanju zločina nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini (popisi ubijenih), priredili Zlatan Mijo Jelić i Petar Kolakušić.

Na predstavljanju u Europskom parlamentu o knjizi će govoriti: hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu dr. sc. Tomislav Sokol, dr. sc. Marko Tokić i Petar Kolakušić te djelatnici HMDCDR-a: dr. sc Ante Nazor, dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić, dr. sc. Ana Holjevac Tuković i dr. sc. Ivan Radoš, navodi se u priopćenju.

Glas naroda

Zašto se ovoliko godina čekalo

Nestalo tema za pred izbore,ova je zgodna za ove lokalne! Kad prođu izbori sve će zaboraviti,kao i dosad!

Jeli u knjizi napisano da su udbaši sa radio stanicom 92, 93, dojavljivali u Beograd stanje u Hercegovini, npr Drago Čolak iz GRAFOTISKA

Cjenim Nazora i Jelića pročitaću knjige ako Bog napisaćemo ih još Istina mora doći do naših pokoljenja

A nIgdje spomena o najvećim zločinima nad Hrvatima koji nisu ni Srbi ni Muslimani a ni komunisti počinili nego ZNA SE politika

To poglavlje su tebi ostavili,ti si stručnjak u tome.

Znam 70 posto a jedva čekam knjige

bit će još knjiga sa ovakvim temama
pa ima trideset godina uvik izlaze prije izbora
uvik im prolazi ista fora
malo mržnj u izbornim kampanjama
i izbore je dobila dobila stranka lopina
jel tak il ne tak škrooači i lopine

ode lud zbunjena poznaje

Po logici autora hdz jednako kpj jednako udba te likvidacije je izvela jednako udba po njegovoj tvrdnji koja je super inteligentna u njegovoj udbaškoj nečisti u kojoj se valja

U Bruxellesu predstavljanje knjige o zločinima nad Hrvatima u BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari