Lana Bijedić ipak izvršila samoubojstvo?!

ljubuski.info

Tužiteljstvo i vrh policije MUP-a ZHŽ su, već sredinom studenog 2019. godine, od strane renomiranog svjetskog forenzičnog patologa prof.dr. Johna Clarka bili argumentirano upoznati kako se u slučaju smrti Lane Bijedić radi o padu s velike visine u vodu, ali su unatoč tomu nastavili istraživati ubojstvo. Clarke se stavio na raspolaganje sačiniti nalaz koji je spreman braniti pred sudom, novinarima ili pred bilo kojim timom patologa na svjetskoj razini.

Sastanak u MUP-u vezano za predmet Lane Bijedić

Na sastanku, koji je proteklog tjedna održan u prostorijama MUP-a ZHŽ, na temu prezentacije svih poduzeti radnji, operativnih saznanja i vještačenja u slučaju Lane Bijedić, sudjelovali su predstavnici Centra za forenzička vještačenja, tužitelji Borislav Čuljak i Josip Aničić, načelnik Sektora krim policije Igor Marić, šef krim-istražnog odjela MUP-a Robert Sesar, te istražitelji Drago Tomić i Darija Herceg.

Komesar Milan Galić, kao domaćin, je također trebao nazočiti sastanku ali je imao ozbiljnijeg posla. Na tom sastanku, između ostalog je bitno naglasiti, pale su teške optužbe na relaciji predstavnika Centra za forenzička vještačenja i ranije navedenih tužitelja koji su vodili istragu.

Tužitelj i komesar odavno znali kako se radi o samoubojstvu

Vještakinja za biološke tragove Centra za forenzička vještačenja pri FUP-u Elma Karahasanović je na sastanku temeljito obrazložila sve okolnosti oko dobre volje renomiranog patologa, odnosno da je u studenom 2019. godine, vezano za slučaj Lane Bijedić, pozvala postupajućeg tužitelja Josipa Aničića u Sarajevo kako bi ga upoznala s prof.dr. Johnom Clarkom renomiranim forenzičnim patologom.
Također je prezentirala njegovu biografiju, a između ostalog John Clark je široj javnosti poznat kao forenzički vještak za patologiju Sveučilišta u Glasgowu kojeg je Haaški sud angažirao za vještačenja ekshumacija masovnih grobnica u okolici Srebrenice (sačinio oko 3.000 izvješča o autopsiji tijela i dijelova tijela), a sudjelovao je 2001. godine i u obdukcijama na četiri grobišta u groblju u Kninu (295 izvješća o autopsiji tijela i dijelova tijela). Clark je bio svjedok optužbe u suđenju protiv Ratka Mladića, te svjedok na suđenju Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču.
Karahasanović je posebno istaknula kako je, nakon pregleda nalaza obdukcije, stupnja i vrste povreda na tijelu Lane Bijedić, patolog Clark nedvojbeno utvrdio kako se radi o padu s velike visine u vodu, te je čak ponudio tužiteljstvu besplatno sačiniti nalaz i mišljenje.

Tužitelj i istražni tim nastavili istraživati ubojstvo

Iako su već mjesec dana nakon pronalaska beživotnog tijela Lane Bijedić, komesar Galić i tužitelj Aničić imali ove informacije, oni su beskompromisno, iz samo njima znanih razloga odbacili teoriju svjetskog stručnjaka iz područja forenzične patologije i istragu nastavili voditi kao ubojstvo.

Nije potrebno ni spominjati kakve su se sve blamaže tijekom istrage događale, s obzirom na ovakvu "suradnju" između tužitelja i istražiteljskog tima na čelu s Igorom Marićem. O svakom koraku u istrazi javnost je dan prije saznavala u medijima, pa su tako pojedini svjedoci u medijima okarakterizirani kao potencijalne ubojice.
Čak je vještakinja Karahasanović pred svima na navedenom sastanku ljutito upitala Aničića zašto nije istragu preusmjerio prema samoubojstvu, te je taj trenutak iskoristio i Igor Marić pa se, želeći odglumiti kako ni on nije znao za Clarkov nalaz, glasno negodojući svrstao uz vještakinju.
Ozračje na sastanku je dostiglo fazu usijanja, a tužitelj Aničić je samo izbezumljeno šutio.

Tužitelj Čuljak upozoren da zadrži tijelo Lane Bijedić

Poseban dijalog se vodio između vještakinje Karahasanović i tužitelja Borislava Čuljka, gdje je vještakinja pred svima emotivno naglasila kako je dugo čekala ovakav sastanak na kojem će javno upitati tužitelja Čuljka zašto ju nije poslušao kada mu je sugerirala da se tijelo Lane Bijedić zadrži, da se omogući pristup eventualnim potrebnim uzorcima, a on je unatoč tome tijelo predao obitelji koja je tijelo kremirala.

Propust i u istrazi slučaja Mile Solde iz Širokog Brijega

Budući da je Čuljak prešutio odgovor, vidno razočarana, vještakinja Karahasanović ga je ponovno prozvala da su jednako katastrofalni propusti učinjeni i oko slučaja Mile Solde, a Čuljak je također postupao u ovoj istrazi.
Naime, tijekom ove istrage, odnosno vještačenja bioloških tragova, vještakinja je u više navrata tužitelja Čuljka upoznala kako je u predmetu Mile Solde pronašla sporni DNK profil koji ne pripada Soldi kao ni dostavljenim uzorcima briseva bukalne sluznice, te je tražila dostavu preostalih uzoraka od osoba koji su u spornoj noći bili u društvu s Milom Soldom, posebno naglasivši da je razočarana u suradnju jer joj traženo nikada nije poslano.

Tužitelj Čuljak je bio vidno uznemiren, pokušavajući se (nestručno} pravdati da je sporni DNK profil mogao nastati i u kolima hitne pomoći ili na nekom drugom mjestu, te da je za njega slučaj Soldo zatvoren predmet, nakon čega se hladno pozdravio napustivši sastanak.
Nedugo zatim je Čuljak nazvao telefonom tužitelja Aničića kako bi mu u hodniku dao dvadesetominutnu uputu kako će se postaviti u daljnjem razgovoru, a to je isti dočarao po povratku na sastanak, glumeći odlučnost riječima Ja ovdje vodim istragu i bit će kako ja kažem, a Igor Marić mu je ljutito odgovorio: Ne možeš se tako ponašati u mojoj kući!
Sastanak je završio u ozračju prebacivanja odgovornosti s istražnog tima na tužitelja i obratno.

Ovakva katastrofalna istraga u režiji Tužiteljstva i pojedinaca u vrhu MUP-a u se ne pamti na ovim prostorima.

Slučaj Dragičević, Memić, pa i Soldo, su u javnosti prepoznati kao primjeri gdje se najvjerojatnije tijek istrage namjerno preusmjerio kako bi se zaštitili počinitelji, a ovdje na slučaju Lane Bijedić imamo obratnu situaciju gdje se samoubojstvo prikazalo kao ubojstvo.

Je li ovakva istraga ovdje motiv zaštita nečijeg društvenog statusa ili možda prije plod nestručnosti i jaza u suradnji na relaciji tužitelja s istražnim timom, vrijeme će pokazati.

U svakom slučaju, novo svijetlo ili tama u slučaju Lane Bijedić i Mile Soldo je politički jako nezgodan trenutak za novog ministra Davida Grbavca, koji se već na županijskim skupštinama crveni zbog upornih oporbenih upita oko neprofesionalnosti komesara i policijskih službenika.

N.B.

Glas naroda

Sama sebe udavila, prebila, pa se bacila u rijeku? Dajte molim vas

ovo im je najlakše proglasiti , da se slučaj zatvori , da se cura ubila to bi bilo jasno prvi dan a ne nakon 3 mjeseca to objaviti , pad sa te visine bi unakazio tijelo pogotovo ako bi pala u vodu , tj bila bi joj slomljena kičma , od udara bi joj eksplodirala pluća , te bi krv išla na uši , oči , nos od udara , a tog ničega nema na tijelu , zato ne vjerujem u ovo objašnjenje

Najvjerojatnije je izvela pravu mostarsku lastu pa nema takvih tragova.... i naravno, uvidjevši da joj nije ništa, izašla iz Studencice, izudarala se dobro, zadavila se rukama, opalila se nekim tvrdim predmetom i bacila se natrag u Studencicu...i slučaj rjesen!

U zraku sama sebe izmlatila? Sama sebe u zraku udavila ? Sletjela tocno uz obalu i kad je sletjela počupala travu oko sebe da ju netko ne skonta? Organi svi na mjestu a skocila s mosta, fenomen! Mobitel van vode neoštećen, mobitel u kojem naime ništa nisu našli ?!
Netko se dobro štiti, netko ko je na dobroj poziciji i netko tko je kradezeovac, ali zemlja ništa nije sakrila. Blago nama u ovakvoj državi !

Nek objave sliku gdje pokojna Lana ide pjeske preko vijadukta

Naša policija je nesposobna, tu rade teške [ * neprimjereno * ]e (uz dužno postovanje prema stočarima i poljoprivrednicima) koji su nekulturni, s nedostatkom pameti, nezrelog razmišljanja! Nisu kvalificirani nizašto, naravno osim zaustaviti i kebevat ljude sto se nisu svezali od kruznog toka do Gojan pumpe..

Kakva policija tužitelj Anicic je kriv za sve hoce li sad pozivat i jamčiti da će uhapsiti počinitelja , koga će uhvatit nije sposoban hodat sam

Zato I jesu u policiji jer nemaju smisla za bilo sta drugo...vidis da je 80% policajaca iz poljoprivredno jakih sela,dojadila im motika u mladosti a i otupila ih,dok su drugi ucili oni kopali,sad kad drugi koriste plodove skolovanja oni policajci jbg

Naši pametnjakovići su bolji od fibi cia itd.

Nisam fizičar, ali tijelo mase od oko 55kg pri padu s visine oko 120m, a sila je oko 9.80 bi pri udaru o bilo koju površinu unutarnje organe pretvorilo u kašu, a da bi bilo koji patolog to promašio kad bi se razlilo pri rezanju na obdukciji, a ne jedan od sudskih vještaka, onda ovdje stvarno nije riječ o samoubojstvu.

Ma dobro si to izracunao i baš je upala u vodu s 120 m Visine a struja te nosi mogla je odletit na asfalt koja glupost kako nije na kamen i granje pala bas u vodu upala pa zna li ovaj išta Johna Clarka de bolan okani se te struke uzmi kosor u ruke.

Šutnja je zlato.Kad odrasli pričaju onda dica šute.

Sila je oko 9,80... Boze dragi pa kome sve daš internet,

Pa rece covjek da nije fizicar,hehe

Neka mi netko izračuna cca 55kg teško tijelo, pad s visine od oko 120m, a sila je 9.81. Brzina pri udaru bi bila? Pa neka netko kaze da se ne bi unutarnji organi pretvorili u kašu od udara.

Johna Clarka . i baš upala u Vodu a to mora da je ta rijeka u Studencima 100 m široka i duboka trideset voda do koljena dva metra široka pokoj joj duši znala je onda skočiti. ej ako je mrtva bilo kako bilo nemojte izmišljati priče bogati. štaćeš ti Johna Clarka na sudu tupi jedan stvore ni sandokan pidol ovo nebi izjavio a pokoj ti duši kako si samo znala skočiti u plićak.

Tako je Marine, tebe treba za savjetnika ili glasnogovornika tužiteljstva postaviti.... imaš sve predispozicije za to!

H=gt^2/2
t=korijen od(2*H/g) vrijeme padanja. H visina mosta
V=g*t brzina udara u podlogu, t=korijen od24=priblizno 5s ,znaci v=10*5 priblizno 50m/s brzina udara tijela u podlogu pri slobodnom padanju sa visine H=120m ako je toliko visok most. Zamisli sad masu od 60kg pri udaru brzinom 50m/s. Kineticka energija E=m*v^2/2=75000dzula za tijelo m=60kg

Dno dna, policija i tužiteljstvo, još podobnih rodijaka i kumova zaposlite sramotno žalosno i jadno....

Nek si ti Adise him rekao.Da si pročitao šta piše vidio bi da izjavu daje strani stručnjak koji je radio između ostalog i za Hag .Zna se desiti da materi zagori kruh ali ja joj nikad ne govorim kako će raditi.Ako se točno ne utvrdi kako je nesretnica izgubila život meni ovo onda sliči na djelo paraobavještajnih službi koje svoje potpise ostavljaju već dugo po Bosni.

... okle ih u Hercegovini.

ljubuski.net je najbolji internet portal u hercegovini
ne znam tko ste, ali kapa do poda
toliko toga se na ovom portalu može pročitati, ali korektno, javno i dobro napisano
Ljubuški budi sretan što imaš ovaj portal i što će to ovaj portal donijeti zdravlje s injekcijom protiv kriminala
Molim samo informaciju koliko je recimo pročitan ovaj tekst? Hvala!

Šta će sad reć triba se pokriti ušiman i šutit.Nisu oni krivi kad su kupovne diplome.

Stvarno da nema ovog info portala bilo bi ko u sjevernoj koreji nebi se ništa znalo.LJubuški portal je od partije oni nepišu protiv sebe.

Da nije tragično bilo bi smiješno a što će tek biti kada na vlasti budu Ševinovci

ne branim policiju ljudi moji ovdje je nestručni a pripametni tužitelj Aničić kriv nitko drugi policajci koji ista znaju cijelo vrijeme su govorili da se radi o suicidu samo je pametnjaković gonio teoriju ubojstva a da to ničim nije potkrijepio.
Hoće li pametnjaković tužitelj snositi ikakvu odgovornost naravno neće jer su oni nedodirljivi "država u državi" a najveći su problem nesposobni korumpirani i pohlepni suci i tužitelji, tek kad to očistimo imati će mo normalnu pravnu državu koja funkcionira , a ovako kaljuža do grla iz koje nema izlaza.

Ti što pišeš da je ovaj oirtal odkučan iako ne znaš novinare si njihov prvi suradnik a pun gnjeva i neostvarenih ambicija pa rigaš otrov al uzalud ti trud

Potpuno si nepismen!!!

Drago mi je da se radi o samoubistvu mogla je lipo skočit u Mostaru odakle je i došla. Naš je narod pitom nikom ne pada na pamet da pravi ovakav zločin i molim ovom prilikom sve samoubojice da se ubijaju kod svoji kuća a ne kod nas.

Logično da je skočila ovdje ne sa staroga mosta, jer ne tko ne skače u svoj bunar nego u susjedov. Ne znam zašto,ali je tako.

Svi mostovi u Mostaru su prometni, puni ljudi, pogotovo nedjeljom. Netko bi je vidio i sprijecio. Trazila je osamljeno mjesto koje poznaje

Izvini,niti jedna ju kamera na ulazu autoputa nije snimila.Niti je mogla preskociti žičanu ogradu od 2m da uđe na autoput. Ne jedi kaku molim te

Sta hoces rec, da je s nekim autom dospjela na most? ILli da nikad i nije bila na mostu, osdkud onda slika s istoga. A i zar ove autoceste nisu uvele najnoviju tehnologiju za prepoznaje lica? Mogu ispitat tko se kretao mostom i ima li kakvih sumljivaca koji su pocinjavali slicna kaznena djela

Tu spomenutu sliku s mosta nitko ali nitko nije vidio,i izmisljena je,zasto zato da bi se doslo do ovog danas.

U nedostatku sposobnosti najblaže je proglasiti da se tragična samozlijedila.Ljubuškim policajcima i inspektorima je vrh naplatiti kaznu za pogrešno parkiranje sve ostalo je za njih znanstvena fantastika.Ti likovi su toliko smotani i nesposobni s validnim diplomama i da im predaš u ruke "corpus delicti" oni bi to preveli kao gajba krompira. U biti jedino od njih možeš čuti na bezbroj kava koje popiju tijekom dana čija se žena proku*vala..

Ko ovog Čuljak drži,kakav stručnjak,on je sluga sotone,mnoge poštene da on kazne,vidimo kad dođu obrazovani,potkupi se ko pašče i napusti.Da je kadar meni napustio nego bi se i on obranio argumentima.Jedan obični gri ,kojem bi bolje bili ići u vilu na moru,koju je stekao mitom i korupcijom ,u dogovoru sa HDZ kanim.Smeće!!!!

Prvi dan u večernjem piše, imamo dovoljno dokaza da se uhiti ubojica, drugi dan ništa se kao ne zna, piše se da su se borili na travi površine 4-5 metara gdje joj je i pala patika, da ubojica ima ozljede na lijevoj ruci, vjerojatno srednji prst, da je davljenja i da je dobila udarac tupim predmetom u glavu. Bila je živa kad je bačena u rijeku još uvijek jer je voda u plućima pišu. Rekli su da ne mogu otključati mobitel jedan dan jer je Samsung drugi dan jer je Iphone, rekli su da su izvukli na desetine poziva i poruka sa vibera a sutradan da nema ništa. Rekli su da ne mogu dešifrirati dnevnik koji je vodila a da laptop nije od koristi. Kad nekog uzme želja da se ubije ne čeka toliko niti juri pod emocionalnim nabojom iz trebizata do studenaca. Klasično prikrivanje i zataškavanje. A gdje su kamere, imamo ih i na vijaduktu pa da vidimo “skok”. Malo joj bio stari most očito je profesionalac u skokovima.

To sve što navodiš su izjave novina koje nisu u potpunosti zasnovane na činjenicama.

Ne piše baš sve a istina je ;) ...pronađi uljeza.

Aničić-Galić-Marić-Sesar trust mozgova ŽZH. E jeste stručnjaci svaka vam čast. Sve vas triba potrat kući

Stiže ekipa iz emisije Provjereno

Sta ima tu čudno, cura se ubila.U ovoj godini imamo do danas 141500 samoubojstava u svjetu.

Ubrzo fotografije iz restorana Udoviceeee

Ljubuški je postao jako lijepo mjesto za umrijeti

A ti izgleda samo živiš da bi umra.

Zašto SIPA ne uhiti Čuljka pa zato ima dosta činjenica,očito da je radio svjesno popuste.

Nije ovo ništa šta će biti na ovim prostorima to zapamtite.Sve ali sve je to ovi "plemeniti i pošteni" narod zaslužio. AMEN!!!!!!

Ma nek si ti svetac pa nek sve ime u neku stvar.Davno je neko napisa da je ovaj portal bolji od svih psihijatara.Šta je tvojoj svetosti narod kriv životati?

Tako je drug!

Kakve veze ima narod s ovim, sto je stradala mlada djevojska ni kriva ni duzna

Lana Bijedić ipak izvršila samoubojstvo?!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari