U Ljubuškom otkriven "Spomenik majci"

ljubuski.info

U središtu Ljubuškog, na trgu ispred zgrade Gradske Uprave danas je svečano otkriven "Spomenik majci".

Spomenik je otkrio dr. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, a blagoslovio ga je nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH.

Svečanost otkrivanja spomenika započela je točno u podne zvonjavom zvona s crkve sv. Kate u Ljubuškom, a nakon što su zvona pozdravila sve majke kojima je posvećen ovaj spomenik, nazočnima se obratio gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić.
Hvala vam što ste i u ovim lijepim trenucima s nama. U trenucima sjećanja, zahvalnosti ponosa i radosti. U trenucima emocija pri spomenu majke kao izvora života, one životne zvijezde vodilje koju krasi posvećenost dobru, posvećenost svojoj obitelji, posvećenost svojoj vjeri, svojoj katoličkoj crkvi… Još puno toga lijepoga i vrijednoga mogli bi nabrajati spominjući majku, još puno toga lijepoga i vrijednoga mogli bi iščitati promatrajući ovaj prekrasni spomenik, rekao je Barbarić.

Nakon gradonačelnika obratio se Tomislav Dugandžić, predsjednik Udruge potomaka udovica Drugog svjetskog rata i poraća koja je inicirala postavljanje ovog spomen obilježja.
Ovo je spomenik u čast 758 zaboravljenih heroina našeg vremena. Ideja podizanja spomenika u čast udovicama Drugog svjetskog rata i poraća potekla je od Ante Milasa koji je imao samo dvije godine kada mu je otac poginuo 1945. godine. Većinu života Ante je svjedočio životnim teškoćama i nedaćama s kojima se susretala njegova majka i još 750 istinskih heroina ljubuškog kraja, objasnio je Dugandžić.

Ivan Vukoja, ravnatelj HNK Mostar je govorio o simbolici spomenika.
Svi ste, vjerujem, već čuli onu potresnu priču o prvom razredu post-ratnih prvašića u kojem nitko od njih četrdeset i dvoje nije imao oca. Postoji još mnogo takvih i sličnih priča, ne samo u našem Ljubuškom, nego u cijelog Hercegovini i cijeloj Herceg-Bosni, rekao je Vukoja.

On je dodao kako majke te djece u većini slučajeva nikad nisu saznale što se dogodilo s njihovim muževima.
Mnoge od njih su čekale i nadale se do kraja života, pritom su radile mukotrpno iz dana u dan, na polju i u kući, zadnje su lijegale i prve ustajale. Odgajale su i školovale djecu, učile ih moliti, opraštati i voljeti, ljubavlju su se borile protiv mržnje, rekao je Vukoja.

Osvrnuo se Vukoja i na umjetničku vrijednost spomenika.
U cjelokupnom opusu Stjepana Skoke dva djela zaslužuju posebnu pažnju. Prvo je Domagojeva lađa u Vidu, monumentalno remek- djelo u kojem se prožimaju elementarne iskonske snage i aristokratska otmjenost, djelo čijem je otvorenju nazočio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, drugo djelo je ovaj spomenik. Prvo djelo je simbol snage i odlučnosti, drugo mudrosti i profinjenosti, rekao je, između ostalog, Vukoja.

Nazočnima se obratio i autor spomenika Stjepan Skoko koji se zahvalio svima koji su podržali ovaj projekt.
Ovo je spomenik našim majkama, ovo je spomenik svim majkama u svijetu koju su doživjele i doživljavaju sličnu sudbinu i tragedije u životu, rekao je Skoko.

Svečanost otvaranja uveličao je i prvak HNK Mostar Robert Pehar koji je interpretirao pjesmu "Doći će vrijeme blagog naroda" autora Veselka Koromana, kao i Frama Humac te klapa Benedictus.

Događaju su nazočili brojni Ljubušaci, potomci ljubuških udovica iz Drugog svjetskog rata, također i predstavnici gradskih i županijskih tijela vlasti te brojni drugi uzvanici. Među prisutnima bila je i Ivanka Pavlović rođena Keža.
Najmlađe dijete na ovoj skulpturi sam ja. 1945. bilo mi je nešto više od godine dana, mati je došla ovdje u Ljubuški s ocem koji je prije bio policajac u Sarajevu da se prijavi u svoj kotar. Otac je tada završio u pritvoru, pa u Mostaru. Nestao je, a mati je ostala u djedovoj kući i nastavila je živjeti, život nam je bio zemlja, kuća i crkva, opisala je Pavlović.

Radio Ljubuški

Glas naroda

Njega doveli da otvara spomenik..fuj.fuj.

Jesto ti Lenka

kači li ovaj spomenik i majke poginulih partizanskih vojnika sa područja ljubuškog , jer i one su izgubile sinove pobjednike

Kači normalno da kači,jer majka je majka.Samo da te pitam u čemu su to oti pobijedili?

Ovo je veličanstveno. Svaka čast Ljubušacima. Prošle godine ste postali Grad, a ove godine spomenik MAJCI, svaka čast. Ovi koji imaju primjedbe neka pate i svaki dan dok su živi gledat će veličanstveni spomenik MAJCI koji je otvorio Presjednik Hrvatskog Narodnog Sabora Doktor Dragan Čović.Kada ovi mrzitelji i destruktivci dođu u Grad sjetit će se ljudi koji su preporodili grad posebno Gradonačelnika Nevenka Barbarića. Svaka čast za sve učinjeno. Umrite mrzitelji. Ako nemožete gledati imate soluciju da se iselite ili nedolazite u grad.ŽIVIO LJUBUŠKI

ovo je jadno i kukavno sve laznjak do laznjaka

Gero vrhunski si umjetnik odmakni se od jaz.vaca

On voli te jazavce

kad dodu partizani bice gusto

"… dok svi tvoji besprizorni usrećitelji
i samozvani štovaoci onog što ne razumiju
i svi tvoji plaćeni nitkovi doušnici i sjecikaše
i svi tvoji mutavi urlatori zvučnih titula
hrabro spletkare zaštićeni lopovskim kodeksom
koji štiti vjernike od zaraženih
a svaku duhovitost uvijek i na vrijeme
efikasno lijeće u samom začetku
pa kakvo ime da ti damo gospođice od tri pedlja
KRIVO SRASTANJE gospodine krivo srastanje
… s nečuvenom moći da tjeraju što zažele
mnogo ih je i strašno galame
obično razbiju sva ogledala na koja naiđu
da ne ostane ni spomen na ljepotu ….

Koliko je plaćena skulptura

Vi ste jazavci nitko i nista kada vam ni jedan dogadjaj ne moze proci da ne pljujete. Ovaj danasnji dogadjaj je bio javn pa gdje ste bili jazavci da kazete nazocnima u lice to sto sad pljujete.

otkrivanje nije najavljeno i to da će dobročinitelj doći a zna se zašto,zato što ga je trta uvatila i boji se "svog" naroda

Da se znalo da Čović dolazi bilo bi naroda ko za sv. Antu

Zaobilazis istinu otkrivanje je bilo najavljeno i to vise puta

Ljubusaci jeste docekali mostarsku maaaajku da vam otkrije majku?sad se mozete usred grada klanjati maaaajki Draganu cak i kad nije tu,ljubite joj noge dok se majka Covic bori izmedu Podace i Sarajeva za vasu egzistenciju i da vam je dobro

Neka se digao spomenik...kolko je kostao valjda ce se znat..nebitno...ali kako su djeva od svih tih udovica mogle gledad covica...njega pozvali da otkrje spom.sto to nije uradila ivanka pavlovic i slicne njoj...covic prisustova dogadjaju...zemljo otvori se...ooo boze

Bravo nas Hrvatski narode,sad je pocelo pljuvanje i nista vam ne valja sta se god odigra ili desi u Ljubuskom treba po vama uprljati ako nicim onda jezikom.Moj otac je bio pripadnik Hrvatske vojske( ustasa) prosao je krizni put,prosao je 11 mjeseci logora stizao je sve do Sremske Mitrovice a u tom 2 svjetskom ratu je izgubio 2- jicu brace,nikad im se nije saznalo gdje su im kosti pa se upitajte kako je bilo njihovoj majci a mojoj baki to proziviti i ne samo njoj nego i tisucama drugih majki pa prije nego pisete pogrdne komentare zastanite bar na tren i ovoga se sjetite,kakve veze ima ko je bio na otvaranju spomenika,ko je spomenik otkrio bitno je da se sjetilo tih osoba tih majki iz toga vremana.Nisam pripadnik nikakve politicke opcije ni za koga ne navijam ja navijam i volim svoj Hrvatski narod a vi pojedine grupe i pojedinci naosob izjesti ce vas vasa mrznja i vasa zloba.

nije problem spomenik nego to što ga je otkrio krivac za najveći egzodus Hrvata sa ovih prostora u povijesti

E moj Mate,pa kad vec opisa ratni put svog oca,onda bi valjda trebao znati da ti se otac upravo borio protiv ovakih sto otkrivaju spomenik.

Mate ti se upravo p.piša po grobovima ustaša pa i svoga djeda njih su ubili komunisti kad se rat završio za to bi danas ti zločinci bili u Hagu a da komunista svojm žrtvama podiže (otkriva)spomenik je morbidno i licemjerno do bola

Ja ovdje nigdje ne vidim ni jednoga komuniste kao vi,ako ste coravi kod doktora po cale,vidim ovdje svecenika,naroda,vidim gradonacelnika,vidim profesora,vidim presjednika HDZ-a,a to ostalo sto vi vidite to je vas problem a nije moj,jer vi ako nemate problema sa nekim imate sami sa sobom.

Da je živ dedo bi te se odrekao Mate

Danas na otvaranju spomenika MAJCI,sve je bilo za 10 tku,do trenutka kad se pročitalo ime tko će otkriti spomenik,po meni totalni promašaj. A toliko zivuće “siročadi”. Moja rođena majka je jedna od tih,imala 6 godina kad je nestao otac ali i još njegova četiri brata. Samo ona zna što je prošla,glad je bila naj manji proble,koliko više matletiranje od strane komunista,iste one ekipe koje je dotični sto je otkrio spomenik bio član. Ali Bogu Hvala da imamo podsjetnik kad god prođemo kroz Grad,da se uvijek sjetim svoje pok.babe Ive.

Vratite nam fontanu...eba vas covic.

Sramoćenje inteligencije, komunisti otkrivaju spomenik, čudan neki narod!

kakav komunist,ovo je prilivoda i [ * neprimjereno * ]k i licemjer a nema goreg zla i neprijatelja naroda od ovakih likova

otkrio spomenik svojim žrtvama,pa ovo se nikad u povijesti čovječanstva nije dogodilo a i neće

Skoko napravi jedan spomenik u obliku kufera na autobuskom kolodvoru, taj bi spomenik trebali otkriti Covic i Barbaric, a mogao bi i koji fratar

Kad če otkkrit spomenik Parađžiku i Kraljeviću -vrijeme je i za to!

Paradzik ima spomenik a Kraljevicu ce vjerojatno napraviti spomenik drzava ciji bio oficir

Max bi li to htio završiti kao Blaževa pratnja i da ti adz podigne spomenik

Dali ti to prijetis, [ * neprimjereno * ] smeta ti drugacije misljenje. Napisao sam istnu ma kakva bila istina je.

Ako prijetis nisi me uplasio,
Ponasas se isto kao i Kraljevic stavljas razdor medju narod.
A koga je Kraljevic volio osim sebe i one njegove pratilje to ne znam nisam bio intiman sa njim

Max jadan si pogledaj slikopis poginulih branitelja iz Ljubuškog i okreći se do kraja života

max je hadezeov udbaš koji se sigurno dobro okoristio tim ubojstvom

Max gdje ti zivis u cijoj drzavi .Blaž je bio i ostao veliki covjek i domojub koji je volio svoj narod i svoju domovinu .Zamisli se Max nad svojim izjavama jer spomenik pok generalu Kraljevicu ce napraviti slobodni HRVATSKI gradani Ljubuskog kraja

Rekao sam istinu a koga je Kraljevic volio ili ljubio ne znam nisam bio intiman sa njim

HOS i ostali brojni Domoljubi uzeli su prvi pušku u ruku za obranu od osvajača iz Srbije i Crne gore. I ostalih neprijatelja i njima ćemo napravit spomenik u Ljubuškom jer su prvi stali uz nas ali polako i sa svojim prilozima i prilozima istinskih prijatelja iz tuzemstva i inozemstva

Ima nas sto smo suradivali sa pok generalom Kraljevicem i na udbasku žalost nije imao greske i nije nicim zasluzio da ga ubiju u sacekusi

On je bio obični Alijini podrepaš koji je unosio razdor među svoj narod,a takvi ste i vi njegovi sljedbenici.Žali Bože one maloljetne djece koju je hodao sa sobom.Maloljetnici ,muslimani ,škrtari,poremećeni to mu je bila garda.Jedino se Ćani može odati počast ko ratniku ali je to sve skupa bila je domoljubna već antihrvatska politika.

Zna se ko gonja granice banovine, to nam je srpski kralj dao u SHS
Vremenom su mali Hrvati zaboravili kako je izgledala Hrvatska
Bar se na busajte u prsa gonjajuci nesto sto odavno imas

Za ovog iznad spominjes antihrvatsku politiku i reci da li je ovo na sceni hrvatska ili antihrvatska politika

Ja se nikad nisam pozvao na ovu politiku ali na žalost gledajući ko joj je oporba ,ova je za sad najbolja.

jedini tko je provodio antihrvatsku politiku je bio HDZ koji je za siću dao Bosnu četnicima i kojima su samo par bile u cilju bez obzira na žrtve.Umjesto da srbija bude beogradski pašaluk,sad je hrvatska zagrebački pašaluk

Koliko ja znam nije Bosna HDZova,ali vi ste navikli na gotovo doć i da drugi odradi posao za vas.Bujrum efendioi imao si šansu.

Za ovog s pašalucima nažalost si u pravu a kiparu Skoki čestitke na umjetničkom djelu

Za Unuka majke. Idi ispovidi se

Čovjek je sve dobro rekao

Spomenik Majci je odlučna stvar i svaka čast za njega i za ovako ideju i cijena 10. Znajući što su sve majke prošle posle drugog svjetskog rata od strane komunista. Negativne stvari su dolazak Čovića i otkrivanje spomenika od istog pogledaj te snimku kad je otkrivao spomenik niti je se poklonio nego je brzinski pobjegao od istog savjest je čudo znajući da si pripadao tom komunističkom pokretu. Druga negativna stvar je onaj ufurani zalizanko koji glumi nešto i misli da je cijeli svijet njegov.

U Ljubuškom otkriven "Spomenik majci"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari