'Franciskana' - predstavljanje znamenitosti i ruralnog turizma Hercegovine

ljubuski.info

Nakon prošlogodišnjeg prvijenca u kojem je ovaj rekreativno/cikloturistički događaj okupio preko 50 sudionika BiH i zemalja regije, organizatori su odlučili da ove godine događaj "Upoznaj Hercegovinu" još jednom prezentira turističke potencijale ove zemlje.

Nedelja, 15.3.2020. još jednom vozimo kroz Hercegovinu, a ovog puta organizatori događaja prezentiraju nam južni dio Hercegovine i vode nas dijelom staze "Franciskana", po kojoj je ovogodišnji događaj i nosi ime.

Franciskana je jedna izvrsna cikloturistička staza, koja je idejno nastala kroz projekt "Cycling Rural", a cilj je uvezivanje svih franjevačkih samostana i muzeja u Hercegovini, od čega i dolazi i njeno prigodno ime. U svojoj dužini od 460km ova staza prezentira ne samo franjevačke samostane i muzeje, već kompletnu turističku ponudu i atrakcije na ovoj dionici, kao i ruralni turizam ove zemlje, jer u potpunosti izbjegava glavne prometnice, kako bi se cikloturisti kretali kroz sela, naselja, poljoprivredna gazdinstva i na najbolji način upoznali običaje i živote ljudi koji ovdje žive, izjavio je Toni Zorić, organizator događaja.

Događaj je rekreativnog tipa i rezerviran je za cestovne bicikliste koji će u dužini od 143 km obići neka od najljepših i najatraktivnijih dijelova južne Hercegovine. Doista, ovo je dionica koja maksimalno uključuje sve turističke atrakcije i prezentira turističku ponudu Hercegovine.
Polazak je ispred Franjevačke crkve i samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru koja je i sama turistička atrakcija i svojim tornjem privlači velik broj turista, a zatim vozeći se Ćirinom prugom uz Neretvu prolazimo pokraj Starog mosta, Manastira Žitomislići, te se u Šurmancima odvajamo prema Međugorju. Nadalje, sudionici će voziti u prelijepu rijeku Trebižat i obići i Kravice, Čeveljušu, Koćušu, peć Mlini. Bitno je spomenuti da trasa izbjegava glavne prometnice koliko je to moguće i vodi nas seoskim cestama kako bi prezentirali ruralni turizam, poljoprivredna gazdinstva i živote lokalnog stanovništva.

Tijekom probnog obilaska staze na mnogim mjestim mogli smo primjetiti tezge s domaćim proizvodima koje lokalno stanovništvo prodaje ispred svog domaćinstva, tako da će naši sudionici također moći i uživati u delicijama i ponudi domaće hrane i proizvoda, dodao je Zorić.

Polazak na vožnju "Franciskana" planiran je za Nedelja; 15.3.2020. s početkom u 10:00h ispred Franjevačke crkve i samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru.

Ako se još uvijek dvoumite o sudjelovanju, pogledajte najavni video događaja kojeg su nam pripremili organizatori.

bljesak.info

Glas naroda

Franjevci su masoni, sektaši. Znak masonjerije, oko koje sve vidi, nalazi se iznad oltara u staroj crkvi na Humcu.

navalili turisti da vide šahtove kako plastične vrećice rastu na drveću

Jes vala od ti cikloturista nema vajde to su najsiromašniji i najškrtiji turisti imaju samo beciklo

'Franciskana' - predstavljanje znamenitosti i ruralnog turizma Hercegovine
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari